PÅ ILA: Anders Behring Breiviks forsvarer, advokat Geir Lippestad, var i går i fengselet for å besøke sin klient. Lippestad sier til Dagbladet at Breivik nå ønsker å møte fengselspresten for andre gang. 
Foto: Erling Hægeland
PÅ ILA: Anders Behring Breiviks forsvarer, advokat Geir Lippestad, var i går i fengselet for å besøke sin klient. Lippestad sier til Dagbladet at Breivik nå ønsker å møte fengselspresten for andre gang. Foto: Erling HægelandVis mer

- Han sier reaksjonene er «som ventet»

Anders Behring Breivik har fått vite om folkets avsky.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ILA FENGSEL (Dagbladet): Anders Behring Breivik har nå fått vite om samfunnets reaksjon etter massakren.

- Jeg har i generelle ordelag fortalt ham om hva som har skjedd i samfunnet etter 22. juli. Dette omhandler de politiske reaksjonene og generelt om strømningene i samfunnet, sier Breiviks forsvarer, advokat Geir Lippestad.

I går besøkte han sin klient på avdeling med «særlig høy sikkerhetsnivå» ved Ila fengsel og forvaringsanstalt.

- Han sier reaksjonene er «som ventet». Han er klar over at det er svært, svært få som deler hans holdninger og oppfatninger, sier Lippestad.

- Min klient uttrykker at han har et 60-årsperspektiv på dette. Han mener fortsatt at verden ikke forstår han, men at det vil den gjøre om 60 år, sier Lippestad.

- Startet krig Advokaten opplyser at Breivik har fått vite hvor mange som ble drept under bombeeksplosjonen i Oslo sentrum og under massakren på Utøya. Han er også informert om skadeomfanget på bygninger.

- Han har fått vite hvor mange som ble drept. Hva er hans reaksjon på det?

- Det har han ingen spesiell reaksjon på, svarer Lippestad.

I avhør har Breivik forklart seg om to andre påståtte terrorceller som politiet fremdeles ikke har avsluttet jakten på. Breiviks forbilder er de kristne korsfarerne som i middelalderen dro til Midtøsten for å krige mot muslimene.

- Han sier at det er flere tempelriddere, og han er av den oppfatning at det er flere som har samme verdensbilde som ham. Han hevder å ha startet en krig i Europa, og at det er personer der ute som vil fortsette hans arbeid, sier Lippestad.

Politiet har foreløpig ingen holdepunkter for at Breivik snakker sant om påståtte terrorceller.

- Vi er ikke sikre på om han kan ha hatt noen medhjelpere, eller om celle to og tre finnes, sier politiadvokat Christian Hatlo.

- Finnes det andre tempelriddere?

- Godt spørsmål. Det er det vi skal sjekke ut, svarer Hatlo.

Vil møte presten Breivik sitter på avdeling med «særlig høyt sikkerhetsnivå» i Ila fengsel og forvaringsanstalt. Den er plassert i sørblokken i fengselet, avdeling G.

- Etter forholdene har han det ok. Vi har snakket litt om soningsforholdene, og er også blitt enige om at vi ikke anker kjennelsen om isolasjon, sier Lippestad. Oslo tingrett kom forrige uke fram til at Breivik skal sitte ytterligere fire uker i isolasjon.

I starten ville ikke Breivik møte fengselspresten, men han har nå bedt om å få møte ham for andre gang, ifølge Lippestad. Breivik har fått tilgang til en PC. Den står på en annen celle, som 32-åringen kan gå til. Der får han være to til fire timer. På den skriver han dagbok.

- Han har noen tv-serier han kan se på og noen bøker, sier politiadvokat Christian Hatlo.

Filmene skal ifølge advokat Lippestad være vanlige familiefilmer.

- Breivik var dopet med blant annet anabole steroider. Har han sagt noe om han merker effekter av at han har sluttet?

- Han sier han har mistet muskelvekt, svarer Lippestad.

Høflig Ifølge politiet er Breivik meget høflig i avhør, og sier han skal forklare alt han har gjort og hver minste detalj han har utført. Breivik er imidlertid svært sparsommelig med å forklare seg om eventuelle medhjelpere.

- Han forklarer seg villig om detaljer, men vil ikke dra andre personer inn i saken, sier Lippestad.

Gjennom en glassvegg gikk advokaten i går gjennom avhøret som ble gjort av Breivik på Utøya forrige lørdag. Det er kommet fram at 65 personer ble drept på Utøya. To døde på ferjekaien på fastlandet, én druknet og én ble erklært død på Ullevål sykehus.

- Han har gitt en detaljert forklaring over hva han gjorde på Utøya, men han har ikke oversikt over hvor mange som døde der, sier Lippestad.

ISKALD: Anders Behring Breivik er blitt fortalt om reaksjonene på de uhyrlige gjerningene 22. juli. Han sier det var som ventet, og at verden vil forstå ham om 60 år. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ISKALD: Anders Behring Breivik er blitt fortalt om reaksjonene på de uhyrlige gjerningene 22. juli. Han sier det var som ventet, og at verden vil forstå ham om 60 år. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer