MOTPARTER: Aktor Cecilie Schløsser Møller presser den tiltalte Oslo-kvinnen i rettssaken mot henne. Til høyre 28-åringens forsvarer Geir Hovland, i bakgrunnen hovedetterforsker Thomas Kvalnes.
Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
MOTPARTER: Aktor Cecilie Schløsser Møller presser den tiltalte Oslo-kvinnen i rettssaken mot henne. Til høyre 28-åringens forsvarer Geir Hovland, i bakgrunnen hovedetterforsker Thomas Kvalnes. Foto: Erlend Aas / NTB ScanpixVis mer

- Han sa at så lenge barnet beveget seg, var det ingen fare

Gråtkvalt Oslo-kvinne (28) forklarer seg om sin lille datters dødsfall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Han sa at så lenge barnet beveget seg, var det ingen fare.

Dette forklarer den 28-årige Oslo-kvinnen som er tiltalt for å ha drept sin halvannet år gamle datter. På rettssakens andre dag presses hun hardt av aktor Cecilie Schløsser Møller og dommer Torstein Hellesnes. Hovedtemaet er om hun skjønte at å senke datterens hode i ei bøtte vann medførte livsfare.

- Gjorde du deg noen tanker om at når beina spreller, kan det være for seint? spurte dommer Hellesnes.

- Jeg tenkte ikke så langt, jeg ville bare bli ferdig. Som regel fikk hun sove etter bøtta, forklarer 28-åringen, som sitter sammenkrøkt og gråter under forklaringen, iført en lang strikkegenser.

Senket to ganger Kvinnen beskriver i detalj hva som skjedde natt til 3. oktober 2010. På dagen hadde hun gjort sine daglige gjøremål med datteren og den eldre sønnen.

- Om morgenen var hun blid, som alltid, sa hun om datteren.

Etter at sønnen hadde lagt seg om kvelden, fikk hun via videosamtale beskjed av den medtiltalte britiske 35-åringen om å hente bøtta. Meningen var å senke datterens hode i vann, slik hun hadde gjort flere ganger tidligere, som et oppdragende tiltak.

- Jeg gråt litt, og fulgte med på bevegelsene hennes. Jeg sa til ham at jeg ikke ville gjøre dette lenger, sier 28-åringen.

Datteren ble denne kvelden senket i bøtta to ganger.

- Etter den andre gangen hostet hun, så jeg ga henne et par innblåsninger. Da kastet hun opp vann, men øynene var klare. Hun var bevisst, forklarer barnemoren.

- Jeg gikk for å hente skift og bleier. Så lagde jeg noen brødskiver, men hun ville ikke ha.

Hørte surklelyder Oslo-kvinnen la datteren i barnesenga, som sto ved siden av sofaen. Hele tida holdt hun kontakt med sin britiske kjæreste på chat. Hun reagerte imidlertid da det kom lyserødt skum ut av barnets munn eller nese, samtidig som hun hørte surklelyder.

- Da slo jeg henne for å se om hun reagerte på smerte. Så ringte jeg ambulansen. Han (kjæresten) skrev «Sorry, sorry, det var jeg som sa du skulle hente bøtta», forklarer 28-åringen.

Ambulansepersonellet fraktet i all hast datteren til sykehuset.

- Jeg sa til sønnen min at «Lillesøsteren din har slått seg».

På sykehuset ble barnemoren møtt av politiet, som hadde fattet mistanke. Imens ble datteren lagt i respirator. Hun døde den påfølgende kvelden.

- Husker ikke Aktor Møller prøver gang på gang å komme til bunns i om den tiltalte kvinnen burde ha skjønt at det var fare for at datteren kunne dø av å bli senket i bøtta. Blant annet spør hun gjentatte ganger om hvor lenge hodet var under vann.

- Det kan ikke ha vært mer enn et par sekunder, sier 28-åringen i vitneboksen.

Hun understreker imidlertid at hun ikke hadde noe begrep om tid på det aktuelle tidspunktet.

- Kunne du holdt hodet så lenge under vann som han (kjæresten) ville, selv om det var en time? spør dommer Hellesnes.

- Jeg stolte på ham, er svaret.

Hun legger imidlertid til:

- Jeg visste at dette ikke var den riktige måten å oppdra barn på. Det er derfor jeg ikke sendte henne i barnehagen når hun hadde blåmerker.

- Ble misbrukt Under sin forklaring i går tegnet kvinnen et bilde av en tragisk oppvekst, med mobbing, vold og seksuelt misbruk. 

- Dette høres dumt ut i dag - men dette skulle forhindre henne i å oppleve ting jeg hadde opplevd, forklarer hun.

28-åringen har forklart at det var det den britiske kjæresten som introduserte henne for den voldelige barneoppdragelsen. Ifølge tiltalen ble barnet utsatt for grov mishandling, som å bli teipet over munnen når hun gråt, bli tvunget til å spise ei teskje chilipulver, og til å stå i skammekrok i flere timer med beina bundet.

Den 35-årige kjæresten nekter straffskyld. Den tiltalte kvinnen forklarte imidlertid i går at de to avtalte å samordne forklaringene.

- Han fortalte hva jeg skulle si til politiet, barnevernet og psykologen, og sa jeg skulle slette chatteprogrammet fra PC-en. Jeg skulle si at vi hadde vært venner siden barndommen. Han fryktet å bli koblet inn, sier 28-åringen.

Oslo-kvinnen har sagt seg skyldig i mishandling, men ikke i forsettlig drap. Rettssaken varer til begynnelsen av april.