<strong>TVANGSUTSENDES:</strong> Mohammed Ahmed Salem sitter på Trandum og skal i utgangspunktet uttransporteres til Libanon på fredag. Foto: Jo Straube/Dagbladet
TVANGSUTSENDES: Mohammed Ahmed Salem sitter på Trandum og skal i utgangspunktet uttransporteres til Libanon på fredag. Foto: Jo Straube/Dagbladet Vis mer

Han skal sendes til Libanon. Kona sendes til Syria. Barna risikerer å bli igjen alene Norge

Familien har fått avslag på asyl og vil reise frivillig hjem, men frykter de blir splittet når de skal sendes ut av landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg har fått beskjed om at de vil sende meg til Libanon på fredag, sier Mohammed Ahmed Salem til Dagbladet.

Han sitter varetektsfengslet på Trandum. I Kristiansand sitter hans kone Iman Hajjar og barna deres Rim (11) og Rayan (8). De vil også reise ut og har søkt om frivillig retur, sammen med Mohammed. Men familien frykter nå at den vil bli splittet: Far kan bli sendt til Libanon. Mor til sitt hjemland Syria. Barnene risikerer å bli igjen alene i Norge.

- Familien kan i verste fall bli delt i tre, sier Amir Mirmotahari, farens advokat, til Dagbladet.

Avslag Familien søkte først om asyl i Norge, men fikk avslag fordi de ikke anses som flyktninger. Mohammed har også fått avslag på sin søknad om frivillig retur, fordi han er tidligere straffedømt i en mindre narkotikasak. Kona og de to barna har fått den godkjent.

Men problemet er at faren har libanesisk statsborgerskap, mens kona er fra Syria. Hun slipper ikke inn i Libanon, da passet hennes er i besittelse hos italienske myndigheter som følge av tidligere reiserute gjennom Italia til Norge. Og barna vil ikke slippe inn i Syria sammen med henne, fordi de regnes som libanesiske.

- Hele familien ønsker å reise ut av Norge og har også forsøkt å få bistand fra Utlendingsnemda (UNE), Politiets utlendingsenhet (PU) og IOM til dette. De ønsker bare å reise samlet eller ha en visshet om at de ikke blir splittet for lenge fra hverandre, sier Mirmotahari.

- Forferdelig Ifølge advokaten har ikke PU ønsket å bidra til at mors pass kommer til rette.

- Det er forferdelig at PU uttransporterer ham uten resten av familien, sier han.

Advokaten mener avgjørelsen om å tvangsutsende faren nå er i strid med UNEs tidligere vedtak og EMK artikkel 8, Barneloven og Barnekonvensjonen. I UNEs vedtak fra 2009 heter det: «En eventuell uttransportering bes samordnet med ektefelle og barn».

IOM har vært i kontakt med myndighetene i både Libanon og Syria, og fått beskjed om at barna kun vil få reise inn i Libanon sammen med far.

<strong>BODD I NORGE SIDEN 2007:</strong> Rim (8) og Rayan Salem (11) har bodd i Norge og Kristiansand siden 2007. Foto: Privat
BODD I NORGE SIDEN 2007: Rim (8) og Rayan Salem (11) har bodd i Norge og Kristiansand siden 2007. Foto: Privat Vis mer

- Slik PU nå planlegger uttransporten vil familien bli splittet og barna risikerer å bli foreldreløse, sier advokaten.

Han har bedt om at utsendingen utsettes, slik at hele familien får nødvendige dokumenter for felles utreise.

Frustrert Mohammed Ahmed Salem selv er frustrert og lei seg.

- Jeg har gjort flere feil. Og jeg aksepterer at jeg skal sendes ut av Norge. Men jeg kan ikke leve med at familien min blir splittet opp, sier han til Dagbladet.

- Jeg klarer ikke å høre stemmen til barna mine nå. Da får jeg ikke sove på to-tre dager etterpå, jeg er så redd for å miste kontakten med dem, sier han.

- Jeg er veldig bekymret.

UNE mener de ikke kan vurdere om utsendelsen skal utsettes og har sendt klagen videre til PU, med beskjed om at de må vurdere om utreisefristen kan forlenges. UNE legger også til i sitt brev til advokaten: «UNE bemerker for ordens skyld at det i UNEs saksbehandling er lagt til grunn at hele familien kan returnere til Libanon».

Vil ikke kommentere Cecilie Johansen, kommunikasjonssjef Politiets utlendingsenhet (PU), sier de ikke kan kommentere enkeltsaker.

- UNE har fattet et vedtak og omgjøringsbegjæringen er avslått. Personen er straffet for brudd på utlendingsloven i Norge, sitter på Politiets utlendingsinternat på Trandum og  tar sikte på utreise innen fengslingen går ut 16. mars, sier Johansen.

- Hva slags hensyn tar dere til barnas mulighet i saker som dette?

<strong>ADVOKAT:</strong> Amir Mirmotahari. Foto: Erlend Aas/Scanpix
ADVOKAT: Amir Mirmotahari. Foto: Erlend Aas/Scanpix Vis mer

- Vi vil alltid vurdere hensynet til barnet, og vi forsøker å gjennomføre alle uttransporter så skånsomt som mulig.

UNE henviser Dagbladet til PU, men nemndleder Linda Gran skriver følgende i en epost:

- Når en utlending har endelig avslag på søknad om opphold, plikter han å forlate landet innen en fastsatt frist. Dersom man ikke reiser frivillig, følger det av utlendingsloven at man kan bli tvangsreturnert av politiet PU. PU har egne retningslinjer for uttransporteringer. UNE har ikke holdepunkter for at PUs uttransporteringsarbeide skjer i strid med UNEs vedtak.
 
På spørsmål om hva slags hensyn de tar til barn i situasjoner som dette, svarer hun:

- PUs retningslinjer omfatter hensynet til barna.

UNE ønsker ikke å utdype dette.

<strong>FRA SYRIA:</strong> Iman Hajjar. Foto: Privat
FRA SYRIA: Iman Hajjar. Foto: Privat Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer