SYK: Tidligere amerikansk president George H. W. Bush, her under en filmpremiere med kona Barbara i juni i år, tilbrakte to uker på sjukehus i staren av november, før han igjen ble innnlagt 23. november. I jula ble han overført til intensivavdelingen, og ser ikke ut til å bli frisk nok til å forlate sjukehuset med det første. Foto: Charles Krupa / AP Photo
SYK: Tidligere amerikansk president George H. W. Bush, her under en filmpremiere med kona Barbara i juni i år, tilbrakte to uker på sjukehus i staren av november, før han igjen ble innnlagt 23. november. I jula ble han overført til intensivavdelingen, og ser ikke ut til å bli frisk nok til å forlate sjukehuset med det første. Foto: Charles Krupa / AP PhotoVis mer

- Han sier det bare er å putte harpene tilbake i skapet

Etter halvannen måned på sjukehus, ble George H. W. Bush (88) lille julaften lagt inn på intensivavdelingen. I romjula har han hatt familien sin rundt seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sitatet fra Bush ble i går gjengitt av den tidligere presidentens stabssjef, Jean Becker, i en pressemelding som forsikret Bush's støttespillere og tilhengere om at han ikke er døden nær.

- Er han sjuk? Ja. Han han planer om å forlate oss snart? Nei. Han er fast bestemt på å bli værende. Han ville bedt meg om å fortelle dere at det bare er å putte harpene tilbake i skapet, skriver Becker i meldingen, en henvisning til at den aldrende eks-presidenten ikke er klar for englebesøk med det første.

Imidlertid er det liten tvil om at Bush, som er den eldste av gjenlevende amerikanske presidenter, er alvorlig sjuk.

- Ikke livstruende Han ble først langt inn på sjukehus 7. november, og ble behandlet for bronkitt i nesten to uker, før han ble skrevet ut den 19. november. Deretter ble han igjen fraktet til Houston Methodist Hospital bare fire dager senere, melder CNN.

Innleggelsene ble ikke kommentert før 29. november, og det ble samtidig uttrykt forventning om at han ville ble skrevet ut innen tre dager. Det ble han altså ikke. En lege ved sjukehuset kommenterte at det alltid er fare for å utvikle lungebetennelse når en så gammel pasient får bronkitt. Sykdommen utviklet seg ikke så langt, men Bush har slitt med kvitte seg med en lei hoste.

- Vi har ikke sagt noe om dette i respekt for ham. Det er ikke en livstruende sjukdom, sa Jean Becker 29. november, ifølge Washington Post.

Også i midten av desember var legene hans optimistiske med tanke på at den tidligere presidenten kunne skrives ut før jul, men så skjedde ikke.

Innlagt på intensiven Gårsdagens optimistiske melding om Bush seniors tilstand, kom under et døgn etter at talsmann for familien, Jim McGrath, fortalte pressen at Bush søndag lille julaften ble flyttet inn på intensivavdelinga på sjukehuset. Årsaken var «en serie tilbakeslag som inkluderer en seiglivet feber».

Videre fortalte McGrath at Bush var bevisst og kunne snakke med legene sine, og at de var forsiktig optimistiske med tanke på behandlingen hans. Ingen andre detaljer om hans tilstand ble gitt, men McGrath sa at Bush hadde familien sin rundt seg.

Tidligere på dagen hadde McGrath forklart situasjonen med at Bush ble værende på sjukehuset gjennom jula med at feberen hans hadde forverret seg, og at han bare fikk flytende føde. Samtidig sa den samme McGrath at eks-presidenten var ved godt humør, og spøkte med legene sine.

Krigspilot, oljemillionær, republikaner George Herbert Walker Bush ble den yngste piloten i USAs historie, da han vervet seg etter det japanske angrepet på Pearl Harbor i desember 1941. Etter krigen fulgte studier, før han i 1948 flyttet til Texas og ble etter hvert olje-millionær.

På samme tid engasjerte han seg politisk, og republikaneren Bush, som var den 41. amerikanske presidenten, var to ganger visepresident under Ronald Reagan før han selv etterfulgte Reagen som president i 1988. Fire år senere tapte han for demokratenes Bill Clinton.

Bush' sønn, George W. Bush, etterfulgte Clinton og ble USAs 43. president. Bush senior har i tillegg vært republikansk kongressmann for Texas, amerikansk ambassadør i Kina, og direktør i etterretningsorganisasjonen CIA.

Han har i noen år vært plaget med Parkinsons syndrom, og har de siste årene vært avhengig av rullestol.

SYKELEIE: Her, på Houston Methodist Hospital, har tidligere president George H.W. Bush tilbrakt halve november og hele desember. Lille julaften forverret tilstanden seg, men talsmenn for familien sier han ikke er livstruende sjuk. (AP Photo/Pat Sullivan)
SYKELEIE: Her, på Houston Methodist Hospital, har tidligere president George H.W. Bush tilbrakt halve november og hele desember. Lille julaften forverret tilstanden seg, men talsmenn for familien sier han ikke er livstruende sjuk. (AP Photo/Pat Sullivan) Vis mer