Han sjekket Breiviks ID før drapsraidet

I tre til fire minutter snakket Simen Brænden Mortensen (23) med Breivik på landsiden av Utøya. I morgen forteller han om møtet med terroristen i Oslo tingrett.

 VITNER I MORGEN:  Simen Brænden Mortensen var vakt på fergeleiet 22. juli i fjor. Han snakket med Breivik før terroristen tok båten over til Utøya. I morgen skal Mortensen vitne i Oslo tingrett. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
VITNER I MORGEN: Simen Brænden Mortensen var vakt på fergeleiet 22. juli i fjor. Han snakket med Breivik før terroristen tok båten over til Utøya. I morgen skal Mortensen vitne i Oslo tingrett. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Litt før klokka 17 fredag den 22. juli ser Simen Brænden Mortensen en sølgrå Fiat Dublo komme kjørende ned på landsiden av Utøya.

Mortensen er sikkerhetsvakt på fergeleiet og registrerer sjåførens politiemblem på armen idet han stopper bilen. Han går bort for å hilse på sjåføren.

- Han sa at han kom fra politiet i Oslo og at eksplosjonen i regjeringskvartalet var et terrorangrep. Derfor skulle han ut for å sikre Utøya. Han fortalte at flere andre aktuelle mål ble sikret rundt om i landet, sier Simen Brænden Mortensen til Dagbladet.

- Jeg husker at jeg stusset litt på at han helt åpent sa at det var et terrorangrep. På det tidspunktet hadde det ikke kommet noen offisiell informasjon om dette. Men situasjonen var såpass spesiell at jeg avfeide dette raskt.

Breivik har i avhør forklart at han brukte et falskt navn da han presenterte seg på fergeleiet. Men Mortensen husker det som at han brukte navnet Anders.

Mentalt forberedt I morgen skal 23-åringen vitne i Oslo tingrett om det som skjedde på landsiden den grusomme fredagen i fjor. Sammen med en annen AUF-er var han stasjonert på fergeleiet for å kontrollere billetter og bagasje til dem som skulle over på øya.

- Jeg har gjort meg veldig mange tanker om det å vitne. Jeg er spent på hvordan det kommer til å gå, og så har jeg jobbet en del med å forberede meg mentalt på å være i samme rom som Breivik. Men jeg føler jeg har kontroll på hva jeg skal si, sier han.

Enkelte detaljer av det som skjedde har forsvunnet fra minnet, men de mest sentrale delene av historien kan han godt etter å ha fortalt om det uttallige ganger.

Spurte om ID 23-åringen opplevde den tre-fire minutter lange samtalen med Breivik som helt normal. Han legger riktignok merke til at «politimannen» har et automatvåpen med kikkertsikte og en pistol festet til låret, men situasjonen er ekstraordinær tenker han.

- Jeg spurte om å få se legitimasjon, og da viste han meg et kort som han hadde rundt halsen. Det gjenkjenner jeg som et helt legitimt politibevis, og da tenkte jeg at jeg ikke har noe mer å sjekke og gikk tilbake og satte meg i stolen.

På anmodning fra Breivik gir han beskjed om at båten må komme å hente «politimannen» på landsiden.

Forventet motstand Breivik har selv fortalt sin versjon av hva som skjedde på landsiden den 22. juli i Oslo tingrett.

Der sa Breivik at han forventet at det skulle være minst to bevæpnede vakter som møtte ham, og at han eventuelt måtte «kjempe seg igjennom eller dø i forsøket».

I tillegg var dette første gangen Breivik regnet med å måtte vise fram sine selvlagde politieffekter, blant annet ID-kortet.
I bilen hadde han også en stor kasse med utstyret han ville ha med seg over på øya. Breivik regnet med at dette ville se «suspekt ut» og at han derfor ville unngå at vaktene fikk se dette. Derfor sørget Breivik for å gå ut av bilen da han snakket med vaktene, har han forklart.

Mortensen mener imidlertid å huske at han gikk helt bort til Breiviks bil og snakket med ham mens han satt der.

Hørte skuddsalver Ikke lenge etter at Breivik var kommet over på Utøya høres de første skuddene på landsiden.

- Det begynte med at vi hørte tre skudd. Vi fikk med oss at han hadde med noen våpen over, og min første tanke var at han testet dette. Men etter en liten stund hørte vi to skuddsalver. Da reagerte vi og ble paniske. Ikke lang tid etterpå kom meldingene om at folk drepes på Utøya.

23-åringen sier at han koblet skytingen med Breivik med det samme.

- Tankene var at dette var en politibetjent det hadde klikka for. Vi tenkte at det i regjeringskvartalet var islamistisk terror og at han var ute etter å henrette mørkhudede, sier Mortensen.