- Han sa han ville «gjøre noe mot USA»

Forteller FBI-informanten som i et år infiltrerte terrorcellen utenfor New York.

SINNE OVER AFGHANISTAN-KRIGEN: En av de terrorarresterte, James Cromitie, føres bort av politiet. Overfor FBIs informant har Cromitie uttrykt sinne over krigen i Afghanistan. Derfor ville han gjerne han gjerne «gjøre noe mot USA».  Foto: AP Photo/Robert Mecea/SCANPIX
SINNE OVER AFGHANISTAN-KRIGEN: En av de terrorarresterte, James Cromitie, føres bort av politiet. Overfor FBIs informant har Cromitie uttrykt sinne over krigen i Afghanistan. Derfor ville han gjerne han gjerne «gjøre noe mot USA». Foto: AP Photo/Robert Mecea/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): I nitida i går kveld plantet de eksplosiver i bagasjerommet på en bil parkert utenfor synagogen Riverdale Temple i Bronx, New York.

Mens en av de fire mennene holdt utkikk, kjørte de tre andre medsammensvorne noen kvartaler lenger ned på Independence Avenue. Der plasserte de to bager med eksplosiver i baksetet på en bil like ved Riverdale Jewish Center.

Akkurat idet de var ferdig og trolig skulle kjøre de ti milene tilbake til Newsburgh der de bodde, ble de terrormistenkte arrestert.

Overvåket siden juni 2008
De fire mennene hadde vært under FBIs overvåkning i et års tid. Sprengstoffet de hadde plassert var falskt. Det samme var Stinger-rakettene de hadde tenkt å skyte ned militærfly med.

Navnene på de fire mistenkte er: James Cromitie, som også går under navnet Abdul Rahman, David Williams, også kjent som Daoud eller «DL», Onta Williams, som også bruker Hamza, og Laguerre Payen, som også bruker navnene Amin og Almondo, melder Sky News.

Tre av dem er amerikanske statsborgere, en av dem fra Haiti. Alle er muslimer.

Etterforskningen av terrorcellen begynte i juni 2008. I løpet de 11 månedene som har gått, har FBIs informant hatt jevnlige møter med de fire i et hus i Newsburgh. Huset ble avlyttet av FBI.

- Det beste terrormålet
James Cromitie, som har afghanske røtter, fortalte informanten at han var opprørt over krigen i Afghanistan, der foreldrene hans angivelig fortsatt bor.

Derfor ytret han ønske om «å gjøre noe mot USA». Cromitie skal ha sagt at «det beste terrormålet - World Trade Center - allerede var tatt».

Ifølge lydopptak fra 5.desember 2008 ba Cromitie informanten om å skaffe antiluftskyts. 6. mai kjørte Cromitie, David Williams og Payen sammen med informanten til Stamford, Connecticut, der de ble vist missilene og eksplosivene.

Etter å ha kjørt tilbake til Newsburgh og lagret våpnene på et sikkert sted, feiret de med å rope «Allah Akbar», ifølge etterforskningsdokumentene.

- Så lett som bare det
I april valgte Cromitie og de tre andre ut synagogene i Bronx som terrormål.

«DL»: En av de andre terrormistenkte David Williams, også kjent som Daoud eller «DL», tas hånd om av politiet. Foto: REUTERS/Chip East /SCANPIX
«DL»: En av de andre terrormistenkte David Williams, også kjent som Daoud eller «DL», tas hånd om av politiet. Foto: REUTERS/Chip East /SCANPIX Vis mer

Cromitie skal ha skrytt av at det å sprenge en synagoge ville være «så lett som bare det».

- Jeg hater disse motherfuckers. Jeg hater de jødiske drittsekkene. Jeg skal ta en synagoge, skal han ha sagt til informanten.

Informanten, som har jobbet for FBI i over seks år, hjalp dem også med å skaffe en Stinger de kunne bruke til å skyte ned militærfly med på Stuart International Airport, skriver The New York Times.

Koordinerte angrep
Raymond Kelly, som i går deltok på pressekonferansen, forteller at de terrormistenkte planla å gjennomføre angrepene mot flybasen og synagogene samtidig.

Bombene som var plassert utenfor synagogene i New York skulle utløses via mobiltelefon, samtidig som de skjøt ned militærfly, sa han.

New York-politiet brukte en trailer og flere pansrede kjøretøyer for å stanse de terrormistenkte. Den svarte sportsbilen de satt i ble stanset mellom 237th Street og Riverdale Avenue.

Ruta på bilen ble knust og de fire mennene ble dratt ut av bilen og satt i håndhjern. De er siktet for å ha planlagt å bruke masseødeleggelsesvåpen i USA og for å ha planlagt å bruke antiluftskyts.

- Dette er USA på sitt beste. De beste ressursene fra politiet, departementet for innenlands sikkerhet og FBI har sørget for at vi er trygge, sier rabbiner Jonathan Rosenblatt ved Riverdale Jewish Center, ett av terrormålene.

HAMZA: Onta Williams, som også bruker navnet Hamza, er blant de fire arresterte. Foto: REUTERS/Chip East/SCANPIX
HAMZA: Onta Williams, som også bruker navnet Hamza, er blant de fire arresterte. Foto: REUTERS/Chip East/SCANPIX Vis mer