Han sier han vil voldta og drepe igjen. Nå får han hjelp til å dø

Belgiske Frank Van Den Bleeken.

FÅR LOV TIL Å DØ: Drapsdømte Frank Van Den Bleeken sier han ikke kan kureres og at han frykter han vil voldta og drepe igjen dersom han slippes ut av fengsel. Den psykisk syke mannen har nå fått tillatelse til å få hjelp til å dø. Mannen har sittet i fengsel i nærmere 30 år. Foto: AP / Herman Ricour / NTB scanpix
FÅR LOV TIL Å DØ: Drapsdømte Frank Van Den Bleeken sier han ikke kan kureres og at han frykter han vil voldta og drepe igjen dersom han slippes ut av fengsel. Den psykisk syke mannen har nå fått tillatelse til å få hjelp til å dø. Mannen har sittet i fengsel i nærmere 30 år. Foto: AP / Herman Ricour / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Belgia brukes ikke dødsstraff som straffemetode, men landet har veldig vide lovbestemmelser når det kommer til aktiv dødshjelp.

Nå får en draps- og voldtektsdømt mann hjelp til å dø. Årsaken er at ingen behandlingsmetoder skal ha klart å fjerne overgrepslystene. Frank Van Den Bleeken har sittet nesten 30 år i fengsel. Han er sikker på at han kommer til å begå grusomheter igjen dersom han slipper ut av fengsel. I stedet ønsker han å få hjelp til å dø, melder nyhetsbyrået AP.

- Han har i klare ordelag sagt at han ikke ønsker å forlate fengselet, fordi han ikke ønsker å ta noen sjanser, som kan føre til flere offer, sier hans advokat Jos Vander Velpen.

- La mannen råtne Advokaten forteller at hans klient ser på seg selv som en trussel mot samfunnet.

- Han kan ikke leve på den måten, sier advokaten.

Nå har en domstol, etter en ankerunde, bestemt at mannen skal få dø gjennom såkalt assistert medisinsk selvdrap.

Pårørende etter mannens ofre raser.

- La mannen råtne på cella. Alle kommisjonene, doktorene og ekspertene er bekymret for tilstanden til mannen som drepte vår søster. Ingen har noensinne gitt oss den oppmerksomheten, sier søsteren til et av mannens ofre til den nederlandske avisa Algemeen Dagblad. Offeret ble drept i 1989.

Frykter dødssøknader Belgia innførte aktiv dødshjelp i 2002 for mennesker som har fått dødsdiagnosen, men de aller fleste sakene gjelder mennesker som har fysiske sykdommer og lidelser. For drapsmannens tilfelle er årsaken psykisk, noe som gjør det vanskeligere å slå fast at tilstanden hans ikke er mulig å behandle.

Motstandere mener det er en fallitterklæring fra det psykiske helseapparatet og kriminalomsorgen i landet.

- Dette vil føre til at mange andre straffedømte vil søke om å få dø, sier prosjektsjef Carine Brochier i European Institute of Bioetichs, som er motstandere av dødshjelp.

Hun mener mannen burde få riktig behandling slik løsningen ville vært i mange andre land.