Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Han så barn, muslimske barn, dø overalt - og ville ha hevn

Søsteren (18) beskriver Salman Abedi (22) som kjærlig og snill, og er overrasket over at han skal ha utført Manchester-terroren.

MISTENKT GJERNINGSMANN: Britisk politi mistenker at Salman Abedi (22) står bak selvmordsangrepet mandag kveld, som tok livet av minst 22 mennesker. Foto: AP / NTB Scanpix
MISTENKT GJERNINGSMANN: Britisk politi mistenker at Salman Abedi (22) står bak selvmordsangrepet mandag kveld, som tok livet av minst 22 mennesker. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 22 år gamle mannen britisk politi mener stod bak terrrorangrepet i Manchester mandag hadde et hevnmotiv, sier hans søster i et intervju med Wall Street Journal.

- Ønsket hevn

Salman Abedi ville hevne seg på amerikanske luftangrep i Syria, sier søsteren Jomana Abedi til avisa.

Hun beskriver broren som kjærlig og snill, og sier hun er svært overrasket over hva han har gjort.

- Jeg tror han så barn, muslimske barn, dø overalt - og ville ha hevn. Han så eksplosivene amerikanerne slapp over barna i Syria, og han ville ha hevn, sier hun i intervjuet med den amerikanske avisen.

Minst 22 mennesker ble drept da Abedi detonerte en selvmordsbombe på Ariana Grande-konserten mandag.

Faren pågrepet

IS har tatt på seg ansvaret for angrepet, men dette er ikke bekreftet av andre kilder. Britisk politi mener et større nettverk står bak angrepet, selv om de mener at Abedi var den som gjennomførte det.

Abedi ble identifisert etter at politiet tidligere samme dag hadde gjennomsøkt huset han og familien bodde i, i en forstad sør i den britiske byen.

Politiet har pågrepet flere personer etter angrepet, seinest to personer i natt. Blant de pågrepne er Abedis far og to brødre.

Faren, Ramadan Abedi, har avkreftet overfor AP at sønnen skal ha hatt koblinger til terrororganisasjoner eller at han i det hele tatt er knyttet til selvmordsbombingen.

TERROR: Politiet utførte en aksjon mot en boligblokk i Manchester sentrum onsdag ettermiddag etter terrorangrepet på mandag. Video: Privat Vis mer

- Virket normal

AP skriver at Ramadan Abedi var i kontakt med sønnen for fem dager siden og at han da hørtes «normal» ut. På det tidspunktet skal Salman Abedi ifølge faren ha planlagt en reise til Saudi Arabia før han skulle komme til Libya for å feire ramadan med familien.

- Vi tror ikke på det å drepe uskyldige. Vi er ikke slik, sa faren på telefon fra Tripoli.

NTB skriver at en tidligere libysk polititjenestemann opplyser til AP at faren til Salman Abadi kan knyttes til en ytterliggående form for islam.

Flyttet tilbake

På 1990-tallet skal han ha vært medlem av en tidligere al-Qaida-støttet gruppe i Libya, den nå oppløste gruppen Libysk islamsk kamp. Han tilhører fortsatt den ytterliggående salafistiske jihadistbevegelsen, hevder Abdel-Basit Haroun.

Ifølge Reuters, som snakket med talsmann for moskéen Abedis far og bror gikk i, skal hele familien med unntak av Salman Abedi og broren ha flyttet tilbake til Libya som de flyktet fra i 1993.

Hele Norges coronakart