FRYKTER FOR EGEN SIKKERHET: Gjermund Cappelen sitter på Ila fengsel i påvente av utfallet av neste rettssak og endelig straffeutmåling. Hans forsvarer, Benedict de Vibe, sier Cappelen er bekymret for egen sikkerhet. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
FRYKTER FOR EGEN SIKKERHET: Gjermund Cappelen sitter på Ila fengsel i påvente av utfallet av neste rettssak og endelig straffeutmåling. Hans forsvarer, Benedict de Vibe, sier Cappelen er bekymret for egen sikkerhet. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

- Han ser ikke fram til møtet med Eirik Jensen, det gjør han ikke

Når rettssaken starter mandag morgen, er narkobaronen Gjermund Cappelen og eks-politimannen Eirik Jensen plassert lengst mulig fra hverandre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tre år er gått siden hasjsmugleren Gjermund Cappelen (50) og daværende politioverbetjent Eirik Jensen (59) ble pågrepet med noen måneders mellomrom.

Når rettssaken starter i Oslo tingrett er det første gang de to skal møtes ansikt til ansikt igjen.

- Han ser ikke fram til møtet med Eirik Jensen, det gjør han ikke. Men han ser frem til at saken kommer i gang og at den blir ferdig, sier Cappelens forsvarer, Benedict de Vibe, til Dagbladet.

I sal 250 skal de to sitte på samme side. Forsvarerne har sørget for at de skal sitte så langt som mulig fra hverandre. Cappelen nærmest dommerne, Jensen nærmest publikum.

- Mitt livs kamp

Jensen og Cappelen, som har kjent hverandre siden 1990-tallet, er begge tiltalt for korrupsjon og grov narkotikaforbrytelse. Men der hvor Jensen kategorisk nekter straffskyld, har Cappelen i avhør etter avhør forklart hvordan den en gang så betrodde politimannen bidro med informasjon som beskyttet hans smuglervirksomhet.

Ifølge tiltalen skal Jensen i årene fra 2004 til 2013 ha medvirket til innførsel av 13,9 tonn hasj og mottatt verdier for 2,1 millioner kroner i bytte mot informasjon.

Jensen har siden han ble løslatt fra varetekt våren 2014 varslet at han ikke vil spare noen når han skal forklare seg i retten.

- Det jeg må gjøre i retten nå, har jeg aldri gjort før. Jeg må åpne Pandoras eske. Jeg sliter veldig med det, for jeg kan ikke unnlate å tenke på konsekvensene. Men dette blir min livs kamp. Jeg har ikke noe valg, sier Jensen, i et intervju til Dagbladet nylig.

- Frykter for egen sikkerhet

Jensen har også ved en rekke anledninger til spørsmål ved hvorfor han er den eneste som Cappelen har navngitt, etter at Asker og Bærum-politiets «Operasjon Silence» brakte smuglernettverket kne.

Ifølge Benedict de Vibe skyldes dette at Cappelen frykter hva ytterligere tysting vil gjøre med hans sikkerhetssituasjon.

Et tema som allerede opptar Cappelen i svært stor grad, forteller forsvareren.

- Selvfølgelig frykter han for egen sikkerhet. Det er det som bekymrer ham mest, sier de Vibe.

Det er satt av nesten fem måneder til rettssaken som skal gå fram til 16.juni.

ANSIKT TIL ANSIKT: Når rettssaken starter mandag 9.janaur er det første gang siden de ble pågrepet for tre år siden, at Gjermund Cappelen og Eirik Jensen møtes. Foto: NTB Scanpix
ANSIKT TIL ANSIKT: Når rettssaken starter mandag 9.janaur er det første gang siden de ble pågrepet for tre år siden, at Gjermund Cappelen og Eirik Jensen møtes. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer