Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Han prøvde å ta livet av meg to ganger

Anne Cecilie Hopstock forklarer seg om sin rolle i smuglingen av Skah-barna.

  Anne Cecilie Hopstock forklarte seg i formiddag i formiddag om sin rolle i smuglingen av barna. Her hilser hun på to representanter fra marokkanske myndigheter.  Foto: Jon Terje Hansen
Anne Cecilie Hopstock forklarte seg i formiddag i formiddag om sin rolle i smuglingen av barna. Her hilser hun på to representanter fra marokkanske myndigheter. Foto: Jon Terje Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): De to representantene for marokkansk påtalemyndighet som i går avhørte nordmennene som gjennomførte smuglingen av barna ut av Marokko, fikk ikke tillatelse til å være i rettslokalet.

De ble plassert i et naborom, hvor de fikk oversatt det som ble sagt til arabisk. Khalid Skah gjør det overfor Dagbladet klart at han ikke har noe med at to marokkanske politimenn har reist til Norge.

- Dette er et initiativ fra marokkanske myndigheters side, sier Skah til Dagbladet på telefon fra Marokko.

Marokkanske justismyndigheter fremmet 14. oktober 2009 rettsanmodning om bistand til avhør av Hopstock til bruk i marokkansk etterforskning av to anmeldelser til politiet i Rabat fra Khalid Skah.

Anmeldelsene gjelder innbrudd, trusler og vold, samt kidnapping av Skahs to barn. Marokkanske myndigheter har oversendt 11 spørsmål de ønsket svar på, men Hopstock begynner med å fortelle sin fulle versjon av saken.

Kaos
- Vi begynner med da jeg reiste til Marokko høsten 2006 med mann og barn, sier Hopstock. Familien reiste for å ferdigstille prosjekter Skah hadde påbegynt i hjemlandet.

Hopstock tok permisjon fra jobben, og leide ut leiligheten hun disponerte i Norge.

- Det som møtte oss var et kaos. Det fantes ingen skole til barna. Det vitnet om et liv som var kaotisk. Jeg ytret ønske om å reise hjem - og da ble det mer dramatisk, sier Hopstock.

- Vi ble fratatt mobiltelefoner og pass, og holdt innesperret. Vi fikk ikke snakke norsk, og alt av kabler til telefon og nett ble fjernet, sier hun.

- Det ble brukt vold. Vi visste ikke hva vi kunne forvente de neste fem minuttene.

Skah skal ha bedt barna si hva de ville. Og da barna ytret ønske om å reise til Norge, skal det ha svartnet for Skah.

- Han prøvde å ta livet av meg to ganger. Den første gangen med barn i bilen, hevder Hopstock. Hun forteller at den eneste utveien var å komme seg hjem til Norge.

Hopstock sier flere alternativer for bosituasjon ble diskutert, men at hun fikk krav - deriblant pengekrav - tilbake.

Fortvilte anrop- Og når vi aksepterte noen krav, fikk vi bare flere mot oss.

Hopstock var nå tilbake i Norge. Hun så seg nødt til å gå til anmeldelse, og sier hun fikk fortvilte anrop fra barna fra telefonkiosker rundt i Marokko. Barna ble fraktet rundt, og visste ikke hvor de var.

- Den eldste hadde en drøm om å spille i Norway Cup. Det skjønte hun ikke ville skje.

Også skolen barna gikk på - og kollegaer av Khalid Skah i Marokko - ytret sin bekymring. Men marokkansk politi gjorde det klart at saken ikke ville bli prioritert, ifølge Hopstock.

Hun begynte å forberede en barnefordelingssak.

- Jeg hadde bare sporadisk kontakt med barna, forteller Hopstock. Hun visste ikke lenger hvilken skole barna gikk på.

- Jeg var redd for å reise ned. Jeg var redd, fordi jeg hadde opplevd det jeg hadde opplevd, sier Hopstock.

Hun varslet Skah at hun skulle komme på besøk, men han var ikke interessert i å møte henne. Likevel tok Hopstock med seg sin far og ei venninne, og reiste i desember 2007 til Fez.

- Vi ble fotfulgt fra det øyeblikket vi landet. Vi ble fotfulgt av folk betalt av Khalid for å holde oppsyn med oss, hevder Hopstock i sin forklaring.

Hun hadde kontakt med daværende ambassadør Arne Aasheim, som opprinnelig skulle være til stede ved en eventuell samtale. Dette trakk ambassadøren seg fra. Marokkansk politi hjalp henne å finne en advokat, og det ble satt opp et møte.

- Jeg fant et brev som skulle være fra datteren min på hotellet før møtet. Det var et hatbrev.

Hopstock fikk redegjort for sine rettigheter, eller mangel på sådanne, som ikke-muslimsk kvinne i en barnefordelingssak.

Skulle tas- Ved skilsmisse ville jeg miste barna, forklarer hun.

Hun reiste tilbake til hotellet. På hotellet ble hun oppsøkt av en marokkansk tjenestemann - som hadde med tredje og siste beskjed om at hun var saksøkt økonomisk av Khalid Skah. De to forrige var blitt sendt til Skahs hjemmeadresse, og dermed aldri mottatt av Hopstock.

Hopstock fikk ikke møte barna i løpet av Marokko-besøket. Hun slo seg til ro med at hun måtte reise hjem med uforurettet sak.

- På en mezzanin over der vi satt, ser jeg Khalid. Det var mørkt. Jeg så speilbildet hans i vinduet. Han snakket med sikkerhetsvakter og folk rundt. Han har gjort det klart at han har makt til å stoppe meg fra å reise ut av landet.

- Da jeg kom hjem igjen fikk jeg flere telefonbeskjeder. Jeg skulle tas. Jeg fikk aldri møte barna mine igjen.

Bjørn Blokhus oppnevnes som ambassadør i Rabat i 2008. Han tar en mer aktiv rolle i saken, og Hopstock reiste på nytt ned til Marokko. Hopstock har nå lykkes med å få en viss kontakt med sin datter.

- Hun forklarte at en av læreren jobbet sammen med Skah for å kontrollere barna, sier Hopstock, som hadde reist på besøk på skolen hun fant ut at barna gikk på.

- Skah kjørte i bil rett inn i skolegården. Det oppsto en svært aggressiv situasjon, og han måtte holdes igjen av lærerne.

En tysk dame med barn på Skah-barnas skole hadde tatt et visst morsansvar for barna og fulgt dem opp. Hun forhandlet nå om et møte mellom Hopstock og barna.

- Hun leverte sine barn på hotellet mitt, nærmest som «pant». Da fikk jeg møte barna. Jeg hadde ikke sett dem på 1,5 år. Nå fikk jeg 1,5 time, forteller en dypt alvorlig Hopstock.

Dagbladet følger utspørringen utover dagen.

To marokkanske politimenn avhørte i går nordmennene som gjennomførte barnesmuglingen. De fikk ikke være i rettslokalet i dag, men satt i et naborom hvor Hopstocks forklaring ble oversatt til arabisk. Foto: Jon Terje Hansen
To marokkanske politimenn avhørte i går nordmennene som gjennomførte barnesmuglingen. De fikk ikke være i rettslokalet i dag, men satt i et naborom hvor Hopstocks forklaring ble oversatt til arabisk. Foto: Jon Terje Hansen Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!