ETTERLYST: Hakan Sükür (44) er blant dem som er etterlyst på grunn av angivelig forbindelse til den religiøse lederen Fethullah Gülen. 44-åringen har bak seg en lang karriere i bl.a. Inter Milan, Blackburn Rovers og Galatasaray, og spilte på det tyrkiske landslaget, der han har målrekord. Her etter bronseseieren mot Sør-Korea under 2002-VM. Foto: Vincent Yu / AP / NTB Scanpix
ETTERLYST: Hakan Sükür (44) er blant dem som er etterlyst på grunn av angivelig forbindelse til den religiøse lederen Fethullah Gülen. 44-åringen har bak seg en lang karriere i bl.a. Inter Milan, Blackburn Rovers og Galatasaray, og spilte på det tyrkiske landslaget, der han har målrekord. Her etter bronseseieren mot Sør-Korea under 2002-VM. Foto: Vincent Yu / AP / NTB ScanpixVis mer

Han scoret 51 mål for Tyrkia. Myndighetene løslater 38 000 fanger for å gi plass til anklagede kuppmakere som ham

35 000 arrestert etter kuppforsøket, kapasiteten i fengslene er sprengt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tyrkiske myndigheter har kunngjort at de akter å løslate 38 000 innsatte. Årsaken er etter alt å dømme at de ønsker å frigjøre plass for de mange som er blitt eller vil bli arrestert, mistenkt for delaktighet i det mislykkede statskuppet for en måned siden, melder det statlige nyhetsbyrået Anadolu.

Mer spesifikt skal fanger som har to år eller mindre igjen av straffen, og som samtidig har utvist god oppførsel i fengselet, løslates på prøve. Forordningen gjelder dessuten forbrytelser som er begått før 1. juli i år, dvs. før kuppet 15. juli.

Ifølge justisminister Bekir Bozdag vil ikke masseløslatelsen omfatte fanger dømt for bl.a. drap, seksualovergrep og «forbrytelser mot staten», skriver BBC News.

Unntakstilstand

JERNHÅND: President Recep Tayyip Erdogan, her med dronning Elizabeth, slår hardt ned på alle mistekt for å ha deltatt i kuppforsøket 15. juli. Så langt er 35 000 arrestert. Foto: Firat Yurdakul / AP / NTB Scanpix
JERNHÅND: President Recep Tayyip Erdogan, her med dronning Elizabeth, slår hardt ned på alle mistekt for å ha deltatt i kuppforsøket 15. juli. Så langt er 35 000 arrestert. Foto: Firat Yurdakul / AP / NTB Scanpix Vis mer

Tyrkia har hatt unntakstilstand siden 20. juli, etter det mislykkede militærkuppet, der 240 ble drept og 2200 skadd. Myndighetene har slått hardt ned på personer mistenkt for å ha deltatt, og per i dag sitter ca. 35 000 personer i varetekt.

Arrestasjonene favner et bredt spekter av tyrkere, også A-kjendiser. Blant dem som er etterlyst, er tidligere Serie A, Premier League- og landslagsspiller Hakan Sükür, som har målrekorden på landslaget med 51 scoringer.

Sükür er også representant i det tyrkiske parlamentet, men på grunn av sin forbindelse til den religiøse lederen Fethullah Gülen er han etterlyst fordi han er «medlem av ei terrorgruppe», skriver BBC News.

Også Sükürs far er etterlyst, men både far og sønn skal ha forlatt landet og befinne seg i USA.

I går pågrep tyrkisk politi Hakan Akdogan (34), idrettsmann og tidligere finalist i Tyrkias motsvar til «Norske talenter», «Yetenek Sizsiniz», ifølge Habertürk.

Sprengt kapasitet

214 000 fanger sitter i tyrkiske fengsler, som jevnlig får kritikk for dårlige forhold, og de kupparresterte vil bringe kapasiteten til bristepunktet.

Myndighetene nevner ikke plassmangelen med et ord i sin erklæring om løslatelsene. Men ifølge egne tall var det allerede ved årsskiftet flere tusen fanger for mange i fengslene, som har en samlet kapasitet på 187 000 fanger.

ADVARER: Utenriksminister John Kerry er klar i sin tale over at uttalelsene fra Tyrkia ikke vil gå upåaktet hen. Video: NTB Scanpix Vis mer

I tillegg til arrestasjonene har 82 000 arbeidstakere, bl.a. lærere og utdanningsansatte samt dommere og politifolk, mistet jobben. I tillegg er over hundre medier lagt ned.

Alle anklages for forbindelse til Gülen, som lever i eksil i USA og hevdes å stå bak kuppforsøket, noe han selv benekter overfor Dagbladet. Menneskerettsgrupper som Human Rights Watch ser derimot massesparkingen som myndighetenes generelle måte å kvitte seg med politiske motstandere.

Seinest i går ble 2360 personer fjernet fra jobbene sine. Blant dem er politifolk, folk fra militæret og kystvakta samt offentlige tjenestemenn.