- Han ropte «HAI!», så ble han dratt under vann

Stenger 10 kilometer lang strand i frykt i California.- Alle tenker på «Haisommer», sier politimann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 66 år gamle Dave Martin døde av skadene han fikk da han ble angrepet av en hai ved Solana Beach nord for San Diego fredag kveld (norsk tid).

Den pensjonerte veterinæren hadde triathon som hobby og var ute og forbedret svømmeferdighetene da havets mest beryktede rovdyr kom opp fra dypet.

- Kastet opp i lufta før han ble dratt ned

Martin var en del av en gruppe som svømmer sammen hver fredag, men 66-åringen skal på det fatale tidspunket ha kommet bort fra de andre, skriver Los Angeles Times.

- Offeret skal ha ropt «hai» eller lignende, og vitnene som var i vannet så faktisk at han ble løftet opp av vannet, for så å bli dratt under, forteller talsmann Phil Brust i San Diego-politiet til avisa.

Martin kom etter hvert til overflaten og begynte å skrike, hardt skadet i begge beina. Til tross for haifaren kom fire av de andre svømmerne til unnsetning og klarte å få offeret til stranda.

Der forsøkte badevakter gjennoppliving uten hell, og 66-åringen ble erklært død på stedet omlag tre kvarter etter haiangrepet.

- Dette var nesten garantert en hvithai. Angrepet passer mønsteret med å angripe nedenfra for så å stikke av, og skadene ser også ut til å stamme fra hvithai, sier haiekspert Richard Rosenblatt ved Scripps Institution of Oceanography til Los Angeles Times.

Foto: MIKE BLAKE / REUTERS / SCANPIX
Foto: MIKE BLAKE / REUTERS / SCANPIX Vis mer

Stengte hele stranda

Et politihelikopter satte i gang søk etter drapshaien, som vil bli forsøkt fanget om den blir innhentet. Ingen skal ha sett hai i området før angrepet, men seler i området kan tyde på at hvithaien var på jakt etter mat.

Politiet stengte i dag omlag 10 kilometer av sandstranda i frykt for nye angrep.

- Vi vil ikke at folk skal få panikk, men vi vil at de hører på myndighetene, sier borgermester Joe Kellejian i Solana Beach, som innstendig ba folk om å holde seg ute av vannet til situasjonen var avklart.

Talsmann Brust har jobbet i politiet i byen i 17 år, men har aldri hørt om noe lignende. Dagens tragedie skal være det første dødelige haiangrepet på 50 år.

- Vi vet at dette er havet og at det er haier der ute, men ingen kan huske at noe slikt har skjedd, og folk er sjokkert. Alle tenker på filmen «Jaws» («Haisommer»), sier han til LA Times.

- Han ropte «HAI!», så ble han dratt under vann
<B>PÅ HAIJAKT:</B> Et helikopter leter etter drapshaien.
<B>FRYKT:</B> Mange kilometer av stranda ble stengt etter det dramatiske dødsfallet.