Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen hevdet i 2016 at jernbanereformen ville koste «noen hundretalls millioner alt i alt». Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen hevdet i 2016 at jernbanereformen ville koste «noen hundretalls millioner alt i alt». Foto: Terje Bendiksby / NTB ScanpixVis mer

Han sa jernbanereformen ville koste noen hundre millioner. Nå bikker den 1,3 milliarder

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen hevdet i 2016 at jernbanereformen ville koste «noen hundretalls millioner i alt». Hittil har den kostet 1,3 milliarder.

Nærmere 300 millioner kroner til vil bli brukt i løpet av inneværende år, opplyser Samferdselsdepartementet til Dagsavisen. Dermed vil den totale kostnaden komme på 1,3 milliarder kroner.

Under en spørretime i Stortinget i oktober 2016, uttalte samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) at det ville koste «noen hundretalls millioner alt i alt», å gjennomføre reformen.

Samferdselsdepartementet forsvarer imidlertid pengebruken, selv om den har akselerert.

– Vi ser et innsparingspotensial som er mangedobbelt kostnadene for gjennomføring, skriver departementet.

Leder i Norsk Jernbaneforbund (NJF), Jane B. Sæthre, tror derimot ikke at Solvik-Olsen, resten av regjeringen og KrF, som også stemte for jernbanereformen, vil få valuta for pengene.

– 1,3 milliarder kroner er en ekstremt høy pris for å legge til rette for en konkurranseutsatt jernbane basert på anbud, i håp om at andre selskaper skal kunne drive billigere. I andre land har det ikke blitt billigere. Ingen kan dokumentere det, sier Sæthre.