«Han rakk å dra på treningssenteret, men avlyste besøket hos de skadde soldatene»

McCain med reklamekampanjeangrep på Barack Obamas Tyskland-besøk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): John McCain har innrømmet at han har følt seg litt utafor, noe han lurer på om resten av befolkningen også gjør, mens Barack Obama har reist «verden rundt» og erklært seg selv som både amerikaner og verdensborger.

McCain og hans støttespillere har kommet med flere syrlige kommentarer om den demokratiske kandidatens rundreise. Samtidig har de nok håpet at han skulle gjøre en eller flere tabber som kunne være mulige å utnytte.

Men Obama har stort sett klart seg bra, og han har fått svært mye oppmerksomhet i amerikanske medier.

Ny reklame

Nå kommer McCain-kampanjen med et nytt og hardere angrep.

I en reklamefilm, som du kan se øverst i denne saken, heter det blant annet om Obama:

- Han stemte mot å finansiere troppene våre. Og nå rakk han å dra på treningssenteret mens han var i Europa, men han avlyste besøket hos de skadde soldatene.

Reklamen fortsetter:

«Han rakk å dra på treningssenteret, men avlyste besøket hos de skadde soldatene»

- Det ser ut som om Pentagon ikke ville tillate ham å ta med kameraer.

Før det hele avsluttes:

- John McCain er alltid der for troppene våre. McCain - landet først.

Avlyste besøk

Bakgrunnen for angrepet er at Barack Obama egentlig skulle ha besøkt en gruppe skadde amerikanske soldater mens han var i Tyskland, men besøket ble avlyst.

Det har versert ulike forklaringer på hvorfor det ble avlyst. Den amerikanske hæren skal ha vært skeptiske til politisk aktivitet på militærbasen. Obama-kampanjen har også sagt at de avlyste fordi besøket kunne ses på som uanstendig, ifølge nyhetsbyrået AP.

McCain utdypet ifølge AP kritikken mot Obama i ABC-programmet «This Week».

- Hvis jeg hadde blitt fortalt av Pentagon at jeg ikke kunne besøke troppene, og jeg var der og ville gjøre det, så garanterer jeg deg, det ville blitt en seismisk hendelse.

Besøkte soldater i Afghanistan og Irak

Obama-talsmann Tommy Vietor svarer kritikken med at de ikke ønsket at soldatene i Tyskland skulle bli del av en politisk kampanje.

- McCain er fullt klar over at Obama er en sterk tilhenger av troppene våre. Denne politiseringen av soldatene er akkurat det Obama ønsket å unngå, sier han ifølge AP.

Han understreker at Obama besøkte amerikanske soldater i Irak og Afghanistan, og at han har vært på flere besøk på militærsykehuset i Washington.

- Ta deg et bad

Obama er nå tilbake i USA etter en hektisk utenlandsturné.

Han har holdt et tempo som skal ha slitt ut journalister, folk i kampanjen hans, og kanskje også ham selv, selv om han ser frisk og rask ut på bildene som er tatt fra da han landet i USA.

Ifølge CNN plukket TV-mikrofon opp en samtale mellom Obama og den konservative partilederen David Cameron da de to småpratet i London.

- Du burde ta den en tur på stranda. Du trenger en pause. Du trenger å holde hodet kaldt («keep your head together », journ.anm.), var Camerons råd til Obama.

Obama svarte at han skulle prøve å ta ei uke fri i august.

Kampen om hvem som skal bli USAs neste president framstår fortsatt som jevn. Ifølge CNN sammenstilling av de siste målingen svarer 44 prosent at de vil stemme på Obama, mens 41 prosent svarer McCain.

KRITISK: Mens Obama har vært i utlandet har John McCain blant annet møtt Dalai Lama hjemme i USA.