Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jakter mistenkt Strasbourg-skytter:

- Han skal tas «død eller levende»

700 politifolk jakter 29 år gamle Chérif Chekatt etter angrepet på julemarkedet i Strasbourg tirsdag.

JAKTER: Fransk politi jakter Cherif Chekatt (29) etter terrorangrepet mot et julemarked i Strasbourg i går. Foto: Fransk politi/AP
JAKTER: Fransk politi jakter Cherif Chekatt (29) etter terrorangrepet mot et julemarked i Strasbourg i går. Foto: Fransk politi/AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To dager etter angrepet på julemarkedet i Strasbourg i Frankrike er den antatte gjerningspersonen fortsatt på frifot.

Det er 29 år gamle Chérif Chekatt som er antatt å stå bak skyteepisoden på julemarkedet i Strasbourg. Det bekreftet statsadvokaten i Paris, Remy Heitz, på en pressekonferanse onsdag.

I går ble hans foreldre og to brødre innbrakt av politiet til avhør, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Fortsatt er det ikke funnet spor etter 29-åringen, og over 700 politifolk er på jakt etter han.

- Han skal tas død eller levende, uttaler franske myndigheter torsdag.

27 dommer på seg

Chekatt har vært i politiets søkelys en rekke ganger tidligere.

Den antatte gjerningspersonen er født og oppvokst i Strasbourg og står oppført på en liste med om lag 26 000 personer som kan være en trussel mot fransk nasjonal sikkerhet.

Innenriksminister Christophe Castaner opplyste onsdag at Chekatt bare var 13 år da han fikk sin første dom, og at han har 27 dommer på seg.

Noen av dem er sonet i Frankrike, Sveits og Tyskland. Chekatt ble deportert til Frankrike i 2017, og skal fram til angrepet tirsdag bodd alene i Strasbourg.

STRASBOURG: Tirsdag kveld ble to personer drept og en person erklært hjernedød i forbindelse med en skyteepisode i Frankrike. FOTO: Abdesslam Mirdass / AFP / NTB Scanpix
STRASBOURG: Tirsdag kveld ble to personer drept og en person erklært hjernedød i forbindelse med en skyteepisode i Frankrike. FOTO: Abdesslam Mirdass / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Hoppet inn i taxi

Skytingen tirsdag startet like etter klokka 20. Etter at gjerningsmannen hadde avfyrt flere skudd, ble han ifølge Guardian selv skutt av patruljerende soldater. Likevel skal han ha klart å hoppe inn i en taxi og forsvinne.

I går hevdet franske myndigheter at Chekatt skal ha ropt «Allahu Akbar» under angrepet. Det betyr «Gud er størst» på arabisk, og kan tyde på at angrepet hadde et terrormotiv.

Torsdag ble et tredje offer erklært død etter det som i går ble bekreftet av franske myndigheter at var et terrorangrep mot det populære julemarkedet i Strasbourg.

I tillegg til de tre drepte er en person erklært hjernedød, og minst 13 andre skadd, ifølge avisa Le Fiagro.

Forsøkt pågrepet

Før angrepet tirsdag kveld ble Chekatt forsøkt pågrepet etter mistanke om at han hadde gjennomført et ran i sommer.

Da politiet oppsøket hjemmet hans tirsdag fant de eksplosiver, men ikke Chekatt.

Istedenfor er det antatt at han skal ha tatt seg inn på julemarkedet i Strasbourg. Skytingen skal ha foregått i omtrent ti minutter, og det skal ha blitt løsnet en rekke skudd.

Frankrike har hevet beredskapsnivået til det høyeste og startet terroretterforskning.

Flere terrorangrep de siste åra

De siste åra har Europa og Frankrike blitt rammet av en rekke terrorangrep. I 2016 kjørte en lastebil inn i folkemengden i Nice og drepte mer enn 80 personer.

I november 2015 angrep terrorister konsertlokalet Bataclan i Paris. Angrepet krevde 130 menneskeliv.

For to år siden ble et julemarked i Berlin angrepet med lastebil. Elleve personer ble drept. I tillegg ble lastebilsjåføren skutt og drept av gjerningsmannen i forkant.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!