Skuespiller tiltalt

- Han sa: «Fjern deg. Du skal ikke blø ned sofaen min»

Ekskjæreste av tiltalt skuespiller forteller om rystende vold i retten.

OMFATTENDE TILTALE: Skuespilleren i 20-åra må svare for en omfattende tiltale der flere av punktene gir seks års fengsel. Illustrasjon: Fedor Sapegin
OMFATTENDE TILTALE: Skuespilleren i 20-åra må svare for en omfattende tiltale der flere av punktene gir seks års fengsel. Illustrasjon: Fedor SapeginVis mer

- Jeg kom til meg selv på golvet. Det var masse blod oppetter veggen, og jeg trodde han hadde knust ansiktet mitt. «Hvor kommer alt blodet fra?» tenkte jeg. Så kom jeg meg på beina og satte meg på sofaen. Han var helt kald og sa: «Fjern deg. Du skal ikke blø ned sofaen min.»

Dratt etter håret

En kvinne i 40-åra sitter i vitneboksen i Oslo tingrett og forteller en rystende historie om hvordan hun skal ha blitt utsatt for grov vold fra sin ekskjæreste - en skuespiller i 20-åra - natt til 8. september i fjor.

- Han la meg i bakken og dro meg langs bakken etter håret, kanskje ti-tolv meter, sier kvinnen og forteller at hun mistet store mengder hår og fikk ei stor flenge i hodebunnen, som måtte sys.

Volden mot kvinnen er ett av mange forhold skuespilleren er tiltalt for - han må seinere i uka svare for blant annet hallikvirksomhet, vold og trusler mot en tidligere topptrener i fotball, og besittelse av materiale som seksualiserer barn.

Skuespilleren nekter straffskyld for alle hovedpunktene i tiltalen, og mener at volden han utførte mot kvinnen, kan ha dreid seg om nødverge. Han gikk umiddelbart etter hendelsen til motanmeldelse mot kvinnen for kroppskrenkelse, men hans sak ble etter hvert henlagt.

Gliser i retten

Kontrasten mellom de to tidligere kjærestene i retten er stor. Mens kvinnen tidvis gråter under forklaringen, sitter skuespilleren - iført en grå hettegenser og med halvlangt hår - tilsynelatende helt uberørt, og gliser innimellom.

- Du kan sitte der og le, men det er ikke greit, sier hun og bryter igjen i gråt.

- Hvis tiltalte ikke klarer å oppføre seg, må han kanskje forlate retten, bemerker kvinnens bistandsadvokat Kim Gerdts.

IRRITERT: Kvinnens bistandsadvokat Kim Gerdts ble kraftig provosert over at skuespilleren lo mot klienten mens hun satt i vitneboksen. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / Dagbladet
IRRITERT: Kvinnens bistandsadvokat Kim Gerdts ble kraftig provosert over at skuespilleren lo mot klienten mens hun satt i vitneboksen. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / Dagbladet Vis mer

Selv sier skuespilleren at han blir nervøs av pressefolkene og kvinnens venner og familie som er til stede, og har begjært å få forklare seg bak lukkede dører. Dette fikk han ikke rettens medhold i.

Mannen i 20-åra er også misfornøyd med pressens dekning av saken, og kaller de oppmøtte journalistene for «kjøtthuer» på gangen i en pause.

- Veldig forelsket

Kvinnen skisserer et svært turbulent forhold, der hun mot bedre vitende gang på gang kom tilbake til den mye yngre mannen, som hun møtte i 2014.

- Han dro meg tilbake, jeg var veldig forelsket, sier småbarnsmoren.

- For meg var han en prins. Han var fantastisk, hjalp meg med masse, pusset gangen, fikset bilen, sier hun.

Ifølge henne var han aldri voldelig mot henne før denne natta.

FORSVARER: Petter Bonde forsvarer skuespilleren. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FORSVARER: Petter Bonde forsvarer skuespilleren. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Men verbalt var han veldig stygg, og drev psykisk terror mot meg. Han sa jeg var dum og tilbakestående. Så bygde han meg opp igjen. Når det var bra, var det veldig bra, og jeg ble avhengig av ham. Jeg har aldri vært så forelsket, forteller kvinnen.

Var med annen kvinne

Årsaken til at hun troppet opp med ei venninne på adressen hans denne natta, var at han ikke hadde svar på hennes telefonoppringninger. Han kom ut i boksershortsen, og hun skjønte etter hvert at han var sammen med en annen kvinne.

- Jeg sparket etter ham, klorte og lugget ham, forteller kvinnen. Hun understreker:

- Jeg er ikke stolt av oppførselen min den kvelden. Jeg skulle bare ha gått.

Hun framstiller kampen som svært skjev; mens hun ikke har kamperfaring, driver skuespilleren med kampsport, og trener flere ganger om dagen.

- Jeg hadde aldri trodde det skulle ende sånn, at han skulle skade meg sånn.

Alvorlige seinvirkninger

Kvinnen forteller om alvorlige seinvirkninger. Hun var 100 prosent sykmeldt i over en måned, og er fremdeles delvis sykmeldt.

- Jeg har posttraumatisk stresslidelse, angstanfall, kraftig hodepine, søvnproblemer, mistet menstruasjonen i en periode. Jeg klarte ikke å ta meg av barna, så ekssvigermor måtte flytte inn, forklarer hun.

Hun sier hun fortalte sine to små barn at hun var blitt påkjørt etter voldshendelsen.

- De er fremdeles glad i ham, og spør etter ham, sier hun om ekskjæresten.

Skuespilleren er også tiltalt for å ha truet henne til taushet overfor politiet; dersom hun anmeldte ham, skulle han sende en sexvideo med de to til sjefene hennes.

- «Jeg skal knuse deg, ødelegge livet ditt», sa han, forteller kvinnen.

Tilleggstiltale

I dag kom det også fram at den allerede omfattende tiltalen har fått et tilleggspunkt: Skuespilleren skal ha utøvd grov vold mot en bekjent i august i fjor, en hendelse som ble filmet.

Rettssaken er berammet over seks dager.