FÅR SKYLD: Tidligere leder av byutviklingskomité, Venstre-nestleder Ola Elvestuen, beskyldes av Ap's Martin Kolberg for aldri å ha tatt inn over seg alvoret knyttet til sikringen av Regjeringskvartalet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
FÅR SKYLD: Tidligere leder av byutviklingskomité, Venstre-nestleder Ola Elvestuen, beskyldes av Ap's Martin Kolberg for aldri å ha tatt inn over seg alvoret knyttet til sikringen av Regjeringskvartalet. Foto: Henning Lillegård / DagbladetVis mer

- Han skjønte aldri alvoret

Kolberg knallhardt ut mot tidligere leder av byutviklingskomiteen Ola Elvestuen (V).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dabladet): Ap's Martin Kolberg går knallhardt ut mot tidligere leder av byutviklingskomiteen i Oslo komune, Venstre-nesteleder Ola Elvestuen (V), for at han flere ganger stemte imot stengingen av Grubbegata da den var til behandling i kommunen:

- Til tross for at alle andre etterhvert skjønte at det var nødvendig å gjøre dette, til tross for at ordføreren gikk inn for dette, til tross for at tidligere byrådsleder Erling Lae (G) gikk inn for dette, til tross for den informasjonen som kom, til tross for at både Arbeiderpartiet og SV hele tiden forsto signalene, skjønte han jo aldri. Han stemte imot hele tiden, sier han, og fortstetter:

- Så Ola Elvestuen (V) sitter der med et klart ansvar for hvorfor det gikk så tregt i Oslo kommune. 

- Skjønte aldri alvoret Kolberg viser til at Ola Elvestuens komité ble orientert om sikkerhetstrusselen av politidirektør Ingelin Killengreen i oktober 2007.

- Likevel stemte han imot. Hvem andre kan vi sende? sier Kolberg.

22. juli-kommisjonens rapport er knusende i sin omtale i Grubbegata, som aldri ble stengt for trafikk selv om regjeringen allerede i 2004 hadde vedtattt en konkret plan for hvordan dette skulle gjøres.
 
Kommisjonen slår fast at hadde gaten vært stengt, kunne det ha forhindret terrorangrepet mot Høyblokka.

Gravearbeidene i Grubbegata startet først i februar 2011, over 6 år etter at Bondevik-regjeringen vedtok at gaten skulle stenges av hensyn til sikkerheten for statsrådene og deres medarbeidere.

 Kommisjonen peker på at regjeringen valgte å få saken vedtatt som en vanlig kommunal reguleringsplan framfor å benytte seg av en statlig reguleringsplan.  Men i lokaldemokratiet skulle forslaget møte motbør.

Forslag om stenging ble sommeren 2007 først avslått av lokalpolitikerne, før den nødvendige reguleringsplanen endelig ble vedatt  februar 2008.  

- Forsøk på å spre ansvar Elvestuen stiller seg likevel utforstående til kritikken fra Kolberg.

- Dette er et forsøk på å spre ansvaret, sier han til Dagbladet.

Han mener at avstemning i hans komité aldri forsinket saksbehandlingen.       

- Jeg og komiteen understreket at dersom staten mener at det er en sikkerhetssituasjon og en trusselvurdering som gjør at gaten bør stenges, må de gjøre det. Men den kompetansen er det staten og statlige myndigheter som sitter på, den kompetansen sitter ikke byutviklingskomiteen på, sier han.

- Det eneste jeg gjorde, var at jeg satt i byutvklingskomiteen.  Så var den saken fra august i 2007 fram til den da ble vedtatt i bystyret i februar i 2008. Det var min befatning med saken, og i mellomtiden gjennomførte vi jo et valg, som førte til en forsinkelse.   

- Men du stemte imot, etter møtet med politidirektøren?

-  Ja, men det påvirker ikke saksbehandlingstiden. Min jobb som komitéleder var å saksbehandle saken, den hadde ingen stilletid i komiteen. Den var under kontinuerlig behandling, og ble ført fram til en avstemming i byutviklingskomiteen og i byrådet. Der ble det et  flertall for! Det ble flertall for reguleringsplan. Så kan man være uenig med Venstres vurdering, men det angår jo ikke saksbehandlingstiden.

Fikk ikke nok innsyn Elvestuen viser til at da reguleringsplanen endelig ble vedtatt i Oslo kommune februar 2008, fremmet Ap og SV et sekundært forslag om at det skulle stilles krav om bebyggelsesplan i stedet for utomhusplan. Kravet ble vedtatt (enstemmig). En bebyggelsesplan er en ny og mer detaljert reguleringsplan. Kravet om bebyggelsesplan medførte dermed en betydelig utsettelse av tillatelsen til gjennomføring av permanente tiltak.  

Under dagens høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité erkjente byrådsleder Stian Berger Røslad (H) at saken hadde tatt for lang tid i Oslo kommune, men pekte på at mer innsyn i trusselvurderingene kunne ha gitt fortgang i saken.

Først da ordfører Fabian Stang (H) ble orientert om sikkerhetsrisikoen med ikke å stenge Grubbegata fra både Politidirektoratet (POD) og Statsministerens kontor (SMK), gikk alvoret opp for byrådet i Oslo.

I sin rapport peker kommisjonen på at alle papirer, planer og tillatelser for å stenge Grubbegata var på plass 29. oktober 2010, men at fornyingsminister Rigmor Aasrud (Ap) ville vente på at klagefristen på vedtaket gikk ut.