Han skapte Robinson

Navn: Daniel Defoe Alder: F. ca. 1660, d. 1731Yrke: Handelsmann, forfatter, journalist m.m.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Knapt noen annen bok - med unntak av Bibelen - er blitt oftere gjengitt og etterliknet enn «Robinson Crusoe», romanen som står som en søyle ved inngangen til den moderne, borgerlige litterære æra. Allerede på 1700-tallet oppsto «robisonaden» som en egen sjanger som seinere er anvendt til de forskjelligste kunstneriske, ideologiske og underholdningsmessige formål.

På TV3 fikk vi søndag et eksempel som bare har navnet til felles med originalen. For mens de moderne mennesker som tar seg i land på ei øde øy sammen med kamerafolkene er selvopptatte, ekshibisjonistiske, slu, sleipe og tidvis ganske uspiselige, var Daniel Defoes helt det stikk motsatte: Gudfryktig, ydmyk, reflektert og sympatisk. Kanskje Defoes fremste genigrep er at han lar sin helt bygge opp en helt ny verden, noe han er pent nødt til for å overleve. Derfor blir det mennesket mot havet, mennesket mot naturen og framfor alt: Mennesket mot ensomheten.

Slaktersønnen Daniel Defoe var 60 år gammel da han skrev «Robinson Crusoe». Han var født i en dissenterfamilie av presbyterianere. Faren ville han skulle bli prest, men i første omgang ble han handelsmann i London. Etter hvert ble han politisk engasjert, tok parti mot kong James II og måtte dra i landflyktighet. Før han var 30, var han etablert som en intellektuell, revolusjonær protestant og politisk skribent. Han skrev og utga tidsskriftet The Review og et utall pamfletter, som i dag kan sammenliknes med dagens avisledere. Der tok han blant annet til orde for det den gang totalt uakseptable og umoralske forslaget om at kvinner skulle få utdannelse.

I 1692 gikk han konkurs med en gjeld på 17000 pund - en gigantisk sum som han aldri greidde å nedbetale. I 1701 utga han diktet «The True Born Englishman», som ble en umiddelbar suksess. Siden ble han sendt til Skottland som regjeringens pådriver for unionen. Der skrev han en pamflett: «The Shortest Way with Dissenters» som myndighetene elsket, helt til de oppdaget det var satire. Da havnet Defoe i gapestokken tre ganger, men i stedet for spytt og råtne egg, ble han neddynget i blomster og hyllest.

«Robinson Crusoe» ble skrevet i løpet av få uker. Delvis er historien basert på den engelske sjømannen Alexander Selkirks beretning om sitt fire års ufrivillige opphold på ei øde øy utenfor Chile. Noen har også funnet et arabisk forbilde. Det kan så være. Men boka er og blir Defoes genistrek. Ta den fram og les den, for eksempel søndag når TV3 sender sin Robinson.