Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Han sa at alt var min skyld, og at han ville drepe meg

Drapstiltalt direktørkone forklarer seg om forholdet til ektemannen.

GRANSKER TILTALTE: Rettspsykiaterne Audun Møller (t.v.) og Gunnar Johannessen sitter i nærheten av tiltalte under hele rettssaken. Deres oppgave er å stille en diagnose på henne. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET
GRANSKER TILTALTE: Rettspsykiaterne Audun Møller (t.v.) og Gunnar Johannessen sitter i nærheten av tiltalte under hele rettssaken. Deres oppgave er å stille en diagnose på henne. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DRAMMEN (Dagbladet): - Torsdagen kranglet vi, og Per Gunnar gikk ut for å dra til et vennepar. Jeg gikk etter, og vi kranglet på veien. Han dyttet meg i snøen og sparket meg. «Jævla hore», sa han. Han sa at alt var min skyld, og at han ville drepe meg.

Den 53-årige kvinnen som er tiltalt for å ha drept sin direktørektemann Per Gunnar Asheim (57) i mars 2013, forklarer seg i detalj om dagene før Asheim ble funnet i hennes utbrente bil på en parkeringsplass på Tranby. Pent antrukket, men tidvis gråtkvalt gir hun sin versjon av begivenhetene den stormfulle uka før dødsfallet.

- Han sa noe som provoserte meg, og jeg bare fortsatte. Vi var to om dette, sier hun.

Hun legger til at ektemannen etter nevnte utbrudd ga henne ei jakke og unnskyldte seg.

Omsorgskonflikt Ekteparet var inne i en særdeles turbulent periode. Hun hadde i årevis hatt en ny kjæreste, og lå i konflikt om sin mann om omsorgen for barna. Likevel bodde de begge i familieboligen på Tranby sammen med de mindre barna. Torsdag 21. mars hadde de og deres eldste datter vært i møte hos fylkesnemnda for sosiale saker.

- Det var helt ubegripelig. Vi bodde under samme tak, og kjørte samme bil til nemnda, forteller hun.

Politiadvokat Vibeke Martins påpeker at tiltalte ikke fortalte om drapstrusselen i politiavhør.

- Jo da, det fins et sted, parerer den 53-årige kvinnen.

Skuffet over datteren I nemndmøtet vitnet eldstedatteren til fordel for faren, som ville ha de tre yngste barna plassert i fosterhjem, hos hans familie. Tiltalte ville ha delt omsorg.

- Jeg ble skuffet over at hun tok parti for pappa. Men jeg presset henne aldri for å få henne på min side, sier kvinnen.

Da datteren forklarte seg i retten onsdag, fortalte hun at hennes første innskytelse etter dødsbudskapet var at moren hadde tatt livet av faren. Dagen før beskrev hun en rekke trusler fra moren. Det avviser tiltalte i dag.

- Datteren min sa at Per Gunnar presset henne til å vitne for ham. Jeg har opptak, og vi har oppklart de tingene. Jeg har også bilder, e-poster og SMS-er fra tida da hun sier at jeg plaget henne, sier 53-åringen.

Hun sier hun følte at ektemannen straffet henne ved å foreslå fosterhjem for barna.

- Hvilken far kan gjøre noe slikt? Han kunne straffet meg økonomisk, men brukte barna. Det var på grunn av den andre mannen, sier hun.

- Skulle lage ansiktsmasker Et sentralt bevis i saken er ei kaffekvern tiltalte kjøpte lørdagen før dødsfallet. Den ble funnet med rester av beroligende medikamenter tilsvarende medikamenter som ble funnet i avdøde. Ingen kaffebønner ble funnet.

- Det var Per Gunnar som sendte meg for å kjøpe kverna; han var beruset og kunne ikke kjøre. Det passet meg bra, for da kunne jeg ringe kjæresten min, forteller tiltalte.

Hun forklarer at kverna hovedsakelig skulle brukes til å kverne kaffe, men at hun pleide å bruke slike kverner til å lage ansiktsmasker med.

- Per Gunnar malte dessuten sukker til melis dersom vi ikke hadde det i huset. Han var flink til å bake, sier hun.

Fikk blomster 53-åringen sier hun kjøpte kverna på Siba-butikken på Liertoppen, og at hun deretter la kvitteringen i en skuff.

- Etter det vet jeg ikke noe om kverna, sier hun.

Hun forteller videre, gråtkvalt, at Asheim lørdag 23. mars kjøpte to blomsterbuketter - en til henne, og en til barna.

- Han sa han var lei for alt. Jeg har tenkt mye på det mens jeg har sittet i varetekt. Det må være noe han angret, sier hun.

Aktoratet vil bevise at seksbarnsmoren dopet ned ektemannen og plasserte ham i sin BMW, som hun satte fyr på. Forsvaret på sin side vil vise at Asheim regisserte sin egen død, og plantet bevis for å få kona dømt i retten.

Den opprinnelig polske kvinnen nekter straffskyld for drapet, men har sagt seg delvis skyldig i mishandling av barna. Hun har også erklært seg skyldig i å ha påvirket vitner.

Det er satt av seks uker til hovedforhandlingene. 53-åringens forklaring varer fra i dag til torsdag.

NEKTER SKYLD: Den tiltalte 53-åringen (t.h.) nekter for å ha tatt livet av ektemannen. Her fra et fengslingsmøte i fjor. Illustrasjon: FEDOR SAPEGIN / DAGBLADET
NEKTER SKYLD: Den tiltalte 53-åringen (t.h.) nekter for å ha tatt livet av ektemannen. Her fra et fengslingsmøte i fjor. Illustrasjon: FEDOR SAPEGIN / DAGBLADET Vis mer