- Han ropte: «Skyt dem, skyt dem»

Dagbladet.no møtte brødrene til mannen som ble skutt på Furuset på mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En 20 år gammel gutt fra Grønland i Oslo ligger kritisk skadd på Ullevål Universitetssykehus etter at han ble skutt på Furuset mandag denne uka. Utafor rommet sitter de to brødrene hans.

De har vært der siden broren ble lagt inn. De har fått beskjed om at broren er på bedringens vei. Så har de fått en ny beskjed om at det har oppstått komplikasjoner. Broren er utenfor livsfare, men han holdes i kunstig koma og familien veit derfor ikke hvordan han har det.

Brødrene forklarer at det som skjedde mandag var et resultat av en langvarig konflikt mellom to miljøer på henholdsvis Grønland og Furuset.

Slått ned på utested
En del av opptakten til mandagens drama skal ha skjedd da den yngste av de tre brødrene var på et utsted i Oslo sentrum på lørdag.

- Jeg var bare ute for å feste og ha det moro sammen med fire-fem kompiser, sier han.

Utpå kvelden gikk han ut for å se etter en av sine to brødre, som skulle komme til stedet, forklarer han.

- Jeg hadde sett at det hadde vært fire-fem fra Furuset utafor. Men da jeg gikk ut så jeg at det var en helg gjeng av dem, femten-tjue stykker. Plutselig kaste den ene av dem en flaske mot meg, jeg prøvde å dukke, men den traff meg i øyet, sier han.

Gutten et tydelig blåmerke under venstre øye.

- Han ropte: «Skyt dem, skyt dem»

- Så fløy hele gjengen på meg. Heldigvis klarte vakten på utestedet å gå imellom, sier han.

Han valgte ikke å anmelde saken, fordi han tidligere har opplevd at politiet bare henlegger saker.

- Jeg følte at det ikke var noen vits, sier han.

Angrepet på kafé
Søndag opplevde brødrene at de ble angrepet igjen da de var på kafeen de pleier å henge i nabolaget deres på Grønland.

- Jeg så plutselig at det stod en bil utafor og at det satt fem personer i den. De skulle ta oss, og en av dem dro fram en jernkølle og slo meg i armen. En annen av dem hadde en kniv og ropte «du skal dø, du skal dø».

Han forklarer at han da løp inn i kafeen, og at kaféeieren klarte å låse døra.

- Da tok de en stol og en metallboks og knuste ei stor rute, sier han.

Brødrene forteller at de ble truet på livet. Dagen etter fikk de beskjed om å komme til Furuset.

- Hvis vi ikke kom, skulle de heller komme hjem til oss. De kom med drapstrusler mot oss, sier han.

«Skyt dem, skyt dem»
Mandag kveld dro de dit.

- Vi var femten stykk, og vi hadde med balltre og sånt. Da vi kom opp dit, stod de en hel gjeng utafor senteret. De visste at vi kom og var klare. Vi løp mot dem. Da splitta de opp, og vi begynte å slå mot dem, sier en av brødrene.

De forklarer at en av personene i Furuset-miljøet ble slått flere ganger med balltre. Det ble også knust ruter på flere biler, og inngangsdøren og vinduer på kiosken ble også knust.

- Etter at vi hadde gjort vårt, gikk vi tilbake til bilene våre. Da hørte vi at han som hadde blitt slått ropte: «Skyt dem, skyt dem». Så hørte vi fire-fem skudd, sier han.

Et av skuddene traff den 20 år gamle gutten i mageregionen.

- Tenker bare på broren
Kilder i gjengmiljøet har tidligere hevdet både overfor Dagbladet.no og andre medier at 20-åringen skal blitt skutt av en av de andre fra Grønland-miljøet ved et uhell. Brødrene benekter dette.

- Vi hadde ikke med skytevåpen, og det var folk som så hvem som skjøt, sier en av dem.

Brødrene fra Grønland veit ikke hva som vil skje nå.

- Nå tenker vi bare på broren vår, sier de.

Men de håper at personen som skjøt skal bli tatt og straffet.

- Det vil være rettferdig. Det vi vil er at han skal bli tatt, sier en av dem.

Ikke avhørt
Etter skyteepisoden ble broren som nå ligger på sykehus kjørt til legevakta. En av brødrene ble da pågrepet, men satt fri igjen. Siden skal de ikke ha hørt noe fra politiet.

Brødrene prøvde å anmelde angrepet mot kaféen sist søndag, og møtte opp på politistasjonen sammen med en slektning.

- Da fikk vi beskjed om at de ikke hadde kapasitet til å ta i mot noen anmeldelse, sier slektningen.

Politiet kom for øvrig etter hvert til kafeen.

Tirsdag sa en tillitsvalgt for de ansatte i Oslo-politiets gjengprosjekt på TV 2 at de ikke ante noe på forhånd om det som skjedde på Furuset mandag. Guttas slektning reagerer på det.

- De visste om det som skjedde på lørdag og søndag, og de veit at det har vært konflikter mellom miljøene, sier han.

Langvarig konflikt

Konflikten mellom Grønland- og Furuset-miljøet skal ha pågått i flere år.

- Det har vært en del konflikter tidligere. Vi har prøvd å mekle tidligere, og det var et meklingsmøte i moskeen. Da ble vi egentlig enige om at vi skulle holde oss unna hverandre, og la hverandre være i fred. Og hvis det skjedde noe, skulle vi ta det opp med meklerne, sier han.

Men konflikten har allikevel ikke dødd.

- Ble plaget

Broren som nå ligger kritisk skadet, gikk i vår på videregående skole sammen med flere elever tilknyttet Furuset-miljøet.

- Han var den eneste av oss som gikk der. Selv om vi hadde meklet og skulle la hverandre være, var det flere av gutta fra Furuset som plaget ham, og han ble blant annet slått ned og spyttet på, sier en av brødrene hans.

En av de tre brødrene regnes som sentral i Grønlands-miljøet. Konfliktene mellom Furuset- og Grønland-miljøet skal i stor grad ha sentrert seg rundt de tre brødrene og noen andre enkeltpersoner, og et knippe enkeltpersoner på den andre siden.

- Ikke gjenger

Leder ved Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt, Øyvind Nordgaren, kjenner ikke detaljene i etterforskningen av skyteepisoden på mandag, men understreker at politiet er svært opptatt av å fange opp konfliktene i de aktuelle miljøene før det skjer en slik hendelse.

- Jeg vet at det er en anmeldelse som ligger i bunn her, så vidt jeg forstår levert i forkant av det som skjedde på Furuset,  fra en bror til gutten som da ble skutt. Dette er et miljø med ungdommer i randsonen som politiet jobber forebyggende med og som vi absolutt tar på alvor, sier Nordgaren til Dagbladet.no.

Flere medier, blant annet Dagbladet.no, har meldt at skyteepisoden mandag var et gjengoppgjør. Flere av de involverte er i søkelyset til Oslo-politiets gjengprosjekt. Men politiet mener at dette ikke kan sammenliknes med de kriminelle gjengene.

Politiet karakteriserer ikke masseslagsmålet på Furuset som et gjengoppgjør, men har satt i gang en bred etterforskning av det de regner som en «skyteepisode med uklare omstendigheter».

Skyteepisoden etterforskes formelt av vold- og sedelighetsseksjonen i Oslo-politiet. Dagbladet.no lyktes torsdag ikke med å komme i kontakt med politiinspektør Hanne Kristin Rohde som leder seksjonen.

DRO TIL FURUSET: Så smalt det mellom de to gruppene.
- KOM HIT PÅ SØNDAG: Ifølge brødrene kom flere personer fra Furuset-miljøet hit forrige søndag og truet dem.
KASTET MOT VINDUET: Denne røyketønne skal ha blitt kastet mot vinduet.
KNUST: Det ytterste vinduet ble knust i hendelsen søndag.