I AVHØR I DAG: Anders Behring Breivik. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
I AVHØR I DAG: Anders Behring Breivik. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

- Han sier han ikke står bak telefonen til departementet

Breivik nekter i avhør i dag for at han står bak angivelig telefontrussel til regjeringen i mars i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En ansatt ved Departementenes servicesenter (DSS) har i avhør forklart at de i mars i fjor fikk en telefon fra en mann som snakket østlandsdialakt og som skjelte ut regjeringen, snakket om et manifest og skyting av AUFere.

Anders Behring Breivik ble i avhør i dag konfrontert med opplysningene om den angivelige samtalen. Han sier han ikke stod bak den.

- Han forklarer at det ikke er han som har ringt. Han sier han ikke har noen kjennskap til samtalen i det hele tatt, sier advokat Tord Jordet, en av Breiviks forsvarere, til Dagbladet.

DSS har selv gått gjennom tusenvis av samtaler i hele første halvår 2011, uten å finne spor av samtalen. Hele telefonloggen er nå overlevert politiet som leter gjennom det samme materialet.

Det er tidligere blitt meldt at Breivik innrømmet at han stod bak samtalen. Det er ifølge Jordet en misforståelse.

- Han har tidligere blitt stilt spørsmål om han har ringt noen av departementene. Da har han sagt at han kan ha ringt i en eller annen sammenheng, men at han ikke har ringt inn noe som kan minne om trusler, sier Jordet.

- Han har generelt vært veldig redd for å bli avslørt og derfor vært forsiktig og tatt forhåndsregler for å unngå å bli fanget opp av noen systemer.

Breivik ble i dag avhørt for første gang på flere uker. Han nektet å la seg avgjøre, fordi han ikke fikk lovnader om å få beholde PCen han har på Ila også etter at avhørsperioden. Etter et møte mellom politiet og forsvarerne i forrige uke, hvor politiet klarla hva de faktisk hadde anledning til å avtale, gikk Breivik med på å la seg avhøre igjen.

Den terrorsiktede 32-åringen ble i dag også spurt om hvilke alternative terrormål han hadde.

- Han forklarer seg velvillig om det, men det gjenstår mye om dette i avhør og vi kan ikke si noe om hvilke konkrete mål han har hatt. Ha har forklart seg om hvilke undersøkelser han har gjort og hvorfor de ulike planene ble forkastet. Det handler generelt om hvor attraktive han mente de ulike målene var og om han anså det som mulig å gjennomføre et anslag mot dem, sier Jordet.

Som Dagbladet har skrevet tidligere har Breivik i avhør forklart at han vurderte å slå til mot SV, Dagsavisen, NRK og Blitz, samt journalistarrangementet Skup i Tønsberg.