- Han så ikke sånn ut i bussen

Tiltalt 18-åring om voldsofferet Kjetil Rusvik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ble invalid for 200 kroner

Slo Kjetil fordi han blødde

De tiltalte i Rusvik-saken skylder på hverandre. To av de tiltalte har lagt hovedskylda for tragedien på kameraten som er tiltalt som nummer tre i saken.

Den tredje tiltalte, en oslogutt av chilensk opprinnelse, forklarte seg etter at kameratene hadde fortalt sin versjon av bussoverfallet. Han reduserer sin rolle i angrepet på Kjetil Rusvik vesentlig. 18-åringen avviser at han sparket Kjetil som om han var «en amerikansk fotball» og at han stjal Rusviks lommebok.

- Jeg var en av de første som gikk inn i bussen. Jeg ser at [en kamerat] blir holdt av en mann og går ut igjen, sa han i retten.

- Hvorfor?

- Jeg ville bare få ham vekk. Han så ut som en alkoholiker, og jeg trodde han skulle gjøre noe, sier 18-åringen, som var 17 da overfallet fant sted.

Ga skylda på ukjent gjerningsmann

INVALID FOR LIVET: De tiltalte forklarte i retten i dag at de ikke hadde forestilt seg at voldsofferet deres skulle bli så hardt skadd som det Kjetil Rusvik (32) ble 7. januar i år. Foto: Scanpix
INVALID FOR LIVET: De tiltalte forklarte i retten i dag at de ikke hadde forestilt seg at voldsofferet deres skulle bli så hardt skadd som det Kjetil Rusvik (32) ble 7. januar i år. Foto: Scanpix Vis mer

Han forklarer videre at den medtiltalte 18-åringen slo Rusvik i ansiktet. Gutten sier at han selv forsøkte å dra kameraten vekk, men ikke klarte det.

Så skyldte han på en ukjent gjerningsmann:

- Det var en person til som var ute og slo. Jeg er usikker på hvem det var. Denne personen slo ett slag.

Senere forklarte tiltalte at det kan ha vært den medtiltalte kameraten som slo. Deretter at han var usikker på hvem det var. Han avviser fotballsparket.

- Det var ikke noe spark. Bare slag, sa tiltalte.

Offeret spyttet blod

18-åringen forklarte at Rusvik kom mot guttegjengen inne i bussen. Han bekreftet at Rusvik spurte etter lommeboka si.

- Kjetil Rusvik kom etter oss. Han hadde fullt av blod i nesa og på leppa. «Hvor er lommeboka mi, hvor er lommeboka mi», spurte han hele tida.

- [20-åringen] ba han flytte seg, det så ut som om [offeret] spyttet blod med vilje. Jeg ga ham et lite dyttespark mot kneet for å få ham vekk. Det var da [20-åringen] ble veldig sur og dytta ham og ga han et slag i ansiktet. Han mista balansen og falt eller satte seg ned mellom noen seter.

Så gikk guttene av.

- Jeg ville gå vekk. Jeg følte meg ikke vel ved å være der. Jeg liker ikke å være i nærheten når det gjelder vold, forklarte 18-åringen. Han avviste overfor dommeren flere ganger at det på noe tidspunkt var snakk om noen lommebok.

- Vi snakket ikke om det som hadde skjedd. Hvis du mener lommeboka, så snakket vi ikke om den. Jeg vet ikke noe om lommeboka eller hvor mye penger det var der.

- Hva tenkte du da Rusvik spurte etter lommeboka?

- At den hadde falt ut eller at noen kunne ha tatt den mens han fikk juling.

Aktor spurte også om kallenavnet til den tiltalte. Av venner kalles han «Loco».

Ble deprimert av Kjetils tilstand

- Det kan bety mange ting på chilensk. Det brukes som et kallenavn, for eksempel som i «Hei, gærning».

På spørsmål fra forsvareren sin, Harald Stabell, fikk 18-åringen anledning til å si at han var lei seg for det som skjedde med Kjetil Rusvik.

- Det var veldig vanskelig å se Kjetil. Da jeg hørte at han var i koma, ble jeg deprimert, jeg forstod ikke hvordan det kan ha skjedd.

- Hva føler du?

- Det er nesten ubeskrivelig, jeg tror ingen her kan forstå hvordan det føles. Han vil aldri få livet sitt tilbake. Det er ufattelig å se ham i rullestol, sa 18-åringen, og la til:

- Han så ikke sånn ut da, i bussen. Da bare blødde han i ansiktet.

I morgen vitner Kjetil Rusviks mor, Ruth Rusvik. Dagbladet.no følger rettssaken.