DA OG NÅ: Peter Getz bærer Josibelt Aponte ut fra dødsbrannen i 1998. I 2016 overværer han hennes uteksaminering fra universitet - med klump i halsen, stolt som en hane. Foto: Peter Getz / Alan Chaniewski | The Hartford Courant
DA OG NÅ: Peter Getz bærer Josibelt Aponte ut fra dødsbrannen i 1998. I 2016 overværer han hennes uteksaminering fra universitet - med klump i halsen, stolt som en hane. Foto: Peter Getz / Alan Chaniewski | The Hartford CourantVis mer

Han reddet henne fra dødsbrannen. 18 år senere møtes de igjen på hennes spesielle dag

- Jeg fikk klump i halsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 1998 reddet Peter Getz fem år gamle Josibelk Aponte fra en dødsbrann i Connecticut i USA. I 2016 var han tilstede for å se henne fullføre universitetsgraden sin.

Politimannen Getz utførte munn-til-munn på jenta i 1998 og bar henne ut av brannen. Aponte overlevde, men en av hennes slektninger omkom i tragedien som ble foreviget av Hartfort Courant. Avisa rapporterte om brannen den gang og tok bilde av Getz med den bevisstløse lille jenta i sine armer. 

- Jeg gjorde det jeg var lært opp til å gjøre, det jeg måtte gjøre, sa Getz til avisa, som også skrev at jenta var omgitt av sine nærmeste og sine redningsmenn, Getz inkludert, da hun våknet på sykehuset.

Unikt vennskap Spol 18 år fram i tid - til 2016 - og 23 år gamle Aponte har fullført sin universitetsutdannelse ved Eastern Connecticut State University. Tilstede for å se jenta han reddet få sitt prestisjetunge diplom: Pensjonert politimann Peter Getz. Med tårer i øynene. 

- Jeg er ganske stolt av henne nå, på grunn av all motgangen hun har måtte gå gjennom. Både fysisk og mentalt, å måtte bearbeide den brannen og miste noen du er veldig, veldig glad i. Jeg er stolt av at hun har kommet gjennom det som ei skikkelig stjerne, sier Peter Getz ifølge The Washington Post

Det unike vennskapet begynte ikke før i 2014. Fram til da, i 16 år, hadde Getz ikke ville blande seg, men innrømmer at han  «holdt et øye» med Aponte for å «være sikker på at hun var på riktig spor».

- Jeg døde nesten, men ble gitt en ny sjanse her i livet. Og det var på grunn av Peter og alle de andre redningsmannskapene. Alle som hjalp den dagen, sier Aponte til The Courant i dag.

Som familie For to år siden fikk Getz plutselig en epost fra jenta han på avstand hadde fulgt med. Det fikk fram følelsene. 

- Jeg fikk en klump i halsen. Det er ganske kult å tenke på at noen husker deg fra noe som skjedde for så lenge siden. Jeg husket alltid henne, og har hatt bilde av henne på pulten. Jeg tror faktisk hun fant meg på Facebook. Det sier hun selv i alle fall, sier Getz.

Getz satt sammen med Apontes familie under den prestisjetunge utdelinga av universitetsdiplomet, og innrømmer overfor Washington Post at han betrakter Josi som en av sine.

- «Oh yeah». Hun bor ikke i huset mitt, men hun vil alltid være en del av meg og min familie, sier den pensjonerte politimannen.