- Han sa «Jeg vil dø. Det er for mange av oss»

Tiltalte (23) skrev «Gud» på veggen og tegnet et kors på inngangsdøra med sitt eget blod.

- SA HAN VILLE DØ: Den første politibetjenten som ankom Pilestredet 70 natt til 30. oktober 2011, fortalte i retten i dag at den tiltalte 23-åringen sa at han ville dø, og at han motsatte seg medisinsk behandling.
- SA HAN VILLE DØ: Den første politibetjenten som ankom Pilestredet 70 natt til 30. oktober 2011, fortalte i retten i dag at den tiltalte 23-åringen sa at han ville dø, og at han motsatte seg medisinsk behandling.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGRETT (Dagbladet): I Oslo tingrett i dag har politioverbetjent Dag Arne Hole redegjort for politiets krimtekniske funn ved åstedet i Pilestredet 70, der Andreas Nilstad ble drept, og Marius Løken ble livstruende skadet.

Ifølge Hole har politiet sikret omkring 1000 bilder fra åstedet. I retten i dag la han fram noen av disse, blant annet et bilde som viser at at det ble skrevet «Gud» på veggen ved inngangspartiet til leiligheten, og ett bilde som viser at det ble tegnet et kors på selve inngangsdøra.

- På veggen ved ytterdøra er det skrevet «Gud». Analyser viser at det er skrevet av tiltalte og med tiltaltes blod, sa Hole i retten.

- På selve inngangsdøra er det teknet et kors. Det er osgå skrevet av tiltalte med tiltaltes blod, fortsatte politioverbetjenten.

Første på stedet Politiførstebetjent Inge Utstumo, som var en av de første tjenestemennene som ankom Pilestredet 70, natt til 30. oktober 2011, har i dag også forklart for retten om det som møtte ham på åstedet.

Han var aleine i bilen da han klokka 02.23 fikk melding om knivstikkingen. Han var i nærheten, og var kort tid etter på stedet.

- På motsatt side av inngangsdøra stod en mann som ville ha kontakt. Han pekte inn mot bakgården, og der lå en mann på ryggen, som spriker ut med armer og bein. Mannen er bare iført boxer shorts. Han er blodig, og jeg ser at han har et sår både i armen og i halsen, sier Utstumo.

Mannen som lå der var den tiltalte 23-åringen. Han var bevisst og politiførstebetjenten fikk kontakt med ham.

- Jeg spurte om han hadde gjort det selv, og det bekreftet ham, sier Utstumo.

- «Det er for mange av oss» Ambulansepersonell var på stedet og startet behandling av ham, så Utstumo snudde seg bort et øyeblikk.

- Så hører jeg noe skje. Jeg snur meg, og ser han stå oppreist på bena og er veldig urolig. Han slår hendene ut i været og sier «Det er for mange av oss.»  Det var et budskap, sier politibetjenten i retten.

Han forteller at ambulansepersonellet da trakk seg tilbake.

- Tiltalte falt deretter i bakken, og i samarbeid med ambulansepersonell stripset de ham til ei båre, opplyser politiførstebetjenten.

- Sa han ville dø Utstumo forteller videre at den tiltalte hadde gitt utrykk for at han ikke ønsket behandling av ambuslansepersonellet.

- Sa han noe mer?, spurte aktor Hartmann.

 - Han sa «Jeg vil dø. Det er for mange av oss», sier Utstumo.

- Han sa også at han hadde knivstukket to personer. Han navnga dem, men jeg fikk ikke med meg navnene, fortsetter politibetjenten i retten.

Ifølge Utstumo opplyste ambulansepersonell at de hadde funnet en død mann oppe i en leilighet i tredje etasje. Personen har i ettekant blitt identifisert som Andreas Nilstad.

Utstumo forteller at han også fant en blodig kniv i ei blomsterpotte i bakgården, om lag tre meter fra stedet han først så tiltalte.

- Husker bare bruddstykker Mens statsadvokaten har tatt ut tiltale på straff, mener forsvareren og tiltalte at tiltalte var utilregnelig i gjerningsøyeblikket.

- Han erkjenner handlingene, men husker bare bruddstykker av det som skjedde. Han forstår ikke det han har gjort overfor nære venner, og mener selv at han må ha vært psykotisk i gjerningsøyeblikket, sier tiltaltes forsvarer, Harald Stabell til Dagbladet.

Psykiaterne Henning Værøy og Harald Brauer konluderte 30. januar i fjor med tilregnelighet etter å ha observert siktede, men snudde et halvt år seinere, etter at Den rettsmedisinske kommisjon hadde bedt om en tillegserklæring. Da ba statsadvokaten om å få oppnevnt et nytt sakkyndigpar.

De to nye psykiaterne kom imidlertid til ulike konklusjoner. Psykologspesialist Gjermund Nysveen at 23-åringen ikke var psykotisk, mens overlege og spesialist i psykiatri Fred Heggen mener tiltalte var psykotisk på gjerningstidspunktet.

Det er satt av seks dager til rettssaken, og mellom 15 og 20 vitner vil forklare seg for retten, opplyser statsadvokat Carl Graff Hartmann overfor Dagbladet.

BLODIG: Det sto skrevet «gud» i blod på veggen ved inngangsdøra til leiligheten. En kriminaltekniker har i dag redegjort for Oslo tingrett at det var tiltalte som skrev dette med eget blod.  Foto: Svein Gustav Wilhelmsen
BLODIG: Det sto skrevet «gud» i blod på veggen ved inngangsdøra til leiligheten. En kriminaltekniker har i dag redegjort for Oslo tingrett at det var tiltalte som skrev dette med eget blod. Foto: Svein Gustav Wilhelmsen Vis mer