Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Han så ikke akkurat glad ut»

Nobelkomiteens medlemmer i sjeldent forsvar av tildelingen.

VINNEREN: President Barack Obama er på vei ut av døra fra Det hvite hus for å møte pressen. Da han skulle takke for Nobels fredspris, så han ikke glad ut - ifølge komitémedlem Inger-Marie Ytterhorn. Foto: AFP
VINNEREN: President Barack Obama er på vei ut av døra fra Det hvite hus for å møte pressen. Da han skulle takke for Nobels fredspris, så han ikke glad ut - ifølge komitémedlem Inger-Marie Ytterhorn. Foto: AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Fire av de fem medlemmene av Nobelkomiteen går nå ut og forsvarer tildelingen av fredsprisen til Barack Obama.

Det er svært uvanlig at medlemmer av komiteen kommenterer tildelingen offentlig, noe som anses å være forbeholdt komiteens leder. Diskusjonene internt i Nobelkomiteen er omgitt av hemmelighold.

Avslørende bilder
Ifølge nyhetsbyrået AP hevder komitéveteran Inger-Marie Ytterhorn at TV-bildene av Obama kunne avsløre hva vinneren egentlig mente om tildelingen.

- Jeg så på fjeset hans da han var på TV og takket og bekreftet at han vil komme til Norge for å motta prisen. Og han så ikke spesielt glad ut, sier hun.

Enstemmig komité
Samtidig tar Ytterhorn ifølge AP til motmæle med kritikere som hevder avgjørelsen var omstridt og ikke enstemmig. Ifølge byrået bekrefter flere medlemmer det samme.

- Beslutningen var enstemmig, slår komitéleder Thorbjørn Jagland fast.

- Kan hemme Obama
Inger-Marie Ytterhorn, tidligere stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet, innrømmer at tildelingen kan påvirke Obamas muligheter negativt.

- Den kan hemme ham, fordi det kan distrahere fra politiske saker på hjemmebane, sier Ytterhorn.

Samtidig mener hun fredsprisen kan gi Obamas kritikere ny ammunisjon.

- Obama har mange interne problemer i USA og de ser ut til å øke. Arbeidsledighet, helsereformen: De er et problem for ham, sier hun.

SNAKKER UT: Inger-Marie Ytterhorn hevder overfor AP at fredsprisen kan gi Obamas kritikere ny ammunisjon. Foto: Scanpix
SNAKKER UT: Inger-Marie Ytterhorn hevder overfor AP at fredsprisen kan gi Obamas kritikere ny ammunisjon. Foto: Scanpix Vis mer

Dagbladet har ikke lykkes å få kontakt med Ytterhorn.

Forberedt på kritikk
Negative reaksjoner var imidlertid forventet, ifølge flere av komiteens medlemmer.

- Når vi tildeler en fredspris, er det helt vanlig at det blir en stor debatt om det, så Obama-kontrovers var ikke overraskende, sier Ytterhorn.

- Nobelkomiteen var forberedt på at det ville bli en diskusjon om Obamas tildeling, sier Kaci Kullman Five.

- Selvfølgelig forventet jeg uenighet og debatt. Men det jeg nå ønsker er at vi seriøst starter en diskusjon om kjernevåpennedrustning, sier Ågot Valle.

Nedlatende kommentarer
Flere har kritisert tildelingen og mener den kommer for tidlig og at Obama har gjort for lite, etter bare ni måneder i presidentstolen.

- Synes du ikke slike kommentarer er nedlatende overfor Obama? Hvor kommer disse folka fra? Selvfølgelig må alle argumenter bli seriøst vurdert. Jeg er ikke redd for en debatt om avgjørelsen. Det er helt i orden, sier Ågot Valle.

NOBELKOMITEEN: Her er komiteen samlet før beslutningen om å tildele Obama fredsprisen ble kjent. Inger-Marie Ytterhorn (t.v.), Sissel Rønbeck, Kaci Kullmann Five, Ågot Valle, Thorbjørn Jagland og Geir Lundestad (sekretær). Foto: Scanpix
NOBELKOMITEEN: Her er komiteen samlet før beslutningen om å tildele Obama fredsprisen ble kjent. Inger-Marie Ytterhorn (t.v.), Sissel Rønbeck, Kaci Kullmann Five, Ågot Valle, Thorbjørn Jagland og Geir Lundestad (sekretær). Foto: Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling