Han skal ta ransmennene

Iver Stensrud (53) leder jakten på Munch-ranerne og har tro på at de skal klare å finne bildene. De er ikke de eneste som er på frifot. Det er også to av hovedmennene fra Stavanger-ranet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiinspektør Iver Stensrud har hatt et travelt år som leder av den nye avdelingen for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt. Avdelingen ble etablert 1. januar, men 5. april måtte Stensrud legge mange saker til side og skrive «Ranet av NOKAS i Stavanger» på en ny saksmappe. Siden den gang har flere titall av hans stab på ca. 200 personer jobbet døgnet rundt for å bistå Stavanger-politiet i jakten på ranerne. Nå gjenstår to av hovedmennene: David Aleksander Toska og Ridvan Halimi.

36 dager siden Munch-ranet

Handlingen: To maskerte menn, en av dem væpnet med pistol, stormet inn i museet på Tøyen i Oslo klokka 11.10 søndag 22. august. Den væpnede raneren truet en kvinnelig vakt med pistol mot tinningen, mens den andre løp inn i galleriet og rev maleriene «Madonna» og «Skrik» ned fra veggen. Tre-fire minutter seinere stormet de ut, der en tredjemann i en mørk Audi ventet.

Tekniske spor: Biter fra rammene på de to maleriene ble funnet i Sars' gate på Tøyen og ved Carl Berners plass. Fluktbilen ble funnet ved Sinsen tennisklubb klokka 14.57. Bilen var sprøytet innvendig med et brannslokkingsapparat.

Siktede: Foreløpig er ingen mistenkt eller siktet i saken.

Tips politiet: Telefon 22 66 48 00/01 eller nærmeste politimyndighet, tlf. 02800.

Nettverk

-  Vi bruker hele vårt nettverk for å ta dem, men jeg kan jo ikke si så mye siden de sikkert leser aviser. Men jeg er optimistisk og håper at vi snart kan ta dem, sier Stensrud, som er en sindig hadelending, født og oppvokst på den gamle prestegården på Gran.

-  Som barn måtte vi ta i et tak. Vi ble vant til hardt arbeid. Jeg ventilerer litt der de gangene jeg besøker broren min, som nå driver gården. Jeg kopler av så fort jeg får satt meg på traktoren. Jeg bruker også mye av fritida mi på ei hytte vi har ved innsjøen Store Alle i Marker i Østfold.

15. august smalt det igjen: To ranere ble skutt i en bank på Jessheim etter en godt planlagt politiaksjon hvor både Stensruds spanere og beredskapstroppens væpnede menn deltok.

29. august måtte Stensruds menn i aksjon igjen da tre ransmenn ble tatt på fersken etter et millionran av en pengetransport på Aker Brygge.

-  Jeg tror det er veldig viktig å ta folk på fersk gjerning. Det virker forebyggende .

Riktig

Men de fire ranerne som spaserte inn i Munch-museet og tok med seg «Skrik» og «Madonna» søndag 22. august slapp unna.Tidspunktet for ranet var det minst gunstige for politiet:

-  Søndag formiddag rett over klokka 11 er ikke akkurat den perioden vi topper vårt mannskap.

Svein-Erik Utsi og Carlo Hellevig ble pågrepet for Jessheim-ranet. Stensrud er sterkt kritisk til at personer som er tiltalt for alvorlige ranssaker, slik Utsi var, blir løslatt fra varetekt før pådømmelse.

-  Man burde sørge for at de blir sittende. Det ville være et godt signal.

65 tonn

Stensruds folk har flere store varp når det gjelder narkotikaforbrytelser i år.

-  Vi har beslaglagt 97 kilo heroin i første halvår. I mai gjorde vi et beslag på 65 kilo. Da jeg var sjef for uropatruljen på slutten av 80-tallet, feiret vi med kake hvis vi fant ti gram, sier han.

-  Er du skremt over utviklingen av organisert kriminalitet?

-  Det som bekymrer meg mest, er at terskelen for å tjene penger er så lav. Til og med såkalte seriøse firmaer med adresse for eksempel på Aker Brygge bruker kriminelle nettverk for å drive inn penger. Penger er blitt drivkraften for nesten alle forbrytelser.

SJEF: Iver Stensruds beslutninger handler om å oppklare de store kriminalsakene. - Folk vil ikke ha et tja, men ja eller nei, sier Iver Stensrud.