Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Han rev av henne klærne, holdt henne nede med tvang og presset seg inn

Aktor mener kvinnene ikke hadde noe valg og at Wikileaks-sjefen tvang seg til sex.

KJEMPER MOT UTLEVERING: Her ankommer Wikileaks-grunnlegger Julian Assange rettslokalene i London i dag sammen med høyre hånd Kristinn Hrafnsson (t.h) og venn Vaughan Smith (bak Hrafnsson). Foto: EPA/Andy Rain/Scanpix
KJEMPER MOT UTLEVERING: Her ankommer Wikileaks-grunnlegger Julian Assange rettslokalene i London i dag sammen med høyre hånd Kristinn Hrafnsson (t.h) og venn Vaughan Smith (bak Hrafnsson). Foto: EPA/Andy Rain/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): - Vi er langt fra enige om fakta i denne saken. Forsvarerne tar definisjonen av frivillig sex tilbake til 1700-tallet. Dette betraktes som voldtekt og overgrep, for Assange har i tilfellene gått så langt at det ikke er noen vei tilbake fra Assanges intensjoner, sier aktor Clare Montgomery.

I dag startet den andre og siste dagen av ankebehandlingen av utleveringssaken til Julian Assange. Wikileaks-grunnleggeren er etterlyst av svenske myndigheter som vil avhøre ham om anklager om voldtekt og overgrep av to svenske kvinner.

- Hadde ikke fritt valg Høringen startet i går, da forsvarerne prosederte og mente anklagene ikke kunne betraktes som en kriminell handling Storbritannia. De mener også at den påståtte voldtekten ikke kan betraktes som en voldtekt, og mener sexen var frivillig.

- Om man river av en kvinne klærne og smykket og deretter ligger oppå henne slik at hun ikke kan røre seg, så har hun ikke et fritt valg. Begge kvinnene ble tvunget med fysisk kraft eller ble på en eller annen måte fanget av ham, sier Montgomery.

Beskrivelsen at kvinnene skal ha «latt ham fortsette», mener forsvarerne betyr er et samtykke. Aktor mener dette slett ikke betyr at det var frivillig fra kvinnenes side, men at det allerede hadde gått for langt.

- Dette var påtvunget sex som kvinnene ikke var frivillig medvirkende til, sier Montgomery.

- Hun samtykket ikke. Og Assange visste det, sier hun om kvinnen som beskrives som AA.

Aktor påstår at Assange også med vilje ødela et kondom i forbindelse med sex med den andre kvinnen, til tross for at hun spesifikt skal ha hatt det som krav.

Montgomery mener det er helt klart at Assange handlet i mot hennes vilje da han trengte seg inn i henne ubeskyttet mens hun sov eller halvsov etter at de skal ha hatt frivillig sex med kondom tidligere på kvelden. Hun skal ifølge forklaringen ha «latt ham fortsette fordi hun ikke orket å be han om å bruke kondom nok en gang».

Aktor leste også opp noen av uttalelser fra vitner etter hendelsen. Blant annet skal en venn av Miss S. sagt at Assange forsøkte å gjøre henne gravid, og at «han foretrakk jomfruer, slik at han kunne være den første til å gjøre dem gravid». En eks-kjæreste av henne har uttalt at hun aldri hadde sex uten kondom, og at tilfellet med Assange trolig var første gang noen sinne.

Krangel om arrestorden Høringen forøvrig har handlet mye om tekniske termer rundt gyldigheten til den europeiske arrestorderen (EAW). Forsvarerne mener orderen er ugyldig ettersom de mener at handlingene ikke er kriminelle i Storbritannia, og mener at påtalemyndighetene ikke kan utstedte det.

- Påtale skjer mye tidligere i Sverige, og arrestorderen er uforholdsmessig, sier en av Assanges forsvarere, advokat Mark Summers.

- Med forsvarerens øyne vil det være umulig å utlevere noen til Sverige noen gang. Påtalemyndigheter har lenge sendt ut arrestordre, som har blitt behandlet av britiske domstoler, sier aktor.

Montgomery trekker en sammenligning til dersom en mann hadde blitt begjært utlevert av Frankrike for drap, og om de hadde grunn til å tro at det var han som sto bak med blant annet videobevis.

- Selv om den rettslige prosessen ikke hadde vært påbegynt, er det grunnlag for utlevering.

Aktor har gjennom høringen hatt flere diskusjoner med dommerne, der hun framstår som oppgitt og stottrende.

Snudde seg og gikk Klokka 14 norsk tid tok retten en times lunsjpause. Julian Assange har hittil latt være å kommentere saken overfor journalister, og snudde seg og gikk da en journalist spurte om han ønsket å beklage at han hadde vært respektløs overfor dem.