PROTESTER VERDEN OVER:  Ensaf Haidar i sin nye hjemby Montreal med en plakat av mannen Raif Badawi under en demonstrasjon der 15.- januar i år - før de første 50 piskeslagene.Ensaf Haidar. Foto: CLEMENT SABOURIN, AFP/NTB Scanpix.
PROTESTER VERDEN OVER: Ensaf Haidar i sin nye hjemby Montreal med en plakat av mannen Raif Badawi under en demonstrasjon der 15.- januar i år - før de første 50 piskeslagene.Ensaf Haidar. Foto: CLEMENT SABOURIN, AFP/NTB Scanpix.Vis mer

- Han savner barna, men er ikke mannen som gir seg

Kona til piskeslagdømte Raif Badawi forteller hvordan konflikt med faren utløste dramaet i Saudi-Arabia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kona til den piskeslagdømte saudiarabiske bloggeren Raif Badawi (31) fikk prate med sin mann på telefonen i fengselet for to uker siden.

- Raif er sliten og savner barna. Men han tenker ikke på å gi opp kampen. Raif er ikke mannen som gir seg, sier Ensaf Haidar til svenske Expressen.

De siste tre årene har hun og de tre døtrene bodd i Montreal med politisk asyl i Canada.

Takker svensk utenriksminister
Hun er takknemlig for at den svenske utenriksministeren Margot Wallström har kritisert det middelalderske og dikatoriske styresettet i hjemlandet.

Men hun vil ikke si noe den diplomatiske krisen mellom Saudi-Arabia og Sverige, eller det store utenrikspolitiske spillet, etter dissse formuleringene i Riksdagen fra den svenske utenriksministeren:

- Det er selvklart at politikken i Saudi-Arabia er langt i fra en feministisk politikk. Framfor alt blir kvinners rettigheter krenket. Der får ikke en gang kjøre bil. De pisker bloggere, og de har en kongefamilie med absolutt makt. Da er det klart at vi ikke kan bruke annet ord enn diktatur.

 WIEN 6. FEBRUAR:  Demonstrant i Østerrikes hovedstad med plakat med Raif Badawi og teksten "Blogging er ikke bra for ryggen din". Foto: Hans Punz, AP/NTB Scanpix.
WIEN 6. FEBRUAR: Demonstrant i Østerrikes hovedstad med plakat med Raif Badawi og teksten "Blogging er ikke bra for ryggen din". Foto: Hans Punz, AP/NTB Scanpix. Vis mer

Både Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater har hjemkalt sine ambassadører i Sverige.

Ensaf Haidar forteller sin versjon av hvordan problemene for hennes mann startet.

Rømte hjemmefra som 11-åring
Raif hadde en vanskelig oppvekst, og bare 11 år gammel rømte han fra sin voldelige far og ble tatt hånd om av en annen familie i Saudi-Arabia.

Men da han giftet seg og fikk barn, dukket faren opp og forlangte at sønnen skulle gi han penger og forsørge han etter salafistisk, bokstavtro skikk.

Den gjenforeningen endte med at far anmeldte sønnen for at han ikke ville besøke han - og endte med dødstraff via stempel som «frafallen» muslim fra den salafistiske imamen og hatpredikanten Abdul-Rahman al-Barrak og det fryktede religionspolitiet i Saudi-Arabia.

Allerede fire år før han ble pågrepet, mens Raif Badawis liberale blogg siden 2006 hadde fått adskillig mer oppmerksomhet enn myndighetene verdsatte, ble han fratatt førerkortet og fikk frosset sine bankkontoer.

950 gjenstår
De 1 000 piskeslagene skal etter dommen fordeles over 20 gangers pisking, med 50 slag om gangen hver fredag. Etter de internasjonale protestene i vinter, har de 950 «siste» piskeslagene blitt utsatt, anigivelig på grunn av Badawis helse.

 KJEMPER FOR MANNEN:  Ensaf Haidar på en pressekonferanse i Ottawa 29. januar i år. Foto: Chris Wattie, Reuters/NTB Scanpix.
KJEMPER FOR MANNEN: Ensaf Haidar på en pressekonferanse i Ottawa 29. januar i år. Foto: Chris Wattie, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

Ifølge kona i eksil har han fortsatt å støtte seg til sin muslimske tro.

Amnesty International har gitt flere oppskrifter på å støtte Raif Badawi.