REAGERER:  Stortingsrepresentant for Frp Christian Tybring-Gjedde mener SV-leder Audun Lysbakken forsøker å framstille seg selv som mer omsorgsfull enn andre norske politikere ved å reise til greske øyer for å besøke flyktningleire. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
REAGERER: Stortingsrepresentant for Frp Christian Tybring-Gjedde mener SV-leder Audun Lysbakken forsøker å framstille seg selv som mer omsorgsfull enn andre norske politikere ved å reise til greske øyer for å besøke flyktningleire. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

- Han reiser ned på business class og bor på hotell for å vise hvor omsorgsfull han er

Frps Christian Tybring-Gjedde går ut mot Lysbakkens Hellas-tur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Reis til Hellas og se selv, oppfordret SV-leder Audun Lysbakken Frp-nestleder Per Sandberg til søndag.

- Det er vanskelig å finne de riktige ordene. Omfanget av krisen er... Ja, du må se det for å forstå det, sa SV-leder Audun Lysbakken på telefon til Dagbladet fra den greske øya Lesbos.

Reagerer på Hellas-tur At Lysbakken sier at Sandberg bør reise ned for å forstå omfanget av krisen, får Frp-politiker og stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde til å reagere.

- Folk flest har ikke kunnet unngå se hva som skjer, gjennom avisa eller TV-skjermen. Vi føler alle med flyktningene når vi ser sterke bilder fra området, men jeg synes ikke flyktningekatastrofen skal bli et fesjå for politikere. Vi skal heller prøve å gjøre noe med det, sier Tybring-Gjedde til Dagbladet.

- Et spill for virke omtenksom Frp-politikeren har vanskelig for å se nøyaktig hva Lysbakken har fått ut av turen sin til den greske øya, og hvordan det å selv se flyktningene og forholdene de lever under kan være til hjelp for å finne en løsning på det Tybring-Gjedde beskriver som en katastrofe.

- Dette er åpenbart et spill fra Lysbakkens side for å vise at han er mer omtenksom enn andre. Han reiser ned på business class og bor på hotell for å vise hvor omsorgsfull han er.

- Men kan man ikke få en bedre forståelse av ting og selv oppleve ting på nært hold?

- Alle vet hva som skjer, og Egeland (Jan Egeland, generalsekretær Flyktningehjelpen, journ. anm.) har vel fått nok spalteplass til å beskrive hva som skjer. Vi må fokusere på å forsøke og løse disse problemene, ikke se på mennesker som lider.

- Vi kan bruke mer penger, men... Tybring-Gjedde er helt klar på at Frp vil bidra til å finne løsninger på flyktningekrisa som utspiller seg langt unna Norges grenser, og fastholder at det å hjelpe flyktningene i nærområdene, er det beste Norge kan gjøre.

- Og vi kan gjerne bruke mer penger enn det både Stortinget har vedtatt og Frp har foreslått, men da må konsekvensen være at vi ikke henter flyktninger hit. Det er ingen løsning på krisen å ta i mot en promille eller mindre av de som lider til Norge, sier Frp-politikeren.

- Hvis Norge skal hente flyktninger, bør vi hente dem som ikke kan hjelpes der nede, legger han til.

- Må finne løsninger der Argumentene for å hjelpe flyktingene der dem er, har fra borgerlige side vært at man får hjulpet langt flere mennesker med de samme ressursene. Tybring-Gjedde mener det også er viktig å huske på at landene som mennesker nå flykter fra, en gang skal gjenreises.

- Akkurat som under andre verdenskrig må man finne løsninger som gjør at man kan bo nær det landet man kommer fra. Er man 20 år og flykter til Europa fra Syria eller Irak, hvem skal da komme tilbake og bygge det samfunnet man trenger for å bo der når situasjonen har roet seg, spør Tybring-Gjedde retorisk.

Se debatt mellom Lysbakken og Sandberg Mandag møtes Audun Lysbakken og Per Sandberg i Dagbladets valgbod utenfor Stortinget. De skal diskutere flyktningekrisa fra klokka 10.30, og debatten mellom dem kan du se på DBTV.

Du kan også følge med på det som skjer foran og bak kameraet i boden på vårt live-studio på nett.

Om du har lyst til å delta på debatten, men ikke befinner deg i Oslo, kan du sende inn spørsmål til Dagbladets gjester via vårt live-studio på nett.