Han skal ha brutt seg inn i titusenvis av datamaskiner og jobbet som hacker for Vladimir Putin. Nå er spillet over

Piotr Levasjov (37) er utlevert til USA, der han må svare for en omfattende tiltale for hacking, søppelpost og datakriminalitet.

SKADELIGE NETTSTEDER: Dette bildet viser to antatt skadelige nettsteder, som skal ha blitt drevet av den russiske storhackeren Piotr Levasjov. Han ble arrestert i april i fjor - og må nå møte i retten i USA. Foto: AP / NTB scanpix
SKADELIGE NETTSTEDER: Dette bildet viser to antatt skadelige nettsteder, som skal ha blitt drevet av den russiske storhackeren Piotr Levasjov. Han ble arrestert i april i fjor - og må nå møte i retten i USA. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Dermed har USA fått tak i den antatte hovedmannen bak et massivt søppelpostnettverk, som ikke bare har spydd ut flere milliarder skadelige e-postmeldinger og infisert titusenvis av datamaskiner verden over - men som også skal ha jobbet for partiet til Russlands president Vladimir Putin.

Det var i april i fjor, da Piotr Levasjov (37) koste seg på ferie i Barcelona med familien, at spansk politi slo til.

ANTATT STORHACKER: Piotr Levasjov må svare for en omfattende hackertiltale i USA. Foto: AP / NTB scanpix
ANTATT STORHACKER: Piotr Levasjov må svare for en omfattende hackertiltale i USA. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

37-åringen har sittet i spansk varetekt fram til nå, men en spansk domstol har nå avslått en begjæring fra russisk påtalemyndighet om å få sin statsborger utlevert – og heller utlevert mannen til USA, der han nå må møte for retten og svare for en lang rekke tiltalepunkter.

Enormt volum

I en uttalelse går det fram at den amerikanske påtalemyndigheten mener det såkalte Kelihos-botnettet, under 37-åringens ledelse, har infisert flere titalls tusen datamaskiner - enten ved å sende skadelig e-post, installere spionprogramvare, stjele innloggingsinformasjon eller spre virus på annen måte.

Han skal ha samlet inn intetanende ofres e-postadresser, brukernavn og passord, og brukt dette til å ta kontroll over datamaskinene deres. Han skal også ha solgt spionprogramvaren til andre, og leid ut sine skadelige tjenester - noe han skal ha tjent store beløp på å gjøre.

Søppelposten Kelihos-nettverket spredte har blant annet forsøkt å påvirke mottakerne til å investere i bestemte børsnoterte selskaper, slik at aksjekursen til disse steg kunstig og genererte avkastning til de som visste om planen.

Et eksempel på slike e-poster som kanskje er kjent for mange, er annonser for medisiner – som Viagra – som skulle kunne kjøpes billig på nettet.

- JOBBET FOR PUTIN: Levasjov har forklart i retten at han har tatt hackeroppdrag for partiet til president Vladimir Putin. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- JOBBET FOR PUTIN: Levasjov har forklart i retten at han har tatt hackeroppdrag for partiet til president Vladimir Putin. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Jobbet for Putin

Levasjov har i et spansk rettsmøte avslørt at han også jobbet på oppdrag for Vladimir Putins parti Forent Russland.

- Jeg samlet ulike typer informasjon om opposisjonspartier, og leverte dem til bestemte folk på bestemte tidspunkt, uttalte han ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA.

Amerikanske myndigheter tror nettaktiviteten til Levasjov skal ha vært delaktig i å påvirke presidentvalget i Russland i 2012 i Putins favør. Imidlertid er han også etterlyst for angivelige dataangrep i Russland, blant annet mot et sykehus.

Av den grunn, sa han i retten, var han livredd for å bli utlevert til USA:

- Jeg kommer til å bli torturert. Om jeg blir utlevert til USA vil jeg dø i løpet av et år i fengsel. Enten blir jeg drept, eller så tar jeg mitt eget liv. De vil ha informasjon av militær karakter, og informasjon om Forent Russland.

Nekter

I RETTEN: Her sitter Levasjov i retten i Barcelona. Foto: AP / NTB scanpix
I RETTEN: Her sitter Levasjov i retten i Barcelona. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Levasjovs advokater har uttalt at klienten nekter for alle anklager. De mener tiltalen er politisk motivert, og at USA ønsker å få kloa i Levasjov ikke bare fordi han angivelig skal være storkriminell – men fordi de mener han har bånd til russiske myndigheter.

Advokatene mener Levasjov burde blitt stilt for retten i Spania der han ble pågrepet, ikke i USA.

De henviser videre til at han også skal ha skaffet seg ulovlig tilgang til russiske statshemmeligheter mens han studerte i St. Petersburg – og at det dermed er lite trolig at han var spion eller hacker for Russland.

Den russiske ambassaden i Washington har sagt til Interfax at de vil bistå Levasjov i varetekt. Levasjovs kone Maria, som var sammen med ham i Barcelona da han ble pågrepet, raser mot anklagene:

- De vil finne på hva det skal være. Men aldri slippe ham ut, sier hun til Russia Today. Paret har en sønn på fire år.

Hva er et botnett?

Nettstedet Nettvett.no, som drives av Norsis, Nasjonal sikkerhetsmyndighet og Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, definerer et botnett slik:

- En zombie eller bot (kommer av robot) er en datamaskin som kan kontrolleres utenfra. Denne kan inngå i et botnett, som er en samling av slike maskiner. Som regel aner ikke eierne at de har blitt angrepet, og merker kanskje bare at maskinen er litt treg innimellom.

- Alle maskiner på Internett kan bli infisert med ondsinnet kode, som trojanere, virus, ormer og lignende. Noen slike kan gjøre PC-en til en robot. Dette gjelder særlig datamaskiner som ikke har oppdaterte programmer, eller mangler antivirus.

- Botnettene tar nytte av PC-kraften og bredbåndstilknytningen, og kan brukes til massive angrep og utsendelser av store mengder spam og virus. Nettverkene eller bot-programvare blir derfor leid ut eller solgt til spammere og utpressere.

- Når PC-en er infisert vil den åpne en kanal (port) ut mot omverdenen. Her mottas instruksjoner – for eksempel om å delta i et tjenestenektangrep. Siden de fleste nå har bredbåndstilknytning vil PC-en ofte stå parat døgnet rundt, og kan dermed lettere misbrukes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer