Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Han skal avgjøre ME-ofrenes skjebne

Tingrettsdommer Ingmar Nestor Nilsen skal gjennom to pilotrettssaker avgjøre om ME-syke vaksineofre har krav på erstatning.

PILOTRETTSSAKER: Dommer Ingmar Nestor Nilsen i Oslo tingrett skal lede to pilotrettssaker hvor personer søker erstatning for ME-sykdom etter vaksine mot hjernehinnebetennelse.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
PILOTRETTSSAKER: Dommer Ingmar Nestor Nilsen i Oslo tingrett skal lede to pilotrettssaker hvor personer søker erstatning for ME-sykdom etter vaksine mot hjernehinnebetennelse. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): I går skrev Dagbladet at Norsk Pasientskadeerstatning bare har vedgått erstatningsansvar i en av 329 saker hvor pasienten har fått diagnose ME etter vaksine mot hjernehinnebetennelse. Mannen (35) som nå har fått 6 450 000 kroner i erstatning er sønn av en framtredende medisinprofessor.

Mellom 1988 og 1991 ble 180 000 ungdomsskoleelever vaksinert mot den farlige meningokokk B-bakterien, som hvert år tok livet av rundt 30 personer i en epidemi av hjernehinnebetennelse på slutten av 70-tallet.

Vaksineprosjektet var et forsøk som ble satt i gang av Folkehelseinstituttet, og ble i ettertid betegnet av kritikere som et gigantisk eksperiment med unge kropper.

PilotsakerOslo tingrett har for tida fem slike vaksinesaker til behandling, men domstolen er kjent med at ytterligere 32 saker har søksmålsfrist i oktober 2010. Derfor innkalte Oslo tingrett Pasientskadenemndas advokat og skadelidteadvokatene Edmund Asbøll og Carolyn Midsem til et saksforberedende møte 9. mars, hvor det ble bestemt at to saker skal kjøres som pilotrettssaker. De tre andre sakene tingretten har til behandling er stanset i påvente av utfallet i pilotsakene.

- Dette har prosessøkonomiske årsaker, men ble også bestemt fordi det er vanskelig å finne medisinske sakkyndige til disse sakene. Dessuten er det å håpe at rettens avgjørelse i pilotrettssakene vil sette en standard for saksbehandlingen av de mange ME-sakene som er kommet i kjølvannet av vaksineforsøket, sier tingrettsdommer Ingmar Nestor Nilsen. Han er utpekt av sorenskriver Geir Engebretsen i Oslo tingrett til å ta seg av de to pilotrettssakene.

Pilotsakene er valgt ut med omhu. I den ene saken hadde pasienten tidlig debut av ME etter vaksinasjonen, i den andre saken hadde pasienten sen debut av sykdommen.

- Sterkt uvanlig- Det er sterkt uvanlig at retten griper inn på denne måten og sørger for en samordning, sier advokat Edmund Asbøll. Han representerer en ME-syk kvinne i den første av pilotsakene som er berammet til 29. september.

- Så vidt meg bekjent er det uvanlig at retten velger en løsning med pilotrettssaker, sier advokat Carolyn Midsen. Hun representerer en ME-syk mann i den andre pilotrettssaken som er berammet 5. oktober.

Oslo tingrett opplyser at pilotrettssaker også har forekommet tidligere i saker hvor store pasientgrupper er involvert. Rettssakene til Nordsjødykkerne er et eksempel på dette.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!