Han skal sikre pensjonen din

KÅRSTØ (Dagbladet): Dette er mannen som sitter med nøkkelen til Norges framtidige pengebinge: Aserbajdsjans statsminister Artur Rasi-zade (65).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge vil hente milliarder av kroner fra det fjerne, fattige landet med de rike olje- og gassreservene.

Lykkes Statoil og Norge med å ro i land feite kontrakter, kan den litt blyge, men bestemte mannen fra Baku være politikeren som snart betaler vår trygd.

Derfor ble Artur Rasi-zade tatt imot som en viktig eksellense da han i går kom til gassanlegget på Kårstø i Rogaland bak en kortesje på seks blinkende politikjøretøyer.

Bevæpnet politi fulgte årvåkent hvert skritt, men gjesten fra Aserbajdsjan fikk nerver da han hørte at tilbaketuren til Stavanger skulle skje med en liten cruisebåt.

- Han fryktet bølgene og nektet å reise med et så lite fartøy, forteller en ledsager i det omfangsrike norske reisefølget. Dermed gikk han glipp av en flott naturopplevelse over fjorden, og måtte ta til takke med en døsig stund i en sliten salong i bunnen av ei ferje.

- Ingen gir oss gaver

Den tidligere Sovjet-republikken Aserbajdsjan vil gjøre seg rik på olje og gass. Verdens store oljeselskaper konkurrerer om kontrakter, Statoil er selvsagt tungt til stede i Baku for å gjøre seg lekker for kaukasierne.

- Vi er fornøyd med Statoils innsats, og vil gjerne lære mer av hvordan Norge utnytter sine gassreserver, sier Rasi-zade til Dagbladet.

- Norge er et rikt land, Aserbajdsjan er fattig. Oljeselskapene vil tjene penger på dere, er det med lett hjerte dere går med på å subsidiere de rike?

- For 50 år siden var Norge også et fattig land. Ingen kommer til Aserbajdsjan for å gi oss gaver, de vil ha noe igjen for innsatsen. Vårt mål er å bli integrert i den globale økonomien. All erfaring viser at de landene som satser på en lukket økonomi, ikke får en rask økonomisk framgang og høyere velstand, sier Aserbajdsjans statsminister.

- Dollar, please!

På Kårstø var han en ivrig lytter som ville ha klare svar. Hva koster hele dette anlegget? Eier Statoil alt? Hvordan fordeles inntektene? Hvem får hodepinen når noe går galt?

Kårstø-direktør Leidulv Ramstad hentet fram de gigantiske tallene, men ble kjapt avbrutt av en ivrig statsminister:

- Ikke i kroner, i dollar, dollar! forlangte han smilende.

I dag drar statsministeren og hans omfangsrike følge ut til Sleipner-feltet, før samtaler med statsminister Stoltenberg og statsråd Olav Akselsen står på programmet onsdag.

Det norske engasjementet i eksotiske og ustabile Aserbajdsjan kan gi inntekter på flere hundre milliarder kroner til statskassa.

- Etter hvert som produksjonen faller i Nordsjøen, blir de enorme feltene i Kaukasus enda viktigere for oss, sier Statoil-representant Einar Bergh, en av Statoils veteraner i Baku.

IMPONERT: Statoil byr seg fram for Aserbajdsjans statsminister Artur Rasi-zade, som i går ble vist rundt på Kårstø.