Han sjekket Breiviks ID før drapsraidet

I tre til fire minutter snakket Simen Brænden Mortensen (23) med Breivik på landsiden av Utøya. I morgen forteller han om møtet med terroristen i Oslo tingrett.

VITNER I MORGEN:  Simen Brænden Mortensen var vakt på fergeleiet 22. juli i fjor. Han snakket med Breivik før terroristen tok båten over til Utøya. I morgen skal Mortensen vitne i Oslo tingrett. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
VITNER I MORGEN: Simen Brænden Mortensen var vakt på fergeleiet 22. juli i fjor. Han snakket med Breivik før terroristen tok båten over til Utøya. I morgen skal Mortensen vitne i Oslo tingrett. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Litt før klokka 17 fredag den 22. juli ser Simen Brænden Mortensen en sølgrå Fiat Dublo komme kjørende ned på landsiden av Utøya.

Mortensen er sikkerhetsvakt på fergeleiet og registrerer sjåførens politiemblem på armen idet han stopper bilen. Han går bort for å hilse på sjåføren.

- Han sa at han kom fra politiet i Oslo og at eksplosjonen i regjeringskvartalet var et terrorangrep. Derfor skulle han ut for å sikre Utøya. Han fortalte at flere andre aktuelle mål ble sikret rundt om i landet, sier Simen Brænden Mortensen til Dagbladet.

- Jeg husker at jeg stusset litt på at han helt åpent sa at det var et terrorangrep. På det tidspunktet hadde det ikke kommet noen offisiell informasjon om dette. Men situasjonen var såpass spesiell at jeg avfeide dette raskt.

Breivik har i avhør forklart at han brukte et falskt navn da han presenterte seg på fergeleiet. Men Mortensen husker det som at han brukte navnet Anders.

Mentalt forberedt I morgen skal 23-åringen vitne i Oslo tingrett om det som skjedde på landsiden den grusomme fredagen i fjor. Sammen med en annen AUF-er var han stasjonert på fergeleiet for å kontrollere billetter og bagasje til dem som skulle over på øya.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer