- Han redder oss fra «United Stasi of America»

Legendarisk varsler angriper USA - Snowden påstår USA hacker Kina.

VARSLER: Daniel Ellsberg (t.v.) fotografert i 1973, fotografert sammen med kona Patricia under rettssaken mot ham etter lekkasjer som endret den amerikanske opinionens syn på Vietnam-krigen. Ellsberg ble frikjent. Foto: AP / NTB scanpix
VARSLER: Daniel Ellsberg (t.v.) fotografert i 1973, fotografert sammen med kona Patricia under rettssaken mot ham etter lekkasjer som endret den amerikanske opinionens syn på Vietnam-krigen. Ellsberg ble frikjent. Foto: AP / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USA driver klappjakt på Edward Snowden for å få ham stilt for retten - og varsleren kan risikere livsvarig fengsel om han stilles for retten og dømmes i USA.

En ny meningsmåling gjengitt av NTB viser at amerikanerne er sterkt splittet i synet på Snowden - og flertallet klarer ikke å gjøre seg opp en mening. Hele 46 prosent er usikre på hva de skal mene om varsleren. 31 prosent svarer at Snowden er en patriot, mens 23 prosent mener han er en forræder, ifølge målingen som er utført av Ipsos for nyhetsbyrået Reuters.

En mann som gir Snowden kraftig støtte er en annen svært kjent varsler, Daniel Ellsberg.

Ellsberg jobbet som militæranalytiker da han lekket de såkalte Pentagon Papers til amerikansk presse - og dermed vendte opinionen i USA mot Vietnam-krigen.

«United Stasi of America» I en kronikk i dagens utgave av The Guardian gir Ellsberg USA det glatte lag.

Kronikken bærer tittelen «Edward Snowden: saving us from the United Stasi of America», og Ellsberg mener det nåværende lovverket i USA gir landet den samme elektroniske og juridiske infrastruktur som en reinspikket politistat.

- Hvis vi nå hadde vært involvert i en krig som bygget opp en stor antikrigsbevegelse, som Vietnam-krigen, eller enda verre - om vi ble rammet av et nytt 11. september, ville demokratiet vårt vært i fare.

- NSA, FBI og CIA har verktøy til å overvåke befolkningen på et nivå som Stasi bare kunne drømme om. Snowden avslører at det såkalte etterretningsmiljøet har skapt et «United Stasi of America».

- Har stoppet terror NSA-sjefen, general Keith Alexander, forsvarte i går organisasjonen under en høring i Senatet.

Han ble spurt av senatorene om hvor viktig overvåkingen av internett- og telefondata er.

- Det er hemmeligstemplet, men det har bidratt til å stanse dusinvis av terrorhendelser, svarte Alexander.

Blant terrorangrepene som skal ha blitt stoppet av nettovervåkingen av er Najibullah Zazis planer om å sprenge en kraftig bombe i New York.

- USA hacker Kina Etter noen dagers total stillhet gir Snowden selv, i dagens utgave av Hong Kong-avisa South China Morning Post (SCMP), et nytt intervju med nye påstander mot USA.

I intervjuet hevder han - og underbygger påstanden med flere hemmeligstemplede dokumenter - at USA har drevet omfattende nettovervåking i Kina helt siden 2009. USA skal ha hacket seg inn mot flere hundre mål - både private selskaper, offentlige tjenestemenn, studenter og akademikere

- Vi hacker ryggradene, slik som store internettrutere. Det gir oss tilgang til kommunikasjonen til hundretusenvis av datamaskiner, uten at hver enkelt må hackes, sier Snowden til SCMP.

Blir i Hong Kong Kinesiske myndigheter er mange ganger blitt beskyldt for omfattende dataspionasje i USA. Anklagene er blitt avvist av regjeringen i Beijing, som hevder at Kina selv ofte utsettes for dataspionasje.

STØTTE: Daniel Ellsberg fotografert i juni i år under en demonstrasjon til støtte for en annen - mulig - varsler, Wikileaks-tiltalte Bradley Manning. Foto: AFP / NTB scanpix
STØTTE: Daniel Ellsberg fotografert i juni i år under en demonstrasjon til støtte for en annen - mulig - varsler, Wikileaks-tiltalte Bradley Manning. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Det har ikke kommet noen reaksjon fra Kina på påstandene.

Snowden understreker samtidig at han akter å bli i Hong Kong - etter tidligere spekulasjoner om eksempelvis Wikileaks' hjemland Island kunne være en trygg havn.

Ekspertene er delt i synet på hvorvidt det er en lur beslutning.

Det foreligger en utleveringsavtale mellom USA og Hong Kong.

Skapte storm Det slo ned som en bombe i den amerikanske offentligheten da det fredag kveld ble kjent at det gigantiske amerikanske «avlyttingsbyrået» NSA i 2007 opprettet et topphemmelig overvåkningssystem - PRISM - for å kunne snoke dypere i både pågående kommunikasjon og lagret informasjon knyttet til utenlandske brukere av tjenester hos Google, Facebook, Microsoft, Apple, Yahoo og Skype.

Det internasjonale medier er samstemte om er at Snowden bodde på fasjonable The Mira Hotel i Hong Kong, og at han nå har sjekket ut. De samme mediene er for en stor del like samstemte om at ingen vet hvor 29-åringen nå har tatt veien.

Huset han bodde i på Hawaii er lagt ut for salg, og sporene stopper i Hong Kong.

FORSVARER OVERVÅKING: General Keith Alexander, leder for NSA. Foto: AFP / Getty / NTB scanpix
FORSVARER OVERVÅKING: General Keith Alexander, leder for NSA. Foto: AFP / Getty / NTB scanpix Vis mer

Snowdens kjæreste aner ikke hvor han er.

STØTTE: USA er delt i synet på Snowden, men på nettet dukker det opp stadig flere støttesider og - grupper for varsleren. Det er også ventet store demonstrasjoner til støtte for Snowden. Foto: AP / NTB scanpix
STØTTE: USA er delt i synet på Snowden, men på nettet dukker det opp stadig flere støttesider og - grupper for varsleren. Det er også ventet store demonstrasjoner til støtte for Snowden. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer