- Han prøver å score noen poeng

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum tar angrepet fra Støre med ro. I kveld måtte han forsvare seg mot både høyre og venstre.

SISTE DEBATT: Trygve Slagsvold Vedum (Sp) fikk gjennomgå, men var godt fornøyd med kveldens debatt. Her sammen med JonasGahr Støre (Ap),og Audun Lysbakken (SV).
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
SISTE DEBATT: Trygve Slagsvold Vedum (Sp) fikk gjennomgå, men var godt fornøyd med kveldens debatt. Her sammen med JonasGahr Støre (Ap),og Audun Lysbakken (SV). Foto: Marit Hommedal / NTB scanpixVis mer

Senterpartiet har vært valgkampens store komet. De stjeler velgere fra både sine egne samarbeidspartnere og fra den borgerlige blokken.

I debatten fredag kveld ble også Trygve Slagsvold Vedum angrepet fra begge sider.

Ap-leder Jonas Gahr Støre tok et skikkelig oppgjør med Vedums ønske om å skrote planen om et nytt storsykehus i Oslo, og i stedet beholde Ullevål.

- Det ville koste 13 milliarder mer. Du går imot det et samlet fagmiljøet råder til. Det vil koste penger og tappe distriktene for fagfolk, sa Støre. Du er ikke distriktenes mann i denne saken, sa Ap-lederen.

- Dette er bare retorikk, var svaret fra Vedum.

- Vil score poeng

Partilederdebatten på NRK fredag kveld, var den siste før valget mandag. Vedum mener Støre ville ha inn noen poeng.

- Vi har ulikt syn på byggingen av Ullevål sykehus. Vi mener det er uklokt og dyrt å flytte sykehuset. Så er det valgkamp og så ville han prøve å score noen poeng.

- Handler det om at dere tar mange velgere fra Ap?

- Akkurat det må du spørre Jonas om. Selvfølgelig er vi konkurrenter i valgkampen. Så har vi ulike syn. Det har vi på flere områder når det gjelder sykehus-sentralisering. De har vært mer for, der vi har vært mot, sier Sp-lederen.

- Gått seg vill

Etter debatten moderer Støre seg på spørsmålet om Vedum ikke er distriktenes mann.

- Jo, han er en tydelig stemme for distriktene, og jeg har stor respekt for det. Men på et punkt her har han gått seg litt vill. Han har veldig mange løfter på sykehus og lokalsykehus, men likevel har de et lavere sykehusbudsjett enn oss. Sykehus er dyrt, og han går inn for en løsning i Oslo som jeg tro vil være veldig dyr, og kreve mye fagfolk som jeg tror kommer til å gå ut over distriktene, sier Støre og legger til:

- Så var dette en spissformulering.

- Er det en bevisst strategi å gå etter Vedum?

- Her var det naturlig. Dette er veldig store beslutninger som er viktige. Da er det lett å si at du går for alt som er litt populært. Det har en pris og når du i tillegg ligger under oss på budsjettene så er det min jobb å påpeke det, sier han.

Angrep fra Siv og Erna

Men Vedum måtte også svare for angrep fra Siv Jensen og Erna Solberg. Solberg kalte ham «den største rådhusvokteren i Norge», for hans motstand mot kommunesammenslåing.

Siv Jensen mente Sp-lederen har glemt at han har sittet i regjering.

- Jeg synes det er hult å høre Vedum angripe oss for nedleggelser av sykehus. Da du satt i regjering la du ned sykehus på Rjukan, i Valdres og i Lærdal Jeg tror du skal gå litt stille i dørene, og ikke late som du ikke sto bak tidenes sentralisering, sa Siv Jensen.

- Poenget er, hva er det vi ønsker? Dette er politikk på sitt dårligste, at du tar det dit. Vi vil ha flere fødeavdelinger og ha et godt tilbud i Norge, sier Vedum.