FORSVARER: Forsvarer for terrorsiktede Anders Behring Breivik, Geir Lippestad. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet
FORSVARER: Forsvarer for terrorsiktede Anders Behring Breivik, Geir Lippestad. Foto: Anita Arntzen/DagbladetVis mer

- Han sier han har en livsgnist på 10 prosent

Terroristen Anders Behring Breivik (32) mistrives i isolasjonen i fengselet. Politikilder tror 32-åringen ikke skjønte hva isolasjon faktisk innebar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terroristen Anders Behring Breivik (32) har sittet isolert helt siden han ble tatt på Utøya 22. juli etter de grusomme terrorangrepene. I dag behandler Oslo tingrett politiets begjæring om å fortsette isolasjonen, og 32-åringen vil møte i retten klokka 13.

Behring Breivik håper isolasjonsperioden vil bli avbrutt.

Hans forsvarer Geir Lippestad sa allerede 3. august til Dagbladet at 32-åringen hadde det vanskelig på cella og at det var tungt å sitte isolert. De to påfølgende ukene har ikke vært lettere for massemorderen.

- Han sier han har svært liten livsgnist, sier Lippestad til Dagbladet.

Lippestad møtte sin klient i Ila fengsel onsdag.

- Livsgnist på 10 prosent Ifølge advokaten pleier Behring Breivik å anslå mye i prosenter.

- Han sier at han nå har en livsgnist på 10 prosent. Hva som egentlig ligger i det er litt vanskelig å si, sier Lippestad.

Det er ikke konsekvensene av terroren og massedrapene som tynger 32-åringen.

- Det er isolasjonen som plager ham.

- Var han ikke forberedt på at han ville bli isolert?

- Det var han nok. Men han hadde ikke trodd det skulle være så vanskelig.  

Ville rekruttere medfanger Politikilder har tidligere sagt til Dagbladet at Behring Breivik nok ikke forstod hva isolasjon innebar.

Som Dagbladet har skrevet tidligere handler ikke 32-åringens frustrasjon bare om at det er kjedelig å være innelåst på et lite rom store deler av døgnet.

Når han sitter isolert har han ikke mulighet til å få spredt budskapet om sin påståtte «revolusjon» i fengselet. Behring Breivik har skrevet at han ønsker å rekruttere meningsfeller blant Norges farligste kriminelle, som han nå sitter fengslet med i høyrisikofengselet Ila. Samtidig som Behring Breivik tror han vil finne meningsfeller, er politiet bekymret for at andre innsatte som reagerer på terrorhandlingene skal angripe ham hvis de får mulighet.

De første dagene på cella brukte 32-åringen opptil fire timer hver dag på å trene, før treningsiveren avtok.

Behring Breivik har tidligere fått tilgang til en datamaskin som det bare har vært mulig å se TV-serier og filmer på. Ifølge Lippestad vil han nå også få installert et skriveprogram, slik at han får mulighet til å skrive sin forsvarstale, som han har ønsket. Behring Breivik har også fått tilgang til enkelte bøker fra fengselsbiblioteket, samt et eksemplar av norgeshistorien, som hans forsvarer har skaffet ham.

Anslår i prosent Det er ikke bare livsgnist og følelser Behring Breivik har angitt i prosent til politiet. Han har blant annet beskrevet den prosentvise sjansen for at han ville klare å gjennomføre sin plan om å komme seg til Utøya og utføre massedrapene som lav. 32-åringen så for seg at han ville få problemer med å komme over til øya og at han ville bli stoppet tidligere.