ULYKKESSTEDET: Dommere, aktor, tiltalte og pårørende (i minibussen) i rekonstruksjon på ulykkesstedet på riksvei 229 sist fredag. Ponnien Kaktus venter der den ble påkjørt bakfra 11. januar i fjor med de to jentene i en såkalt maratonvogn. FOTO: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN/DAGBLADET.
ULYKKESSTEDET: Dommere, aktor, tiltalte og pårørende (i minibussen) i rekonstruksjon på ulykkesstedet på riksvei 229 sist fredag. Ponnien Kaktus venter der den ble påkjørt bakfra 11. januar i fjor med de to jentene i en såkalt maratonvogn. FOTO: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN/DAGBLADET.Vis mer

- Han rev opp bildøra og ropte faen

Ulykkessjåføren kan umulig ha sett hesten foran seg, sier eneste vitne til Bjørkelangen-ulykken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLESTRØM (Dagbladet): - Ulykkessjåføren kan umulig ha sett hesten foran seg. Han kjørte i samme fart helt til det smalt, og han var heller ikke over i motsatt kjørebane for å kjøre forbi, slik jeg jeg kunne oppfatte.

Det forklarte eneste øyenvitne til dødsulykken på Bjørkelangen 11. januar i fjor,der de to jentene Tiril (11) og Sara (13) mistet livet, i Nedre Romerike tingrett mandag.

Ulykkessjåføren forklarte i retten fredag at han ikke husker noe fra ulykken da den skjedde eller etterpå, og tror kan kan ha hatt et blackout.

Den lokale sjåføren, som er en bekjent av den bildraptiltalte 48-åringen, var på vei hjem fra jobb denne lørdag ettermiddagen. Noen hundre meter foran seg så han en hest og vogn og en bil bak der.

- Vi er vant til hester her
Da var han på toppen av en bakke i 60-sone. Hesten og bilen var fortsatt i 80-sonen nede på sletta på riksvei 229.

- Vi er vant til hester på veiene her. Jeg bremset ned til mellom 45 og 50 kilometer. Det er sånn jeg gjør, selv om det ikke var noe som tydet på at det ville bli en ulykke. Farta på bilen der nede så helt normal ut, altså ikke over 80 kilometer i timen, forklarte sjåføren.

- Han rev opp bildøra og ropte faen

Han betegnet vinterføret som «vanlig glatt, ikke polert, men lett for å skli når du begynte å bremse».

På vei ned bakken mistet vitnet bitvis synet av hesten og bilen på grunn av terrenget.

- Rev opp døra og ropte faen
- Det smalt like bak min bil da jeg passerte hesten på min venstre side. Jeg svinget inn bak bilen som hadde kjørt inn i hestevogna. Sjåføren rev opp døra og ropte faen. Det var alt jeg hørte han si, jeg måtte flytte min bil på grunn av redningstrafikk, forklarte vitnet.

Han mente han hadde hørt ulykkesbilen bremse noen få sekunder før det smalt.

Både vitnet og tiltalt har bakgrunn fra motorsport.

- Jeg regner han for å være en god sjåfør, sa vitnet om ulykkessjåføren.

Rekonstruksjoner fra to sakkyndige anslår ulykkesbilens fart til mellom 50 og 55 km/t da det smalt.

Det var dagslys og vanlig sikt da ulykken skjedde. Det er ikke funnet noen tekniske feil på den drøyt ett år gamle ulykkesbilen.

- Sjokklignende
To vitner som kom til ulykkesstedet like etter at det smalt, kone og mann, gjenkjente både den ene av de skadde jentene og ulykkessjåføren.

De beskrev han som «i en sjokklignende, panisk tilstand».

Ikke refleksvest
En annen lokalsjåfør, en tidligere lensmannsbetjent, og hans datter kom kjørende samme retning som ulykkesbilen i forkant og kjørte forbi ponnien og jentene.

- Jeg husker jeg tenkte over at jentene kanskje ikke var så lette å se for alle. De hadde ikke gul eller rød refleksvest eller noe sånt.

 Jeg la merke til dem på et par hundre meter avstand. Men så er jeg spesielt oppmerksom her siden jeg har kjørt på elg på denne strekningen og etterforsket et par ulykker er da jeg jobbet i politiet. Det var gråvær og ikke spesielt vanskelig å bremse opp selv om det såvidt hadde begynt å komme ned litt yr, forklarte vitnet.