Han reddet mulla Krekar

Didar (20) var inntil tirsdag Økokrims nøkkelvitne i saken mot mulla Krekar. Men utenfor murene i fengselet der han ble torturert, trakk han sine anklager mot Krekar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/SULEIMANIA (Dagbladet): Didar Khalid Khdir Khalan sitter nå i amerikansk varetekt i Nord-Irak, og det var herfra han mandag og tirsdag knuste Økokrims grunnlag for å holde mulla Krekar varetektsfengslet.

Uoppfordret fortalte Didar at han hadde pekt ut mulla Krekar som sin læremester i terror fordi han ble torturert til det.

Det rettslige avhøret ble gjennomført av en norsk politimann på stedet, mens førstestatsadvokat Erling Grimstad og Krekars forsvarer Brynjar Meling var på videotelefon fra Oslo.

Bryter samarbeid

Sjefen for sikkerhetstjenesten til partiet Kurdistans patriotiske union (PUK), Sarkawt Husen Jalal, avviser torturanklagene og raser mot norsk politi for å ha løslatt Krekar.

- Dette betyr slutten for alt vårt samarbeid med norsk politi og norsk rettsvesen i denne saken, sier Sarkawt Husen Jalal til Dagbladet.

Økokrim har fått hjelp og bevismateriale fra PUK og samarbeidet med amerikanske FBI i etterforskningen i Nord-Irak. Inntil november i fjor ønsket Økokrim å hente Sarkawt til Norge som vitne i saken mot Krekar, går det fram av brev fra Økokrim som Dagbladet har fått i Suleimania i Nord-Irak.

Arrestert av PUK

Didar ble arrestert av PUK 17. juni 2002, anklaget for å være i ferd med å utføre en selvmordsaksjon. I avhør med PUK, som Dagbladet har tilgang til, tilsto han handlingen og sa han ble oppfordret av mulla Krekar til å gjennomføre selvmordsaksjonen.

Da Økokrims etterforskere, med førstestatsadvokat Erling Grimstad i spissen, avhørte Didar i det samme PUK-fengselet i oktober i fjor, gjentok han anklagene mot Krekar. Dette, sammen med avhørene av unggutten Sirwan Abdulkarim Raza (17), var bevisene Erling Grimstads drapssiktelse mot mulla Krekar hvilte på.

Oslo tingrett mente i januar at Didar og Sirwans utsagn ikke var nok for å varetektsfengsle mulla Krekar fordi de satt i fengsel hos Krekars politiske fiender. Borgarting lagmannsrett mente det motsatte, og gikk med på varetekten.

Nye opplysninger

Grimstad vil ikke bekrefte at det var opplysningene om tortur som fikk ham til å løslate Krekar.

- Det kom fram nye opplysninger - flere nye opplysninger - i avhørene som gjorde at jeg måtte revurdere fengslingen av mulla Krekar. Jeg kan ikke gå inn på dem, men avviser enhver beskyldning om at tortur skal ha forekommet i de avhørene vi hadde med vitnene, sier han.

At fanger ble torturert i PUKs fengsler har vært kjent lenge, blant annet fra den anerkjente organisasjonen Human Rights Watchs (HRW) rapport fra april i fjor.

- Da vi besøkte PUKs fengsler, mottok vi vitneprov fra flere fanger om at de ble torturert i etterforskningen av deres saker. Torturen inkluderte slag, plastposer over hodet og lange perioder med isolasjon, forteller Hania Mufti, som leder HRWs kontor i Bagdad.

Anklager i Jordan

Dette er andre gang opplysninger om tortur kommer fram i Krekar-saken. I Jordan trakk en tiltalt anklaget for terrorvirksomhet sin tilståelse fordi den var torturert fram. Tilståelsen pekte ut mulla Krekar som involvert i terrorplanene. Tiltalebeslutningen i saken som verserer for den jordanske sikkerhetsdomstolen, er en del av Økokrims beviser mot Krekar her i Norge, avslørte Dagbladet i januar.