SPØRRES UT: Justisminister Anders Anundsen ble i dag spurt ut om beredskap av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix
SPØRRES UT: Justisminister Anders Anundsen ble i dag spurt ut om beredskap av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB ScanpixVis mer

- Han sier én ting til pressen og en annen ting til oss

Jette Christensen (Ap) er ikke fornøyd med Anders Anundsens innsats under dagens høring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Da rapporten kom, skrev Anundsen til Riksrevisjonen at han er uenig i konklusjonen, men sa til pressen at han tar kritikken alvorlig. I dag sa han til pressen at han tar kritikken alvorlig, men inne i salen sa han at han er uenig. Det betyr at vi selv etter høringen har en minister som vi er i tvil om har tatt innover seg alle sider ved Riksrevisjonens rapport, og vil følge opp dette videre, sier Jette Christensen (Ap) til Dagbladet.

- Det som derimot er klart, er at DSB og politidirektør Humlegård ikke er enig i kritikken, og mener Riksrevisjonen tar feil. Det bekymrer meg sterkt. Hvordan skal man være trygg på at noen som ikke tar kritikk innover seg, vil endre seg? legger hun til.

- Ryddet opp Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) var sistemann ut under kontroll- og konstitusjonskomiteens høring på Stortinget i dag. Høringen kommer etter Riksrevisjonens slakt av arbeidet med beredskapen i Norge i kjølvannet etter 22. juli-terroren.

Anundsen bedyret at han har gjennomført betydelige forbedringer i Justisdepartementet etter at arbeidet med rapporten var ferdig i november i fjor. Han la vekt på at han har ryddet opp i den interne uenigheten mellom politiavdelingen (PA) og rednings- og beredskapsavdelingen (RBA) i departementet, som ble avslørt i Helsetilsynets rapport av desember 2013.

- Jeg ble tidlig klar over konflikten og tok raskt organisatoriske grep, sa Anundsen til komiteen.

Venstres Abid Q. Raja er tilfreds med Anundsens svar under høringen.

- Jeg synes dette er oppløftende, og regner med at han følger dette opp. Det virker som om dette systemet trenger jevnlig vedlikehold, sier Raja til Dagbladet.

Etterlyste klarhet Jette Christensen prøvde å få klarhet i hva Anundsen faktisk mener om Riksrevisjonens knusende konklusjon.

- Hvilken minister sitter i høringen i dag? Den som ikke er enig i Riksrevisjonens konklusjon, eller den som er enig i Riksrevisjonens konklusjon?

- Hvis du hører etter, er jeg enig i Riksrevisjonens konklusjon på konklusjonstidspunktet, svarte ministeren.

Anundsen ville ikke svare på spørsmål om strukturendringene ved Statsministerens kontor (SMK) som Dagbladet omtalte tidligere i uka. Det såkalte beredskapselementet skulle egentlig bestå av én person - statssekretær Laila Bokhari - men er siden utvidet med to personer.

- Kilder sier til Dagbladet at beredskapselementet ikke har virket etter hensikten. Hva er din kommentar til det? spurte Christensen.

- Dagbladet har anonyme kilder, og jeg kan ikke forholde meg til det, svarte Anundsen.

Endret ordning I et brev fra statsminister Solberg til komiteen av i går vedgår hun for første gang at hun går bort fra ordningen med at én person har ansvaret for beredskap ved SMK. I stedet ønsker hun «å etablere en struktur».

Arbeiderpartiet har hele tida vært imot beredskapselementet ved SMK - som ble innført da de blåblå inntok regjeringskontorene. Ap mener ordningen innebærer en «ansvarspulverisering» siden Justisdepartementet nå deler beredskapsansvaret med SMK, i motsetning til tidligere.

KRITISK: Ap's Jette Christensen mener Anundsen var unnvikende, bl.a. om det såkalte beredskapselementet ved Statsministerens kontor. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix
KRITISK: Ap's Jette Christensen mener Anundsen var unnvikende, bl.a. om det såkalte beredskapselementet ved Statsministerens kontor. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix Vis mer

- Vi tok på alvor anbefalingene fra Gjørvkommisjonen og var bekymret for at det ville få uintenderte konsekvenser. Slik jeg tolker statsministerens brev, er det slike erfaringer hun har høstet siden hun nå har endret strukturen igjen. Og det er helt klart at den løsningen som er nå, er en annen som ble lovet før valget, sier Christensen.

- Hvem styrer JD? Tidligere i dag gikk Jon A. Lea, direktør for Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), hardt ut mot Riksrevisjonens rapport, og fikk følge av politidirektør Odd Reidar Humlegård. Christensen synes dette er svært sentralt.

- Det mest overraskende er at DSB og POD overrasker justisministeren med å kritisere Riksrevisjonen. De sier det samme som ham mht. rapporten, bare enda kraftigere, mens han gjentatte ganger prøvde å pynte på deres sitater, sier Ap-representanten.

- Siden sist har Anundsen moderert dette noe, men ikke DSB og POD, som skal følge opp og iverksette. Det er en svært foruroligende situasjon. Da sitter man igjen med spørsmålet: Hvem er det som styrer? Er det politisk ledelse eller underliggende etater? sier Jette Christensen.

KONTROLLKOMITEEN: Martin Kolberg leder Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité og dermed også høringen. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
KONTROLLKOMITEEN: Martin Kolberg leder Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité og dermed også høringen. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer