KAN KOMME TIL Å SNAKKE: Michael Cohen (til venstre) var inntil nylig Donald Trumps personlige advokat og en lojal støttespiller, som har blitt beskrevet som presidentens virituelle hvelv. Nå varsler Cohens advokat at han sitter på interessant informasjon. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB Scanpix
KAN KOMME TIL Å SNAKKE: Michael Cohen (til venstre) var inntil nylig Donald Trumps personlige advokat og en lojal støttespiller, som har blitt beskrevet som presidentens virituelle hvelv. Nå varsler Cohens advokat at han sitter på interessant informasjon. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Donald Trumps hvite hus

Han sitter på presidentens største hemmeligheter. Nå tilbyr han interessant info

... Og Trump tordner.

Seint tirsdag kveld og i natt kom nyheten om at Trumps tidligere advokat, Michael Cohen, erklærte seg selv skyldig i svindel og ulovlig valgkampfinansiering.

I tilståelsen hevdet Cohen indirekte at utbetalingene av såkalte hysjpenger til Stormy Daniels og Karen McDougal var «i samarbeid med, og i regi av» Donald Trump.

Cohen var tidligere Trumps personlige advokat og en lojal støttespiller, som har blitt beskrevet som presidentens virituelle hvelv. Det var hans jobb å passe på og beskytte både businessmannen og privatpersonen Donald Trumps største hemmeligheter.

- Han (Cohen, red.anm.) er mannen som vet hvor alle likene er gravlagt, sa forfatter Seth Hettena, som har fulgt Trumps karriere fram til han endte opp i Det hvite hus, til ABC News i går.

Cohens forsvarer, advokat Lanny Davis, sier nå at Cohen sitter på informasjon om som kan være svært interessant for spesialetterforsker Robert Mueller - som i over ett år har etterforsket en mulig sammensvergelse mellom Trump-kampanjen og Russland under presidentvalget i 2016.

- Jeg kan fortelle dere at det han vet, alt han har sett, vil være av interesse for spesialetterforskeren (Mueller, red.anm.), sa Davis da han ble intervjuet i TV-programmet «Good Morning America».

- Ikke en forbrytelse

Etter det siste døgns avsløringer, er det ikke mye vennskap igjen å spore i Trumps uttalelser om sin tidligere toppadvokat.

- Om noen ser etter en god advokat, vil jeg sterkt fraråde å benytte seg av tjenestene til Cohen! skriver USAs president Donald Trump på Twitter i onsdag ettermiddag.

Trump hevder imidlertid at det Cohen har sagt seg skyldig i, ikke er ulovlig.

- Michael Cohen har sagt seg skyldig i to tilfeller av valgkampfinansieringsbrudd som ikke er en forbrytelse. President Obama hadde et stort brudd på valgkampfinansieringen, og det ordnet man lett opp i, skriver Trump videre.

- Ikke noe dødsstøt

Seint i går kveld ble det også kjent at Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort er kjent skyldig i åtte av 18 tiltalepunkter. To personer som har jobbet tett på, og nytt stor tillit hos presidenten, har nå måttet betale dyrt for nettopp den rollen.

For det siste døgns nyheter kommer i kjølvannet av spesialetterforsker Robert Muellers etterforskning for å undersøke om Trump-kampanjen samarbeidet med Russland under valget. I forbindelse med etterforskningen har det kommet en rekke avsløringer, som nå altså har ført Cohen og Manafort inn i en alvorlig juridisk knipe.

TALTE: Mens Trumps tidligere allierte har sitt å stri med i domstolene, holdt presidenten tale i West Virginia. Men han nevnte verken Manafort eller Cohen. Video: AP via NTB Scanpix Vis mer

Hilmar Mjelde, postdoktor ved Universitetet i Bergen, uttalte til Dagbladet tidligere i dag at Trump trolig vil overleve dette også.

- Ingenting av dette er noe slags dødsstøt mot Trump. Som president har han en ekstraordinær juridisk beskyttelse, selv om han eventuelt har gjort seg skyldig i noe. Men det gir ammunisjon til riksrettslystne demokrater, sier Mjelde.

I flere av meldingene som Trump la ut onsdag, omtaler han også saken mot sin tidligere valgkampsjef Paul Manafort. Han skryter av at Manafort ikke har latt seg knekke og for ikke å ha «diktet opp historier» slik han hevder Cohen har gjort. Han uttrykker også stor sympati med Manafort og hans familie, skriver NTB.

- I motsetning til Michael Cohen nektet han å la seg «knekke» – dikte opp historier for å få en «avtale». Stor respekt for en modig mann!

Manafort ble tirsdag funnet skyldig i åtte av 18 tiltalepunkter etter å ha vært anklaget for bank- og skattesvindel i forbindelse med konsulenthonorarer han skal ha fått av Ukrainas tidligere russiskvennlige myndigheter.

Ifølge Trump er saken mot Manafort en «heksejakt», og han viser også til at juryen ikke greide å bli enig om ti av tiltalepunktene, skriver NTB.

- Tyder på konkrete bevis

USA-ekspert og seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, Svein Melby, har fulgt det siste døgnets utvikling tett. Han mener det vil være av avgjørende betydning hvorvidt påstandene fra Cohen faktisk stemmer, at utbetalingene skjedde i samarbeid med Trump.

- Men ransakelsen av huset og kontoret til Cohen tyder på at de sitter med konkrete bevis i saken, og at hans påstander om presidentens involvering kan stemme. Hvis det Cohen sier kan støttes om med konkrete bevis, så blir det noe annet, sier USA-eksperten.

LYDOPPTAK: CNN sendte hemmelig lydopptak der Trump diskuterer å kjøpe rettighetene til Playboy-modellens historie. Video: CNN Vis mer