GUIDET TUR: Hassan Khaire (t.v.) viser dronning Sonja og generalsekretær Elisabeth Rasmusson i Flyktninghjelpen rundt i flyktningleiren Dadaab - i forbindelse med TV-aksjonen 2010. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
GUIDET TUR: Hassan Khaire (t.v.) viser dronning Sonja og generalsekretær Elisabeth Rasmusson i Flyktninghjelpen rundt i flyktningleiren Dadaab - i forbindelse med TV-aksjonen 2010. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer

Han poserte med dronning Sonja og var sjef i Flyktninghjelpen. Nå etterforskes han for påståtte bånd til al-Shabaab

Hassan (47) fra Oslo midt i korrupsjonssak i Somalia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hassan Khaire (47), Flyktninghjelpens tidligere regionaldirektør for Afrikas Horn, etterforskes for mulige bånd til terrorgruppa al-Shabaab. Det går fram av et lekket dokument Buzzfeed publiserte fredag ettermiddag.

Nordmannen er i dag direktør for det London-baserte oljeselskapet Soma Oil and Gas.

Han benekter anklagene på det sterkeste.

- Alt er ren løgn, basert på rykter og skremselspropaganda. Dette er det mest tullete jeg har vært med på, sier nordmannen til Dagbladet.
 
Det er FN-granskere som kommer med beskyldningene mot Khaire. De startet undersøkelser mot ham i fjor vår, som en del av en bredere korrupsjonsetterforskning av selskapet han leder.

Etterforskningen ledes av britiske Økokrim. Bakgrunnen er ifølge Africa Confidential uregelmessige utbetalinger til høytstående personer i somaliske energimyndigheter.

Saken vekker oppsikt i utlandet, spesielt fordi styreleder i selskapet er tidligere partileder Michael Howard for De Konservative i Storbritannia. Han tjenestegjorde som både arbeidsminister, miljøminister og innenriksminister under Margaret Thatcher og John Major.

Benekter relasjon Bakgrunnen for den mistenkte terrortilknytningen, skal være Khaires elektroniske kontaktliste. Dagbladet vet at FN-granskere har konfrontert Khaire med navn på flere av kontaktene, som de mener er tilknyttet al-Shabaab.

- Jeg har over 1500 mobilnummer og har jobbet i Somalia siden 2006. Har gjort jeg noe kriminelt ved å ha et nummer? Jeg har drevet med humanitært arbeid i mange år, men kan forsikre om at jeg aldri hatt relasjon til terrorister på noen måte, sier Khaire, som jobbet i Flyktninghjelpen i Norge fram til han startet som direktør i Soma i 2014.

- Er navnene de har konfrontert deg med, navn du kjenner igjen?

- Nei. For det første er det ikke noen jeg kjenner, for det andre vet jeg ikke hvor de har hentet disse navnene, og for det tredje ser jeg veldig alvorlig på at de kan ha hacket telefonen min.

- Kan det være gamle kontakter fra din tid i Flyktninghjelpen som siden er blitt med i Al-Shabaab?

- Jeg tror ikke at det er riktig, og hvis det er det, må jeg se det selv. Jeg må vite at de ikke har tukla med kontaktlistene, sier Khaire om FN.

Innrømmer tett kontakt Han er en kjent figur i Somalia, og har vært involvert i Soma siden det ble grunnlagt i 2013. Selskapets hovedgeskjeft er leting etter olje og gass i havområdene rundt Somalia. Jobben innebærer tett kontakt med regjeringen i landet, hvor selskapet er ett av få i den gryende oljenæringa.

Det i seg selv gjør en tilknytning til Al-Shabaab umulig, mener Khaire.

Terrorgruppa har sørget for drap og grusomheter i Somalia og Kenya i flere år - og sto blant annet bak terrorangrepet mot kjøpesenteret Westgate i Nairobi i september 2013.

 - Du kan ikke gå til regjeringskontorene i Mogadishu hvis du har en link til Al-Shabaab. Alle som er venner med regjeringen her er et «target» for Al-Shabaab. Hvis jeg skal til Mogadishu må jeg kjøre i skuddsikker bil, sier han.

Benekter korrupsjon Like fullt har FN-granskerne kontaktet norske og britiske diplomater om saken. De ber om svar på hva myndighetene i de to landene vet om Khaires mulige bånd til ekstremistgrupper.

I tillegg ber de om hjelp til å skaffe Khaires skatteopplysninger fra 2013, en oversikt over hvilke banker Khaire har konto i, kontoopplysninger, og en oversikt over kredittkortene han har brukt fra 2013 og fram til i dag.

Khaire har i flere år vært en profilert og respektert leder i Flyktningehjelpen. Han er intervjuet av de fleste store norske mediene, og har sågar blitt filmet av NRK sammen med kongeparet.

Nordmannen mener beskyldningene er en konspirasjon mot ham fra FNs overvåkningsgruppe i Somalia og Eritrea, og sier han er skremt over å se hvordan organisasjonen opererer. I det lekkede dokumentet går det fram at FN har drevet undersøkelser mot ham i et år, men det var først i desember i fjor at de tok kontakt.

Khaire beskriver henvendelsen som en «trusselepost», og oversendte den til sin advokat, som siden hevder å ha vært i kontakt med FN om saken flere ganger.

- Hvis det er sånn at de faktisk har fått tak i kontaktlistene mine, er det ikke gjort på en lovlig måte. Og  å lekke dette brevet til pressen, er typisk deres måte å jobbe på. Dette er ren politikk, og har egentlig ingenting med Soma å gjøre, det handler om at de vil ta meg, sier Khaire.

- Du anklages også for bestikkelser mot somaliske myndigheter?

- Jeg har aldri i mitt liv bestukket noen verken her eller i Norge. Jeg har en «clean record», og hvis FN hadde hatt bevis for det, hadde de skrevet om en konkret episode, sier han.

Ingen siktet Bakgrunnen for korrupsjonsanklagene er ifølge Africa Confidential pengeoverføringer selskapet har gjort mellom mars 2014 og februar 2015. Da skal Soma ha betalt ut  295 800 dollar til 14 enkeltpersoner i energidepartementet i Somalia.

Selskapet skal ikke ha forsøkt å skjule utbetalingene - de ble også oppført i deres årsrapporter, og oppgis å være lønn til en liten gruppe med eksperter - som geologer og forskere. Men minst to statlig ansatte som har deltatt i forhandlinger om oljekonsesjoner skal også ha mottatt penger fra Soma Oil.

I TRØBBEL: Tidligere statsråd Michael Howard er blant aksjonærene i Soma. Foto: NTB scanpix
I TRØBBEL: Tidligere statsråd Michael Howard er blant aksjonærene i Soma. Foto: NTB scanpix Vis mer

Khaire hevder utbetalingene er gjort for å bidra til at myndighetene i den ferske oljenasjonen bygger opp egen kompetanse på området.

- Vi har lånt ut penger til myndighetene i Somalia for at de skal kunne bygge opp kapasiteten i departementet, men har overhodet ingenting med ansettelsene av folk å gjøre, og så fort vi har dokumentasjon på at det er gjort ansettelser, vil somalske myndigheter med tid og stunder betale oss tilbake.

- Du mener det ikke er korrupsjon?

- Det er en helt normal måte å jobbe på, bare spør hvem som helst.

Foreløpig er ingen siktet i korrupsjonssaken. Det bekrefter britisk politi.

- Etterforskningen er i en tidlig fase, så vi kan ikke si veldig mye mer enn at den er i gang. Når vi enten henlegger saken eller sikter noen, vil vi gå ut med det offentlig, sier talsmann Simon Vacoi for britiske Økokrim til Dagbladet.

Dagbladet har vært i kontakt med både Utenriksdepartementet og Politiets Sikkerhetstjeneste, som ikke ønsker å kommentere saken lørdag formiddag.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram