- Han skal henrettes her

Men USA vil vurdere dødstraff for drapssoldaten (38) hjemme. Fikk hodeskade i Irak-krigen.

 KRAV OM HENRETTELSE:   Over 2.000 studenter i byen Jalalabad øst i Afghanistan brant i dag en dukke som skulle forestille president Barack Obama og krevde at den amerikanske drapsmannen skal henrettes i Afghanistan. FOTO:REUTERS/Parwiz/SCANPIX.
KRAV OM HENRETTELSE: Over 2.000 studenter i byen Jalalabad øst i Afghanistan brant i dag en dukke som skulle forestille president Barack Obama og krevde at den amerikanske drapsmannen skal henrettes i Afghanistan. FOTO:REUTERS/Parwiz/SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 38 år gamle amerikanske soldaten som skjøt og drepte 16 sivile afghanere natt til søndag, risikerer dødsstraff når han blir stilt for en militærdomstol, slo USAs forsvarsminister Leon Panetta fast i går kveld.

Utenriksminister Hillary Clinton avviste krav om at drapsmannen skal straffes i Afghanistan. En amerikansk militærdomstol er adressen.

I dag har det vært demonstrasjoner flere steder i Afghanistan med krav om at drapsmannen må henrettes der.

Samtidig har debatten startet i USA om sjefene på den store Joint Base Lewis - McCard-basen burde ha skjønt at den 38 år gamle tobarnsfaren ikke var mentalt skikket til å bli sendt ut i krigen for fjerde gang.

Hodeskade fra Irak Han hadde vært tre perioder i Irak før han ble sendt til Afghanistan i desember i fjor i en spesialstyrke som skal roe ned lokale konflikter før USA-styrkene etter planen er ute av landet i 2014.

Flere amerikanske medier melder at soldaten ble behandlet for «mildere traumatisk stress» i forbindelse med en hodeskade i en bilulykke fra hans tredje opphold i Irak i 2010.

Ifølge ABC News hadde han problemer med å fungere hjemme etter to perioder i Irak. Men militærlegene gikk god for at han hadde kommet seg gjennom problemene etter behandling.

Godkjent skarpskytter I 2008 fikk han «godkjent» i mentalundersøkelse som er obligatorisk for å bli skarpskytter.

- Soldater som har vært utsatt for traumatiske opplevelser, blir mer og mer sårbare postttraumatisk stress (PTSD) og irrasjonelle handlinger jo oftere de er i en krigssone, sier psykiater David Reiss til Seattle Times. Han har forsket på PTSD-pasienter.

En studie foretatt i 2008 i regi av den medisinske ledelsen i det amerikanske forsvaret, avdekket at faren for mentale  problemer øker dramatisk med antallet utstasjoneringer.

Trøbbel for hver fjerde soldat 11 prosent av de amerikanske soldatene som hadde vært ute i krigen en gang, hadde tegn til posttraumatisk stress eller andre psykiske problemer når de kom hjem for å leve et «normalt, sivilt liv.»

Andelen økte til 25 prosent for soldater som hadde vært utstasjonert tre eller fire ganger.

 DØDSSTRAFF:  USAs forsvarsminister Leon Panetta blir intervjuet av amerikanske journalister i et fly på vei til Kirgistan, dit han kom i dag. Panetta slår fast at drapsmannen skal stilles for en amerikansk militærdomstol - med åpning for dødsstraff. FOTO: Scott Olson/REUTERS/SCANPIX.
DØDSSTRAFF: USAs forsvarsminister Leon Panetta blir intervjuet av amerikanske journalister i et fly på vei til Kirgistan, dit han kom i dag. Panetta slår fast at drapsmannen skal stilles for en amerikansk militærdomstol - med åpning for dødsstraff. FOTO: Scott Olson/REUTERS/SCANPIX. Vis mer

Pensjonert general Peter Chiarelli, som har vært involvert i de mentale helseundersøkelsene, mener det er en nærmest umulig oppgave å forutse hvem som står i faresonen for å «flippe ut».

- Lett å lure - Vi har hatt tusener av soldater som har vært ute i felt fem ganger uten å være i nærheten av å begå handlinger som dette. Det finnes ikke noe vitenskaplig måleinstrument for å plukke ut de som kan opptre slik, sier Chiarelli til Seattle Times.

Flere anonyme soldater forteller at det er lett å «lure» seg gjennom de mentale helsesjekkene i Forsvaret.

Soldatene skal gjennom flere rutinemessige helsesjekker før, under og etter krigstjenesten.

Innen 60 dager i felt skal hver soldat gjennom en test. Den første helsesjekken etter hjemkomst skal gjennomføres i løpet av 30 dager - den neste før det er gått 180 dager.

 

 SKJERPET SIKKERHET:  Også ved Joint Base Lewis McChord-basen sør for Seattle er sikkerheten ved innkjøring skjerpet etter at en av leirens soldater skjøt og drepte 16 sivile afghanere. FOTO: REUTERS/Anthony Bolante/SCANPIX.
SKJERPET SIKKERHET: Også ved Joint Base Lewis McChord-basen sør for Seattle er sikkerheten ved innkjøring skjerpet etter at en av leirens soldater skjøt og drepte 16 sivile afghanere. FOTO: REUTERS/Anthony Bolante/SCANPIX. Vis mer