Han sendte terroristene til feil etasje, men da de skjønte det kom de tilbake

Reddet livet til 12 Air France-ansatte.

JAKTET FRANSKMENN: Ifølge en sikkerhetsvakt ved Radisson-hotellet i Bamako, var terroristene ute etter besetningen på et Air France-fly. De ble rasende da de skjønte at de hadde blitt sendt til feil etasje, og tok hevn på en av sikkerhetsvaktene. Foto: REUTERS/Joe Penney/NTB Scanpix
JAKTET FRANSKMENN: Ifølge en sikkerhetsvakt ved Radisson-hotellet i Bamako, var terroristene ute etter besetningen på et Air France-fly. De ble rasende da de skjønte at de hadde blitt sendt til feil etasje, og tok hevn på en av sikkerhetsvaktene. Foto: REUTERS/Joe Penney/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 21 mennesker mistet livet på et luksushotell i Bamako i Mali på fredag etter at en væpnet ekstremistgruppe gikk til angrep.

Det var lenge usikkert om de islamske ekstremistene hadde noen spesielle mål i angrepet, men det mener en av hotellets sikkerhetsvakter å ha svaret på.

Han forteller til The Telegraph at angriperne var ute etter besetningen på et Air France-fly.

- Drepte ham Kasim Haidara var på jobb da terroristene stormet Radisson-hotellet. Han forteller at de konfronterte en kollega av ham, Moussa Tiema-Konate, og krevde å få vite hvilken etasje Air France-mannskapet befant seg i.

Vakten visste utmerket godt hvor franskmennene bodde, men sendte terroristene til feil etasje.

- Da de skjønte at han hadde gitt dem feil informasjon, kom de tilbake og drepte ham, sier Haidara.

Air France har verken kunne bekrefte eller avkrefte at deres ansatte var mål i angrepet, men The Telegraph skriver at det kan forklare hvorfor de har kansellert to flyvinger fra Paris til Bamako i etterkant av attentatet.

Ansvar Det råder også forvirring rundt hvem som faktisk sto bak angrepet. Fra før har al-Mourabitoun og al-Qaida i den islamske Magreb (AQMI) tatt på seg ansvaret, men mandag meldte også Massina Liberation Front seg på.

Av de 21 drepte sier myndigheter i landet at 13 var utlendinger, 6 russere, 3 kinesere, 2 belgiere, en amerikaner og en senegaleser.

Israelske medier hevder at en israeler ble drept i angrepet, men dette er ikke bekreftet.

Unntakstilstand Det var i sjutiden fredag morgen at et ukjent antall væpnede menn stormet Radisson Blu-hotellet. De avfyrte en rekke skudd, og flere av dem ropte «Allahu akbar», som betyr «Gud er størst» på arabisk. Islamistene tok 170 gisler, men de aller fleste klarte å komme seg unna etterhvert som sikkerhetsstyrkene i landet stormet hotellet.

I lang tid forskanset angriperne seg i en av de øverste etasjene på hotellet, men omtrent ved midnatt kunne BBC melde at dramaet var over. 

Mali erklærte en ti dager lang unntakstilstand etter skyteepisoden, ifølge AFP.