Han skal ha brutt seg inn i titusenvis av datamaskiner og jobbet som hacker for Vladimir Putin. Nå er spillet over

Piotr Levasjov (37) er utlevert til USA, der han må svare for en omfattende tiltale for hacking, søppelpost og datakriminalitet.

SKADELIGE NETTSTEDER: Dette bildet viser to antatt skadelige nettsteder, som skal ha blitt drevet av den russiske storhackeren Piotr Levasjov. Han ble arrestert i april i fjor - og må nå møte i retten i USA. Foto: AP / NTB scanpix
SKADELIGE NETTSTEDER: Dette bildet viser to antatt skadelige nettsteder, som skal ha blitt drevet av den russiske storhackeren Piotr Levasjov. Han ble arrestert i april i fjor - og må nå møte i retten i USA. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Dermed har USA fått tak i den antatte hovedmannen bak et massivt søppelpostnettverk, som ikke bare har spydd ut flere milliarder skadelige e-postmeldinger og infisert titusenvis av datamaskiner verden over - men som også skal ha jobbet for partiet til Russlands president Vladimir Putin.

Det var i april i fjor, da Piotr Levasjov (37) koste seg på ferie i Barcelona med familien, at spansk politi slo til.

37-åringen har sittet i spansk varetekt fram til nå, men en spansk domstol har nå avslått en begjæring fra russisk påtalemyndighet om å få sin statsborger utlevert – og heller utlevert mannen til USA, der han nå må møte for retten og svare for en lang rekke tiltalepunkter.

Enormt volum

I en uttalelse går det fram at den amerikanske påtalemyndigheten mener det såkalte Kelihos-botnettet, under 37-åringens ledelse, har infisert flere titalls tusen datamaskiner - enten ved å sende skadelig e-post, installere spionprogramvare, stjele innloggingsinformasjon eller spre virus på annen måte.

Han skal ha samlet inn intetanende ofres e-postadresser, brukernavn og passord, og brukt dette til å ta kontroll over datamaskinene deres. Han skal også ha solgt spionprogramvaren til andre, og leid ut sine skadelige tjenester - noe han skal ha tjent store beløp på å gjøre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer