Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Han sa jo lite om klima

Obama nevnte nesten ikke klimautfordringen, og miljøtoppene er skuffet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Klimaproblemet fikk lite oppmerksomhet i Obamas tale under fredsprisutdelingen i Oslo rådhus i dag. Miljøvernere hadde forventet at Barack Obama benyttet sjansen til å komme med noe mer konkret om de pågående klimaforhandlingene i København.

De kjente norske miljøvernere Ingeborg Gjærum, Frederic Hauge og Truls Gulowsen og FNs spesialutsending for klima, Gro Harlem Brundtland, var blant gjestene i salen.

Gro ville ha mer
Gro Harlem Brundtland, som har krevd strenge tiltak fra de rike landene i det siste, var heller ikke helt fornøyd.

- Han sa jo lite om klima, men han satte også klimautfordringen inn i den rette sammenhengen. Det er ikke tvil om at budskapet er tydelig, og alle vet at han skal til København. Han vil bruke den anledningen til å gå mer inn på klima, sier Gro til Dagbladet.nos reporter ved rådhuset.

- Skuffende lite konkret
- Det var skuffende få klimaløfter eller annet konkret i talen, men han kan fortsatt gjøre seg fortjent til fredsprisen i København i neste uke, sier Truls Gulowsen i Greenpeace.

Ingeborg Gjærum i Natur og Ungdom synes talen var flott på mange måter, men:

- Han sa lite om miljø, og det er ikke så rart, for han har lite å vise til. Jeg hadde ønsket meg mer om miljø, sier hun.

FOKUSERTE PÅ KRIG: Barack Obama i Oslo Rådhus i dag, her med Nobelkomitemedlem Kaci Kulman Five. Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix
FOKUSERTE PÅ KRIG: Barack Obama i Oslo Rådhus i dag, her med Nobelkomitemedlem Kaci Kulman Five. Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix Vis mer

Bellona-Hauge positiv
Frederic Hauge i Bellona er derimot positiv.

- Jeg tror han hadde behov for å forklare hvorfor han gjør som han gjør militært, og det gjorde han på en innsiktsfull og klok måte. Han vektlegger det å unngå global oppvarming som avgjørende for sikkerheten i vårt samfunn, og det tror jeg er klokt inn mot et amerikanske publikum.

Db.no utvider saken med video etter hvert. Oppdater ved å trykke F5.

Fulgt med argusøyne
Klimatopper fra hele verden fulgte tv-overføringen fra seremonien. De var heller ikke fornøyd.

- Jeg er skuffet over at Obama ikke brukte muligheten til å snakke mer direkte og med mer substans om klimaet, sier klimadirektør i Greenpeace USA, Damon Moglen, til Dagbladet.

- Han glippet på en mulighet til å snakke om at klima også handler om fred, og at skjebnen til klimaet avhenger av forhandlingene i København. Dette forsterker bare vårt synspunkt om at nå har han en uke på seg til å bevise om han fortjener denne fredsprisen eller ei, fortsetter han.

Leder for Friends of the Earth International, moderorganisasjonen til Norges Naturvernforbund, mener det samme.

FORVENTET MER: Klimadirektør i Greenpeace USA er ikke fornøyd med Obamas tale. Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix
FORVENTET MER: Klimadirektør i Greenpeace USA er ikke fornøyd med Obamas tale. Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix Vis mer

- Kan være en strategi
- Jeg forventet at han ville komme med en uttalelse om forhandlingene. Nå hadde han sjansen til å si noe, ikke bare om vann- og matsikkerhet, men også om hvordan man skal lede an for å kutte i utslipp. Han skulle sagt noe med mer substans, som ga mer retning. Dette kan være et signal til de amerikanske delegatene om å spille "vente-og-se-spillet", og det har vi ikke tid til, sier Nimmo Bassey.

Klimadirektør i amerikanske Greenpeace har likevel tro på et positivt resultat når klimaavtalen skal underskrives neste fredag.

- Må gjøre det rette
- Jeg ser ikke på dette som at han ikke realisere håpet om at han vil ta en lederrolle på klima og sikre en sterk internasjonal avtalene. Jeg tror milliarder av mennesker ser på Obama med håp om at han skal gjøre det rette i neste uke. Men han har misbrukt sjansen til å utvide sin posisjon, sier Moglen.

Dette sa Barack Obama om klima:
«Third, a just peace includes not only civil and political rights — it must encompass economic security and opportunity. For true peace is not just freedom from fear, but freedom from want.

It is undoubtedly true that development rarely takes root without security; it is also true that security does not exist where human beings do not have access to enough food, or clean water, or the medicine they need to survive. It does not exist where children cannot aspire to a decent education or a job that supports a family. The absence of hope can rot a society from within. And that is why helping farmers feed their own people — or nations educate their children and care for the sick — is not mere charity.

It is also why the world must come together to confront climate change. There is little scientific dispute that if we do nothing, we will face more drought, famine and mass displacement that will fuel more conflict for decades. For this reason, it is not merely scientists and activists who call for swift and forceful action — it is military leaders in my country and others who understand that our common security hangs in the balance.»

ØNSKET NOE MER KONKRET: Miljøbevegelsen trodde Obama ville fokusere mer på klima i sin tale. Her fra Greenpeace-demonstrasjon i går. Ingeborg Gjærum fra Natur og Ungdom til høyre. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ØNSKET NOE MER KONKRET: Miljøbevegelsen trodde Obama ville fokusere mer på klima i sin tale. Her fra Greenpeace-demonstrasjon i går. Ingeborg Gjærum fra Natur og Ungdom til høyre. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media