SKAL GUIDE FRP: Andreas Konstantinidis, bydelsleder i Malmö-bydelen Rosengård, er rystet over at  FrPs Siv Jensen sier at sharia-loven har overtatt. Han peker på helt andre problemer for bydelen.
Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX SVERIGE
SKAL GUIDE FRP: Andreas Konstantinidis, bydelsleder i Malmö-bydelen Rosengård, er rystet over at FrPs Siv Jensen sier at sharia-loven har overtatt. Han peker på helt andre problemer for bydelen. Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX SVERIGEVis mer

Han skal vise Frp «sharia-gettoen»

Per Sandberg og Frp-delegasjonen ankommer Malmö i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MALMÖ (Dagbladet.no): I kveld ankommer en delegasjon fra Fremskrittspartiet svenske Malmö for å besøke byens beryktede bydel Rosengård.

Bydelen, som Dagbladet besøkte i 2006, er preget av sosiale problemer som høy arbeidsledighet, våpenbruk og kriminalitet.

- Vi skal vise alt

Bydelslederen Andreas Konstandinidis, som er innvalgt fra Socialdemokratene, skal være delegasjonens guide i morgen.

- Vi skal vise Fremskrittspartiet alt, virkeligeheten her, sier politikeren da Dagbladet.no møter ham onsdag formiddag.

Selv innvandret han til Sverige i 1974 fra Kypros og vet hvordan det er å møte en ny kultur i et nytt land. Da konflikten mellom Hellas og Tyrkia brøt ut på øya, flyktet han fra det som i dag er den tyrkiske delen.

- Våre problemer med steinkastende ungdommer og kriminalitet skyldes ikke islam, slik Siv Jensen sa i sin tale, mener Konstandinidis.

Han mener unge og voksne kriminelle har andre og langt viktigere fellesnevnere.

- Sharialov
Det vakte stor oppmerksomhet da Frp-formann Siv Jensen omtalte Rosengård på landsstyremøte i februar, som et sted «Hvor utrykningspersonell ikke tør å kjøre inn i enkelte bydeler, hvor sharialoven har overtatt fullstendig og hvor svensk lov er satt til side.»

Deretter avsluttet hun talen med: «Det er hverdagen i Sverige, mine damer og herrer».

Siv Jensen selv blir ikke med på turen, det blir derimot nestleder Per Sandberg, Per-Willy Amundsen, Solveig Horne og Mazayr Keshvari. Delegasjonen har fullt program i morgen, med blant annet moské- og skolebesøk på dagsorden.

Artikkelen fortsetter under annonsen


Fattigdom
Ifølge lokalpolitikeren er det andre ting enn radikale muslimer som er problemet.

- De er ofte fattige, noen er hjemløse og mange har post-traumatisk stressyndrom etter å ha vokst opp i eller levd med krig, sier Konstandinidis om dem som ankommer og lever i Rosengård bydel, der han selv er leder.

I en av bydelens nærområder, Herregården, var 85 prosent uten arbeid i 2005. De siste årene har tilstrømningen av nye innvandrere fortsatt.

KOMMER I KVELD: Sammen med tre andre Frp-politikere ankommer nestleder Per Sandberg Malmö i kveld.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
KOMMER I KVELD: Sammen med tre andre Frp-politikere ankommer nestleder Per Sandberg Malmö i kveld. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

Sverige har mottatt svært mange innvandrere fra Irak de siste årene,

- Mange trenger stor oppfølging, de er traumatiserte eller har andre utfordringer, sier Konstandinidis.

- Fungerer ikke
- Hvorfor vil så mange flyktninger og innvandrere flytte til Malmö?

- Jeg tror det skyldes at de finner venner, familie eller andre med samme bakgrunn som dem selv her. Og da slår de seg ned, sier Konstandinidis.

Som flyktning eller nylig innvandret er det fritt fram å bosette seg hvor man vil i Sverige. Dette vil bydelslederen endre på.

- Dagens system fungerer jo ikke. Det er bedre om de må bo stedfast i en periode, kanskje noen år, før de kan flytte fritt, sier han.

- En og annen idiot
Selv om Konstandinidis mener islam ikke er årsaken til de sosiale utfordringene, og bastant avviser at sharialov er gjeldende i bydelen, har han lagt merke til at det finnes talspersoner for radikal politisk islam i nærmiljøet.

- Det finnes en og annen idiot. Noen få radikale som alle andre snur ryggen til, sier lokalpolitikeren.

Han mener at søkelyset må settes på andre utfordringer.

- De viktige spørsmålene er: ønsker samfunnet å hjelpe mennesker til å lære seg et nytt yrke? Og har vi ressurser til det, sier han.

Frp er ikke de første som tar en studietur til Rosengård. Ifølge bydelens informasjonskontor reiser mellom 100 og 150 delegasjoner hit hvert år for å lære av eller studere lokalsamfunnet.

OPPTØYER: Vinteren 2008 opplevde bydelen flere sammenstøt mellom undommer og politiet.
Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX
OPPTØYER: Vinteren 2008 opplevde bydelen flere sammenstøt mellom undommer og politiet. Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX Vis mer
POLITI: Vinteren 2008 opplevde bydelen flere sammenstøt mellom undommer og politiet.
Politistyrker fra både Stockholm og Gøteborg var fredag ankom bydelen Rosengård i Malmø for å dempe urolighetene.
Foto: Simeon Ogén / SCANPIX
POLITI: Vinteren 2008 opplevde bydelen flere sammenstøt mellom undommer og politiet. Politistyrker fra både Stockholm og Gøteborg var fredag ankom bydelen Rosengård i Malmø for å dempe urolighetene. Foto: Simeon Ogén / SCANPIX Vis mer