TILTALT: Rettsaken mot Trond Birkedal startet i går i Stavanger tingrett. Foto: Tommy Ellingsen / Scanpix
TILTALT: Rettsaken mot Trond Birkedal startet i går i Stavanger tingrett. Foto: Tommy Ellingsen / ScanpixVis mer

- Han sa at 18-åringen var psykisk ustabil

Birkedal sier at han ikke hadde sex med den da 15 år gamle gutten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Det mest alvorlige punktet i tiltalen mot Trond Birkedal handler om sex med en mindreårig.

Formann i Fpu Ove Vanebo fortalte i retten i dag at Trond Birkedal fortalte at den nå 18 år gamle gutten var psykisk ustabil, og at han måtte ta det gutten fortalte med «en klype salt».

Dette baserte Birkedal på det 18-åringen hadde skrevet på sin blogg.

Både Geir Mo, stabssjef i Frp, og Ove Vanebo forteller at det i Fpu versjerte flere versjoner av 18-åringens forklaring, og Vanebo sier at det var flere som hadde fortalt at gutten av og til kom med usannheter.

- Tok kontakt 18-åringen forklarte i retten i går at han ikke hadde kontakt med Geir Mo eller Ove Vanebo i forbindelse med saken, noe de begge avviser på det sterkeste.

- Det medfører ikke riktighet. Det er bare feil, sier Vannebo
Både Vanebo og Mo sier at de oppfordret gutten til å anmelde forholdet, og fortalte at regelverket i Frp var slik at de ikke ville gå inn i saken før den var anmeldt. Begge forteller også at partiet tilbød både hjelp til å skaffe psykolog og hjelp ved en eventuell anmeldelse.

- Ville ikke anmelde Vanebo forklarer at ei venninne av 18-åringen og 18-åringen tok kontakt på sommerleiren i 2009, og fortalte hva som hadde skjedd. 

- Han var tydelig på at han ikke ønsket å anmelde Birkedal og at han ikke ønsket at Birkedal skulle trekke seg fra verv, sier Vanebo.

18-åringen - som ikke var i salen da Vanebo og Mo vitnet - var for Vanebo tydelig på at han ikke ville at de skulle ta det opp med hans foresatte. 

- Vi var inne på tanken om at foresatte skulle varsles, men han selv sa så mange ganger at det ikke skulle varsles hjemme, så vi gjorde ikke det da han ikke gikk videre med saken, sier Vanebo.

- Vi gjorde feil - Vi gjorde noe feil, vi hadde feil i regelverket. Det er helt åpenbart at det var feil å ikke varsle de foresatte, sier Mo.

Da Geir Mo snakket med Birkedal, fortalte han at han ikke hadde sex med gutten.

- Trond presiserte da veldig sterkt at han verken hadde legning eller interesse som gikk overens med påstandene i denne saken, sier Mo.

VITNET: Ove André Vanebo (foran), formann i fremskrittspartiets ungdom, og tidligere generalsekretær Geir Mo vitnet i dag. Foto: Tommy Ellingsen / Scanpix
VITNET: Ove André Vanebo (foran), formann i fremskrittspartiets ungdom, og tidligere generalsekretær Geir Mo vitnet i dag. Foto: Tommy Ellingsen / Scanpix Vis mer