Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Han redder liv

Lege Jan-Åke Johannesson behandler heroinavhengige med et omstridt medikament som har fått dem vekk fra narkokjøret. Nå vurderer Helsetilsynet å stanse legen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOLA (Dagbladet): Inn døra kommer neste pasient. Johannesson spør hvordan det går, og gir den tidligere sprøytenarkomane Frank Ulseth (32) en liten pose med tabletter av typen temgesic. Hans daglige dose.

-  Andre leger vil ikke ha med sånne som oss å gjøre. De tror vi lyver og er ute etter piller. De innser ikke at heroinavhengighet er en sykdom, sier Ulseth som er en av legens nærmere 50 narkomane pasienter. Han har vært heroinist i seks år, og Johannesson har fått ham opp av grøfta. Nå søker han metadonbehandling.

Dør som fluer

Dagbladet har snakket med flere tidligere heroinavhengige og pårørende som mener Johannesson har reddet mange liv. Men legen har ertet på seg det offisielle behandlingsapparatet i Rogaland gjennom sin praksis fra et lite legekontor i Solakrossen.

-  Du ser jo resultatet av 30 års behandling av narkomane i Norge. Folk dør jo som fluer her. Det kan jeg ikke sitte og se på, sier han.

Men fylkeslegen i Rogaland mener Johannesson bør fratas autorisasjonen eller retten til å skrive ut de vanedannende medikamentene.

Temgesic

Et opiat inneholdende stoffet buprenorphin. Nesten det samme som Subutex, som det statlig drevne LAR (legemiddelassistert behandling) behandler heroinavhengige med, og som sammen med økt metadonbehandling gis noe av æren for reduksjonen i overdosetall de siste åra.

I disse dager vil Statens helsetilsyn avgjøre saken, som kan bli en prøvestein for allmennlegers rett til livreddende behandling av narkomane. Johannesson anklages for ikke å følge opp pasientene. Omfanget av medikamenter som skrives ut er høyt. Tabletter selges direkte til pasienter. Enkelte skal ha solgt dem videre, og kjøpt heroin for pengene.

Fylkeslegen anklager også legen for brautete oppførsel, og trekker inn at han for fire år siden ble tvangsinnlagt. Fylkeslegens oppsiktsvekkende konklusjon er at «legen har vist slike psykiske avvik at Helsetilsynet bør vurdere å få en sakkyndig vurdering av ham».

-  Dette er en gammel sak. Jeg gikk på veggen etter at begge mine foreldre døde i løpet av kort tid. Nå tar jeg mine medisiner og går regelmessig til psykolog. Jeg er sikkert gal, men det er fordi jeg i det hele tatt driver med dette. Jeg har tross alt en del pasienter som ikke betaler regningene, sier Johannesson.

Medikamenter

LAR Rogaland, som utfører den statlige metadonbehandlingen, har lenge forsøkt å stanse Johannesson. Legen hevder imidlertid å følge Helsetilsynets forskrifter.

-  Poenget er at det ikke inngår et rehabiliteringsopplegg i pakka til Johannesson. Han tilbyr bare medikamenter. Det i seg selv redder ikke liv, sier LAR-leder Johannes Skaar.

Johannesson svarer at han følger Helsetilsynets forskrifter, og deltar i en rekke oppfølgingsgrupper.

-  Som lege er jeg etisk forpliktet til å behandle livstruende syke mennesker. Korsfest meg gjerne for å være ulydig. Jeg kan ikke sitte på gjerdet mens folk dør.

Overdosedød

Politidistrikt med flest overdosedødsfall, 2002/2003

Oslo 79 53

Haugal. og Sunnhordaland 9 14

Rogaland 8 13

Østfold 9 13

Hordaland 14 12

Agder 14 11

Asker og Bærum 6 10

Telemark 10 10

Hedmark 6 7

Sør-Trøndelag 5 5

Vestoppland 6 5

Politidistrikt uten registrerte dødsfall 2003: Salten, Vestfinnmark, Østfinnmark, Nord-Trøndelag, Gudbrandsdal, Follo og Helgeland. Kilde: Kripos

SKAL STANSES: Fylkeslegen i Rogaland ber Helsetilsynet stanse legen som behandler narkomane med sterke medikamenter. - Korsfest meg gjerne for å være ulydig. Jeg kan ikke sitte på gjerdet mens folk dør, sier Jan-Åke Johan-nesson. Her med pasienten Frank Ulseth (32).
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media