LEDER PSYKIATRISK GRUPPE:  Karl Heinrik Melle har selv lang erfaring som rettspsykiatrisk sakkyndig, en rolle han hadde blant annet under Nokas-saken. Nå leder han psykologisk gruppe ved Den rettsmedisinske kommisjon. 
Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
LEDER PSYKIATRISK GRUPPE: Karl Heinrik Melle har selv lang erfaring som rettspsykiatrisk sakkyndig, en rolle han hadde blant annet under Nokas-saken. Nå leder han psykologisk gruppe ved Den rettsmedisinske kommisjon. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIXVis mer

Han skal godkjenne rapporten om Breivik

To rettspsykiatere har skrevet 243 sider om terrorsiktede Anders Behring Breiviks psyke. Karl Heinrik Melle skal avgjøre om det er godt nok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De to rettpsykiatrisk sakkyndige Torgeir Husby og Synne Sørheim leverte i dag sin 243 sider lange rapport om Anders Behring Breiviks psyke til Oslo tingrett

Rett etter overleveringen gikk psykiater Torgeir Husby for å levere et eksemplar av rapporten til Den rettsmedisinske kommisjon.

Faglige mål Her skal den vurderes og godkjennes av psykiatrisk gruppe. Gruppa ledes av psykiatrispesialist og avdelingssjef ved Brøset kompetansesenter for sikkerhets-, fengsels- og rettspsykiatri i Trondheim, Karl Heinrik Melle (52).

- Enkelt sagt; Vi skal kvalitetssikre rapporten. Vi skal se at premissene de sakkyndige har lagt til grunn holder faglig mål og at vurderingene har hold i loven, sier Melle til Dagbladet.

Fire alternativer Ifølge Melle kan kommisjonen falle ned på ett av fire alternativer: 

• Ingen vesentlige bemerkninger - de godkjenner rapporten.

• Mindre bemerkninger - kommisjonen overleverer rapporten med noen tilleggsopplysninger til retten. Dette har ikke stor betydning.

• Vesentlige bemerkninger - Rapporten har mangler eller er ikke i tråd med gjeldende rett. Kommisjonen ber da retten om at det hentes inn tilleggserklæringer eller at noen deler av rapporten må utdypes.

• I ytterste konsekvens, hvis rapporten ikke holder mål, kan de be om at det oppnevnes nye sakkyndige.

Viktig konklusjon Oslo statsadvokatembete har invitert til en pressekonferanse hvor konklusjonen i rapporten vil bli presentert klokka 1300 tirsdag.
 
Denne konklusjonen er helt avgjørende for hva som skjer videre i saken. 

- Hvis konklusjonen er at han ikke er strafferettslig tilregnelig, kan han ikke dømmes. Han vil da bli overført til tvungen psykisk helsevern, sier statsadvokat Svein Holden

Retten avgjør De sakkyndiges viktigste oppgave er å avgjøre om Anders Behring Breivik var strafferettslig tilregnelig da han tok livet av 77 person. Noen alvorlige psykiske tilstander kan også gi grunnlag for særreaksjoner som overføring til tvungen psykisk helsevern, tvungen omsorg og forvaring. 

- I siste instans er det retten som tar stilling til om siktede er tilregnelig eller ikke. De sakkyndiges rapport er rådgivende, understreker Melle.

Som oftest slutter retten seg til de rettssakkyndiges vurdering.

- Det finnes sjeldne eksempler på at de ikke gjør det, jeg har selv opplevd dette én gang i mine nær 100 saker, har rettspsykolog og forsker Pål Grøndahl sagt til Dagbladet. Han har selv vært sakkyndig en rekke ganger, blant annet i Lommemann-saken.

Historiens lengste De to sakkyndige bygger sin vurdering på 13 samtaler med massedrapsmannen, en samtale med moren hans, gjennomgang av opptak av politiets avhør og video fra rekonstruksjonen på Utøya.

Samtalene har foregått gjennom en glassvegg. Breivik har nektet de sakkyndige å ta en MR-undersøkelse av hjernen hans, men utover dette har han samarbeidet.

I samtalene går de to sakkyndige gjennom hans bakgrunn, oppvekst, skolehistorie, utdannelse og alle andre forhold som kan si noe om hans psykiske tilstand i dag.
- Vil bli finlest Deres rapport er trolig norsk rettshistories lengste.

- Den endelige rapporten er på 243 sider, mot 30-70 sider vanligvis. Dette er en rapport som nok kommer til å bli mer finlest enn rapporter flest, derfor er vi ekstra grundige, sier Torgeir Husby til Dagbladet. 

Han vil ikke kommentere innholdet i rapporten.