Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Han ser storartet ut i den svarte kjolen. (...) Jeg takker Gud for Reidar

Det skriver Kjell Arild Pollestad i dagbok fra perioden da Reidar Voith mener Pollestad forgrep seg på ham.

DAGBOKSKRIVER: Pater Kjell Arild Pollestad avviser at han noen gang skal ha forgrepet seg på sogneprest Reidar Voith. I sin dagbok fra tiden da det påståtte overgrepet skal ha skjedd, skriver han en hel del om en prestestudent som heter Reidar. Foto: OLE C. H. THOMASSEN / Dagbladet Ferdig behandlet av fotograf
DAGBOKSKRIVER: Pater Kjell Arild Pollestad avviser at han noen gang skal ha forgrepet seg på sogneprest Reidar Voith. I sin dagbok fra tiden da det påståtte overgrepet skal ha skjedd, skriver han en hel del om en prestestudent som heter Reidar. Foto: OLE C. H. THOMASSEN / Dagbladet Ferdig behandlet av fotograf Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I forrige uke stod sogneprest Reidar Voith fra Vår Frues kirke i Porsgrunn fram og sa at han var blitt forsøkt misbrukt av sin mentor i den katolske menigheten. Dette var i forbindelse med at overgrepsanklagene mot Georg Müller ble kjent.

Overgrepene mot Voith skal ha foregått på 1990-tallet mens Voith var student. Han har antydet at Kjell Arild Pollestad står bak overgrepene. Det nekter Pollestad for i en uttalelse til Aftenposten dag.

Takker Gud for ReidarI Kjell Arild Pollestads dagbok «Parabol» fra perioden 1994 til 1996 skriver han blant annet:

«Reidar er sjåfør og ministrant (altergutt red.anm). Han ser storartet ut i den svarte kjolen han nå kan bære som prestestudent, høy og lys, med et ansikt som i nazitiden ville vært et bilde på den fullkomne arier. Jeg opptok ham i kirken da han var atten; nå er han enogtyve og leser filosofi og teologi i Munchen. (...) Jeg takker Gud for Reidar.»

Dette er den første av i alt sju referanser til Reidar i boka. Ellers omtales Reidar på forskjellige turer Pollestad har vært på. Blant annet i Roma 27. september 1994.

Orker ikke se bøkene
I en samtale med Dagbladets journalist sa Reidar Voith forrige onsdag at han har lest alle bøkene til Pollestad, men at han ikke lenger har dem.

- Jeg har ryddet unna bøkene. Jeg vil ikke lenger ha dem i bokhylla, sa han.

Ifølge Voith skal Pollestad ha forgrepet seg på ham på tur til Roma og Dovre.

I 1994 var Voith den eneste prestestudenten ved navn «Reidar» i Den norske katolske kirke, får Dagbladet opplyst.

Uavhengige kilder i Den katolske kirke forteller at de var informert om at overgriperen som Voith har snakket om er Pollestad.

- Fikk mistankene bekreftetIfølge kilder Dagbladet har snakket med vakte sitatene om Reidar i dagboka stor oppsikt i det katolske miljøet. Mange fikk bekreftet mistanker de hadde hatt over lengre tid.

Flere innenfor Den katolske kirken forteller at det er Reidar Voith som omtales i Pollestads dagbok. Men det har imidlertid ikke lyktes Dagbladet å få disse opplysningene verifisert fra Pollestad selv.

Dagbladet har i to dager gjort gjentatte forsøk å få en kommentar fra Kjell Arild Pollestad og Reidar Voith i forbindelse med dagbøkene, men de har hittil ikke besvart henvendelsene. De er informert om at dagbøkene vil bli omtalt.

Visepolitimester i Vestfold, Steinar Kaasa, vil ikke kommentere hvorvidt dagbøkene til Pollestad kan bli en del av en eventuell politietterforskning mot Pollestad. Kaasa forteller Dagbladet at de har vært i kontakt med Reidar Voith i forbindelse med overgrepsanklagene han har rettet mot Pollestad.

- Vi har ringt ham og gitt ham en kontaktperson hos oss. Han kan ringe dersom han ønsker det, sier Kaasa.

ORKER IKKE SE PÅ BØKENE: Reidar Voith var studentprest da Pollestad skrev hengivende om en studentprest ved navn Reidar. Selv sier Voith at han har kastet alle Pollestads bøker fordi han ikke orker å se dem stå i bokhylla. Foto: Alf Ove Hansen
ORKER IKKE SE PÅ BØKENE: Reidar Voith var studentprest da Pollestad skrev hengivende om en studentprest ved navn Reidar. Selv sier Voith at han har kastet alle Pollestads bøker fordi han ikke orker å se dem stå i bokhylla. Foto: Alf Ove Hansen Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!