Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Han skal ikke få ødelegge for oss

Heltene fra Utvika camping legger fortsatt sommerferien til campingplassen. Ett år senere er samholdet sterkere enn noengang.

NABOFELLESSKAP: Fra venstre: Ronja Løvik, Otto Løvik, Hans Christian Henriksen, Gunn Henriksen, Stian Kjøle og Tone Kjøle. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
NABOFELLESSKAP: Fra venstre: Ronja Løvik, Otto Løvik, Hans Christian Henriksen, Gunn Henriksen, Stian Kjøle og Tone Kjøle. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var for ett år siden, 22. juli 2011, at campingbeboerne på Utvika arrangerte rebusløp for å bli bedre kjent med hverandre. Få timer senere risikerte flere campinggjester livet sitt for å hente opp ungdommer fra Tyrifjorden med båt, mens andre tok vare på skadde og livredde ungdom som kom svømmende fra Utøya.

Ett år senere er samholdet dem i mellom sterkere enn noensinne.

- Det har blitt et veldig godt samhold. Nå prater plutselig alle med alle. Tidligere var det noen som kjente hverandre og holdt sammen. Det er selvfølgelige veldig fint at folk som tidligere har gått forbi hverandre nå snakker sammen, sier Brede Johbraaten, eier av Utvika camping.

- Tok et valg
Båthelten Otto Løvik som tidligere i år mottok medalje for edel dåd i gull for sin innsats, sier til Dagbladet at familien en liten stund vurderte om de skulle flytte fra campinga og tilbringe sommerferien et annet sted.

- Men så prøvde vi med Ronja (10) i vinterferien, for å se hvordan hun hadde det, og det gikk helt bra. Det ble et valg vi tok, sier han.

Datteren sliter fortsatt med mareritt, og blir engstelig når hun hører lyden av helikopter.

- Hun kan våkne opp om natten og tro at noen skal drepe henne. Men hun har fått hjelp fra Bup (barne- og ungdomspsykiatriske poliklinikk) i Bærum. Så nå blir vi her på sommeren. I dag får vi besøk fra Trøndelag, sier Løvik.

Han forteller at de fleste som befant seg på Utvika den fatale dagen for ett år siden fortsatt ferierer på campingen.

- Vi prater om dette hver eneste dag. Jeg går ned på brygga og ser over til Utøya. Vi glemmer ikke, sier han.

- Mer engstelig
Tone Kjøle og sønnen Stian (13) fra Oslo var også tilstede på Utvika camping for et år siden.

- Da jeg dro herfra første gangen etter 22. juli, lengtet jeg tilbake. Det føltes ut som jeg forlot noe. Når vi kommer tilbake hit møter vi andre mennesker som vet hva vi har vært igjennom. Det blir som 13-åringen min sa her om dagen at man blir mer knyttet til dette stedet i etterkant, sier hun.

Det var mange barn som opplevde grusomhetene på Utøya på nært hold den dagen. Kjøle merker at sønnen har forandret seg. 13-åringen var med på å hjelpe til ved bryggekanten.

- Han er blitt mer redd og engstelig, men vi har vært nøye med å følge opp med skole, trenere og andre som alle holder et øye med han.

- Blitt bedre kjent med naboene
Hans Christian Henriksen og Gunn Henriksen fra Nannestad har feriert på Utvika camping i 21 år. For ett år siden var de blant campinggjestene som stod klare og tok i mot ungdom som hadde svømt fra Utøya.

- Av alle de som var her 22. juli i fjor, har nok vi vært her lengst, mener Gunn.

For ekteparet Henriksen har det aldri vært aktuelt å gi opp Utvika camping som feriested.

- Vi gjør det samme som vi har gjort i alle år. Dette er hytta våres, og her er vi nesten hver helg, sier Hans Christian til Dagbladet.

Ekteparet har lagt merke til at samholdet har blitt bedre på campinga etter 22. juli i fjor.

- Vi oppdaget at det er folk som har vært her i fem år, som vi ikke har snakket med tidligere. Nå er vi blitt mer på hils med hverandre, og vi har blitt kjent med flere folk. Samholdet her er blitt kjempefint. Han skal ikke få ødelegge for oss. Nå må vi legge ting bak oss.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media