- Han sa jo ikke en dritt

Jens Stoltenberg talte på klimatoppmøtet i København.

TALTE:  Statsminister Jens Stoltenberg mener klimaforhandlingene er i en svært kritisk situasjon. Foto: Kristian Ridder-Nielsen
TALTE: Statsminister Jens Stoltenberg mener klimaforhandlingene er i en svært kritisk situasjon. Foto: Kristian Ridder-NielsenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KØBENHAVN (Dagbladet): Statsminister Jens Stoltenberg gikk i kveld på talerstolen på klimatoppmøtet og la fram Norges offisielle standpunkt i klimaforhandlingene.

- Han sa jo ikke en dritt. Det var ingenting nytt, utbrøt Natur og ungdom-leder Ingeborg Gjærum til Dagbladet like etterpå.

Hun får støtte fra en av sine motstandere i klimadebatten, Frps miljøpolitiske talsmann, Ketil Solvik-Olsen.
 
-Egentlig var dette et overraskende kort gjesp for norske ører. Intet nytt og mye utelatt, spesielt i forhold til teknologisatsing, energisituasjon og næringslivetsrolle som en del av løsningen, sier Solvik-Olsen til Dagbladet.

Budskapet fra statsministeren var ikke overraskende det samme som han har gjentatt flere ganger på hjemmebane allerede, men WWFs generalsekretær mener Stoltenberg holdt en utmerket klimatale.

- Det er ingen tvil om at han er ærlig engasjert. Og han leder en regjering som fortjent har fått mest ros i København for konstruktiv internasjonal klimapolitikk. Men også landet som nærmer seg verdensmesterskapet i klimaspagat. Klimaforhandlingenes triste tilstand viser nødvendigheten av at alle land gjør jobben sin hjemme, sier generalsekretær i WWF-Norge, Rasmus Hansson, til Dagbladet.

- Kritisk fase
Stoltenbergs innlegg var betydelig kortere enn mange av de andre regjeringssjefene som hittil har vært på talerstolen.

- Vi er nå i en kritisk fase i konferansen. Vi må alle ta ansvar for å nå en suksessfull avtale her i København. Hvis vi ikke lykkes, vil de mest sårbare landene lide mest, sa Stoltenberg.

Han mener avtalen må inneholde ambisiøse klimautslippskutt og at både i-land og u-land må bidra.

- Utviklingsland med store og økende utslipp må forplikte seg selv med målbare grenser for økningen i utslippene. Norge vil redusere de globale klimagassutslippene med 30 prosent innen 2020. Vi vil sette oss enda mer ambisiøse klimamål opp mot 40 prosent hvis dette kan bidra til en avtale. Hvis vi får en ambisiøs avtale vil Norge bli karbonnøytralt innen 2030, sa Stoltenberg.

Krever finansiering
Han snakket også om det norsk-meksikanske forslaget for finansiering av klimatiltak i u-land og hvordan dette kunne gi forutsigbar finansiering. I tillegg nevnte han prosjektet mot avskoging av regnskogen som Norge har stått i spissen for, og som USA og fem andre land i går fulgte opp med et fond på 3,5 milliarder dollar.

- Vi har mindre enn 24 timer igjen til å finne en løsning. Vi må se dette som et historisk øyeblikk for å bekjempe klimaendringer og heve oss til anledningen før det er for seint, sa Stoltenberg.